15+ gratis uitjes in Drenthe met kinderen

Of je nu op vakantie bent in onze mooie provincie, of gewoon iets leuks zoekt om te doen. Ik heb voor je de leukste gratis uitjes in Drenthe met kinderen op een rijtje gezet.

gratis-uitjes-in-drenthe-met-kinderen

Rensenpark

Het Rensenpark kennen de meeste mensen als de oude dierentuin van Emmen. Tegenwoordig is het een stadspark. In het park kun je lekker wandelen of fietsen en zijn er voor de kinderen genoeg speeltuintjes te vinden. Ook is er een kinderboerderij die vrij toegankelijk is.

Houten pad van Theodoor

Het Houten pad van Theodoor ligt aan het monumentendorp Orvelte. Het is een belevingspad door het bos speciaal voor kinderen. Kinderen kunnen klimmen, klauteren, muziek maken en meer. Het pad is zo’n 2,5 kilometer lang. In Orvelte is ook het boekje met het verhaal verkrijgbaar. Naast het houten pad loopt een pad voor volwassenen.

Roekpad Echten

In Echten ligt het belevingspad genaamd ‘het Roekpad’. Het pad is ongeveer 1 kilometer lang. Onderweg staan alle zintuigen centraal. Je kunt dingen voelen, ruiken, zien, proeven en horen.  Voor kinderen en volwassenen die visueel gehandicapt zijn, staat de tekst op de borden in braille.

Griendtsveenparkje

Tussen Schoonebeek en Erica ligt mijn favoriet in de categorie gratis uitjes in Drenthe met kinderen, het Griendtsveenparkje. In het parkje zijn allerlei dieren te bekijken die je ook mag voeren. Er zijn hertjes, kipjes, geitjes, eenden en nog veel meer. Daarnaast kunnen de kleintjes lekker spelen in de speeltuinen. Mama en papa kunnen lekker iets te drinken halen bij het restaurantje met terras.

gratis-uitjes-in-drenthe-met-kinderen

Duurzaamheidscentrum Assen

Het duurzaamheidscentrum in Assen staat logischerwijs helemaal in het teken van duurzaamheid. In het duurzaamheidscentrum is er van alles te doen. Zo is er een wisselende expositie en kun je meedoen aan allerlei activiteiten. Je kunt ook een speurtocht doen, er is een mooie speelhoek en er is altijd een leuke knutselopdracht. Ook het Asserbos is dichtbij en toegankelijk voor een mooie wandeling. Tegenover het centrum zit de stadsboerderij. Hier kun je dus lekker met de kindjes naar de diertjes kijken en ze knuffelen in de ‘knuffelhoek’.

Bezoek Orvelte

Orvelte is een dorp waar gewoon mensen wonen. Toch ademt dit dorp een totaal andere sfeer. Alles lijkt nog op het dorp uit de 19e eeuw. Je kunt door het dorp wandelen en de mooie boerderijen bekijken en ergens een heerlijke Drentse maaltijd nuttigen. Elk jaar worden er markten georganiseerd. En je kunt natuurlijk met de kleintjes ‘Het pad van Theodoor’, die ik hierboven heb beschreven bezoeken.

gratis-uitjes-in-drenthe-met-kinderen

Struin en duinpad in Norg

Het struin en duinpad is een beweegpad voor jong en oud. Het pad leid je over de verschillende kronkelpaadjes langs de mooiste plekjes. Je kunt er klimmen en klauteren. De route is zo’n 2 kilometer lang.

Struin-duinpad-in-Norg

Schaapskooi bezoeken

Een schaapskooi hoort echt bij Drenthe. Je ziet ze overal in onze oerprovincie grazen. Niet zo gek dus dat er wel 10 schaapskooien zijn die je kunt bezoeken. Persoonlijke favorieten zijn de schaapskooi in Weiteveen en die in Exloo. Alle schaapskooien in Drenthe vind je hier.

gratis-uitjes-in-drenthe-met-kinderen

Sabeltandtijgerspoor

In het sprookjesachtige Hunzebos ligt het Sabeltandtijgerspoor, een speelroute voor kinderen van ongeveer 2 kilometer. Het spoor slingert over heuvels uit de ijstijd. Onderweg kom je allerlei hindernissen tegen. Je moet klimmen, springen, balanceren en met de kabelbaan naar beneden. Onderweg leer je ook nog eens van alles over de ijstijd. Alle informatie vind je op de site van de Hondsrug.

Sabeltandtijgerspoor

Belevingspad Hoogersmilde

Het Belevingspad Hoogersmilde is een wandelroute van 2,5 km aan de oostrand van het Drents-Friese wold. Water oppompen, klauteren, genieten zijn belangrijke ingrediënten van dit pad. Probeer de dierensporen te vinden, Balanceer over ruim 45 keien, loop via de boomstammentrap de steile heuvel omhoog en klim in een echt vliegtuig.

Uitkijktoren Boswachterij Odoorn – Poolshoogte

De uitkijktoren ligt midden in het bos, op een heuvel van Odoorn. De toren is te beklimmen door bezoekers. In de buurt ligt het bekende restaurant met terras ‘Poolshoogte’. Hier kun je lekker lunchen of een kopje koffie drinken.

Kinderboerderij Naoberhoeve Erica

Kinderboerderij Naoberhoeve in Erica is een kleinschalige kinderboerderij die vrij toegankelijk is. Bij de boerderij kun je kennis maken met verschillende boerderijdieren, zoals geiten, pony’s, schapen, herten, kippen, konijnen en cavia’s. Ook is er een een mooie speeltuin of kan er trekker-gereden worden op één van de traptrekkers.

Raadhuisplein Emmen

Een aantal jaar geleden is het Raadhuisplein in Emmen aangelegd. Dit multifunctionele plein ligt aan de ingang van Wildlands en het Atlas Theater. Ook zijn er meerdere restaurants en ijssalons aan het plein. Voor de kinderen is er genoeg te doen. Je kunt spelen in de speeltuin, op het plein kun je met water spelen en voor de grotere kinderen is er een skatebaan.

Bezoek een Hunebed

Hunebedden horen natuurlijk bij Drenthe. Het leuke is dat ze vrij toegankelijk zijn. Ga er lekker picknicken of spelen. Hier vind je een lijst van alle hunebedden van Drenthe.

gratis-uitjes-in-drenthe-met-kinderen

Speeltuin Veenpark

De speeltuin bij het Veenpark is vrij toegankelijk. Je hoeft niet persé naar het museum om hier gebruik van te maken. Op het terras kun je iets te eten of drinken krijgen en de kinderen kunnen lekker spelen in de speeltuin.

Zwemplas

Wist je dat er heel veel mooie zwemplassen zijn in Drenthe? Heerlijk voor als het warm is maar ook leuk om een keer te picknicken of lekker te spelen.

Speelbos Lorken

Grenzend aan het Boomkroonpad ligt het speelbos Lorken. Het is een heerlijke outdoorspeelplek van een halve hectare groot. Er zijn verspreid door het speelbos een aantal speeltoestellen waarop je kunt klimmen en klauteren.. Aan de rand van het bos zijn een pomp en een zanderig stukje waar lekker met zand en water gespeeld kan worden. In het bos mag je zelf ook boomhutten bouwen.

Heb je trouwens een toevoeging aan de lijst met gratis uitjes in Drenthe? Laat dan even een berichtje achter, dan voeg ik hem toe.

3 Comments

  1. Kabouterpad in Emmen (Emmerdennen) is ook leuk! Begint ergens aan de laan vd Bork en is volgens mij een kleine 2 km lang. Route wordt aangegeven door kabouterpaaltjes en er staan een paar houtgesneden beelden langs de route. (Je kunt ook een verkorte versie doen) Met kinderwagen is het te doen (mits het niet al te slecht weer is) maar het beste is zelf te wandelen en te ontdekken (of draagzak).

  2. Leuk initiatief Elke.
    Bedankt voor de tips.

  3. Ken je natuurspeeltuin orveltemarke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.