5 x hunebedden bezoeken met kinderen

Ben je met je gezin in Drenthe dan kun je niet om Hunebedden heen. Maar wat zijn de leukste exemplaren om bij te wandelen en spelen? Hunebedden bezoeken met kinderen is een heerlijk uitje dat niet mag ontbreken en daarom heb ik de 5 leukste tips op een rijtje gezet.

Drenthe en hunebedden

Zeg je Drenthe dan zeg je Hunebedden. Deze overblijfselen uit de oertijd zijn wat magisch en een trekpleister voor toeristen maar ook zeer geliefd bij de rasechte Drent. Hunebedden dienden als grafkamers. De doden kregen grafgiften mee, zoals sieraden, bijlen, speerpunten en aardwerken potten met eten en drinken. Er zijn maar liefst 52 Hunebedden in Drenthe te vinden en ze worden aangegeven met een ‘D’ gevolgd door een cijfer. Uiteindelijk is het voor veel kinderen een stapel grote stenen waar je sinds kort ook niet meer op mag klimmen. Daarom is het wel leuk als er ook iets te doen is om een hunebed heen. Denk aan een leuke wandelroute, een terrasje of een speeltuin. Het was een zoektocht maar de leukste, grootste, meest bijzondere hunebedden staan allemaal in dit lijstje.

Hunebedden-bezoeken-met-kinderen

Hunebedden bezoeken met kinderen

Hunebedcentrum

Ik begin gelijk met de leukste tip in dit rijtje en dat is een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger. Het hunebedmuseum in Borger leert je echt iets over de Drentse geschiedenis. Bij het museum ligt het grootste hunebed van Nederland (D27) die je ook zonder een museumbezoek kunt gaan bezoeken. Dit hunebed is maar liefst Het is 22,3 meter lang. In het museum bekijk je de expositie, buiten loop je door de keientuin en in het Oertijdpark wandel je door de geschiedenis heen.

Adres; Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger

Theehuis ’t Hunebed

Bij Havelte, vlak tegenover hunebed D53 en D54, tussen de heide ligt een theehuisje met een speeltuin voor de kinderen. Voor deze speeltuin vragen ze een kleine vergoeding maar is het zeker wel waard. Naast de speeltuin is er een waterplein, zijn er luchtkussens en trampolines. Je kunt tegen betaling midgetgolven. De Hunebedroute van 2,2 kilometer is ook zeer geschikt te wandelen met kinderen.. Hier wisselen heide, bos en zand elkaar af. Vlak bij het hunebed zijn ook nog bomkraters terug te vinden.

Adres: Van Helomaweg 47 7973 JC Darp

Wandelroute Emmerdennen

De wandelroute Hunebedden Emmerdennen in Emmen is een korte route van ongeveer 3 kilometer. De route gaat door 1 van de oudste bossen van Drenthe genaamd de Emmerdennen en start bij de parkeerplaats “Het Hunebed”. Onderweg kom je het hunebed D45 tegen. Dit grote hunebed ligt op een heuvel en is geschikt als rustpunt om te picknicken met de kinderen. Het gerucht gaat dat Napoleon met zijn paard hierop heeft gestaan toen hij een bezoek bracht aan Drenthe.

Startpunt: P-plaats Hunebed, Wolfsbergerweg 7822 AW Emmen

Hunebedden-bezoeken-met-kinderen

Oek wandelroute in Borger


De Oek wandelroute in Borger is ook een geschikte route voor gezinnen met kinderen. De route is zo’n 6 kilometer lang dus niet geschikt voor de allerkleinsten. Download het Oek boekje voor de complete beleving met spelletjes en raadsels. In het boekje staat ook de route aangegeven. De wandeling gaat maar liefst langs 5 hunebedden en 2 grafheuvels. Het beginpunt is bij het Hunebedcentrum in Borger.

Startpunt: Adres; Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger

dingen-doen-in-en-om-borger

Wandelroute Archeologie Slenerzand

In Sleenerzand zijn veel sporen uit het verleden te vinden. De korte wandelroute van 2.4 km is goed te doen met kinderen en brengt je langs de meest bijzondere plekjes uit deze geschiedenis. Je komt niet alleen langs hunebed D49 maar ook langs gletsjerkuilen, grafheuvels, dePapeloze Kerk en Celtic Fields. Dit zijn restanten van akkercomplexen uit de IJzertijd.

Startpunt: Papeloze kerk – Coördinaten 52°49’16.3″N 6°46’31.9″E

Kijk ook zeker eens bij mijn categorie ‘Drenthe‘ voor de leukste uitjes, tips en meer in onze mooie provincie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.