De leukste musea voor kinderen in Drenthe

museum-voor-kinderen-drenthe

Drenthe heeft veel te bieden. Van de dierentuin tot mooie natuurgebieden. Maar ook qua cultuur kun je in onze mooie provincie terecht. Dus hup, het museum in want Drenthe heeft namelijk een bijzondere geschiedenis. Ik zette de leukste musea voor kinderen in Drenthe op een rijtje.

De leukste musea voor kinderen in Drenthe

Gevangenismuseum Veenhuizen

Als je het leuk vindt om te kijken in een echte gevangenis, dan is het gevangenismuseum in Veenhuizen zeker een aanrader. Voor kinderen is er van alles te doen en te beleven in het Gevangenismuseum en op de binnenplaats. Wil je iemand in de boeien slaan, je verstoppen in een oud cachot? Wil je weten hoe een gevangeniscel eruit ziet of een isoleer? Je mag overal in. Bovendien kun je op  een rondrit maken in een echte oude boevenbus.

Hunebedcentrum

De tweede in het rijtje van Dd leukste musea voor kinderen in Drenthe is het Hunebedcentrum in Borger. Het hunebedmuseum in Borger geeft een echt kijkje in de Drentse geschiedenis. Bij het museum ligt het grootste hunebed van Nederland, je kunt lopen in de keientuin en op het buitenterrein van het Hunebedcentrum ga je terug naar de oertijd. Een leuk uitje voor de iets grotere kinderen.

Drents museum

Het Drents museum kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje van de leukste musea voor kinderen in Drenthe. Het museumheeft speciaal voor families met kinderen ‘familieroutes’ met kijk-, spel-, doe-, en denkopdrachten voor jong en oud. Deze routes zijn leuk voor kinderen vanaf 8 jaar. Ook heeft het Drents museum een onderdeel in het museum speciaal voor kinderen genaamd: ‘Codename: Energy’. Hier kunnen kinderen van 8 tot 14 jaar alles leren en onderzoeken over energie. Voor de allerkleinsten is het naar mijn mening niet zo interessant maar vanaf een jaar of 8 is het een leuk uitje.

Museumdorp Orvelte

In dit museumdorp waan je je in het verleden, Vermoedelijk ontstond Orvelte op de huidige plaats tussen de 11e en 13e eeuw. Erg leuk om samen door heen te lopen en te kijken bij de leuke huisjes, winkeltjes en restaurants. In dit dorp wonen nog steeds mensen, best grappig. Er is een speeltuin, snoepwinkeltje, melkfabriek en speciaal voor kinderen het houten pad van Theodoor. Leuk voor alle leeftijden.

Herinneringskamp Westerbork

Dit is nou niet gelijk het meest voor de hand liggende uitje met kinderen. Maar misschien als je grote kinderen hebt dat dit wel een museum is waar ze veel van kunnen leren. En misschien vind jij dit als ouder belangrijk om mee te geven. Dit kamp staat vooral bekend om zijn gebruik in de tweede wereldoorlog als doorgangskamp. In dit kamp werden duizenden Joden opgevangen om vaak richting Auschwitz te gaan.

Speelgoedmuseum kinderwereld

Dit museum in Roden spreekt kinderen vast en zeker aan. Er zijn verschillende tentoonstellingen met speelgoed uit de geschiedenis maar natuurlijk mogen de kinderen ook zelf spelen. Er is een buitenspeelplaats. Daar kun je fietsen op oude bijzondere fietsen, spelen met diabolo’s, tollen en nog meer. Ouders kunnen rustig koffie drinken en de kinderen in de gaten houden in het museumcafé. Ook is er een knutselzolder en treinpark om te spelen.

Industrieel Smalspoormuseum

Het smalspoormuseum is de plek voor mensen die gek zijn op treinen en de geschiedenis daarvan. Je kunt een ritje over het spoor wat vroeger gebruikt werd als turftransport. Kinderen mogen als de situatie het toe laat onder begeleiding op het treintje rijden. Het is geen groot park maar voor een paar uurtjes is het vast leuk.

Ellert en Brammert

In het openluchtmuseum Ellert en Brammert ga je voor even een paar eeuwen terug in de tijd. Het Ellertsveld ontleent zijn naam aan de meest bekende Drentse legende, namelijk die van Ellert en Brammert. Deze legende over 2 reuzen speelt een rol in dit openluchtmuseum. Het openluchtmuseum is toegankelijk voor alle leeftijden. Speciaal voor kinderen is een grote speeltuin aanwezig en een kinderboerderij. In het openluchtmuseum is van alles aanwezig een tolhuis, schooltje, café-boerderij, houtzagerij, smederij, Saksische boerderij met stookhok, gevangenis, timmerwerkplaats, kerkje, keuterij en een drietal expositiegebouwen. Je kunt er rondlopen en binnen in de huisjes kijken.

Veenpark

Het veenpark is een openluchtmuseum in Barger-Compascuum. Naast dat het de geschiedenis van het leven in het veen weergeeft is er voor kinderen ook genoeg te doen. Zo kun je in de huisjes, met de trein, de boot en er zijn genoeg speeltuintjes. Ook kun je kijken in de molen en snoepjes kopen in de snoepwinkel. Je kunt je er prima een hele dag vermaken. Leuk voor jong en oud.

Leuk hè! Zo’n lijstje met De leukste musea voor kinderen in Drenthe. Meer over Drenthe weten? Kijk dan zeker op mijn pagina met alle tips in Drenthe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.