Is het gevangenismuseum geschikt voor kinderen?

Als blogger uit Drenthe wil ik in de loop der jaren alle ‘hotspots’ in Drenthe bezoeken. Het gevangenismuseum stond hoog op de lijst. Maar is het gevangenismuseum ook geschikt voor kinderen? Ik wilde dat graag zelf zien en ontdekken.

Het-gevangenismuseum-veenhuizen-kinderen
Pin mij!

Wat is het gevangenismuseum?

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen is meer zomaar een museum. Het museum is een onderdeel van een groter geheel. Misschien heb je wel eens gehoord van de Koloniën van Weldadigheid, zo’n 200 jaar geleden opgericht door Johannes van den Bosch. Toch heeft het museum zijn eigen verhaal en zijn eigen geschiedenis.

Het-gevangenismuseum-veenhuizen-kinderen

Binnen in het museum

In het gevangenismuseum draait het om criminaliteit, straf en recht door de jaren heen. Je begint met een korte film die je helemaal meeneemt in het rechtssysteem van vroeger en nu. Daarna loop je het museum door en begin je bij de eerste manieren van straffen als lijfstraffen en de doodstraf. Langzaam ga je verder de tijd in. Je leert hoe ons rechtssysteem zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Hoe ging het in de tijd van de oorlog, hoe zagen de cellen er vroeger uit? Hoe ziet het er nu uit?

Tentoonstellingen

Vooral de tentoonstellingen heb ik ontzettend interessant gevonden. ‘Het Staatshotel‘ neemt je mee met 5 personen die een misdaad hebben begaan. Je volgt hen tijdens hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap. Wat gebeurt er als je een misdaad pleegt? Hoe ziet zo’n proces eruit? En hoe leef je binnen de gevangenismuren? Lukt het deze mensen om uit de criminaliteit te blijven? Ontzettend interessant!

Ook wil ik de tentoonstelling ‘Tegenspoed‘ even uitlichten. Over het leven van mensen in nu in armoede. Hoe werkt het in onze maatschappij als je schulden hebt? Welke hulp krijg je? Is deze hulp helpend? Je loopt met 5 mensen mee die openlijk hier over praten. Omdat ik het weggeefkastje heb krijg ik er best wat van mee. Maar deze tentoonstelling maakt het allemaal net even wat duidelijker.

De Boevenbus

Na een kopje koffie met een gebakje waren we nog lang lang niet klaar met het museum. We hadden kaartjes gekocht voor de ‘Boevenbus’. Deze bus rijdt met een gids door het monumentale dorp Veenhuizen. Een gids, in ons geval een mevrouw die zelf is opgegroeid in het dorp vertelt je alles over deze bijzondere plek. Je gaat langs de werkende gevangenissen, de huizen waar vroeger de rijke mensen in woonden en de kerken met hun rijke geschiedenis. Het is alsof je terug gaat in de tijd. Absoluut een aanrader om deze bus erbij te boeken.

Rode pannen

Wil je nog meer beleven? Ga dan mee met de rondleiding naar de ‘Rode Pannen’ en ervaar hoe het is om in een gevangenis te verblijven. Samen met een gids neem je een kijkje in onder andere de cellen, de isoleerafdeling en de luchtkooi. De gids vertelt hoe de gevangenen woonden en werkten, hoe het dagelijks leven tussen de gevangenismuren eruit zag en welke spannende dingen er gebeurden.

Leestip: De leukste musea voor kinderen in Drenthe

Het gevangenismuseum voor kinderen

Wij hebben onze eigen kinderen niet meegenomen maar ik weet zeker dat we dit een volgende keer wel doen. Kinderen vinden de wereld van boeven, gevangenis en politie vaak heel interessant. Natuurlijk zullen ze niet alle onderdelen begrijpen maar er is genoeg te beleven voor ze. Voor de allerkleinsten is er ‘Lange Leo’, deze boef kun je zoeken in het museum en zo kom je op de gaafste plekken. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er de ‘Vloek van Veenhuizen’. Dit spel laat je kind actief door het museum gaan om te zoeken en te ontdekken. Naast dat het leuk is, is het nog eens leerzaam ook!

Conclusie

Mijn man en ik waren erg onder de indruk van het museum maar ook van de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. Die avond hebben we allemaal tv-programma’s teruggezocht over dit onderwerp. Jaja, we slaan altijd lekker door! Hoe dan ook wil ik zeker meer zien en ontdekken. Ons volgende uitje willen we naar Frederiksoord, dat ook een onderdeel is van deze geschiedenis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.