Met het gezin in lockdown – 5 tips

Voor iedereen is de lockdown weer op een andere manier stressvol en vervelend. Ook als je met je gezin een hele tijd nergens naar toe kan kunnen de muren op je af komen. Hoe kun je het goed houden met elkaar? 5 tips van mij!

Lockdown ellende

Ook in ons gezin lopen de spanningen echt wel eens op. Vooral vorig jaar toen er thuisonderwijs gegeven moest worden. Mijn man was thuis, we hadden een slecht slapende baby en ik moest werken. Er was niet heel veel gezelligheid in ons gezin. Dat was een hele vervelende periode die ik liever niet meer over wil doen. Nu zitten we wéér in een lockdown. Gelukkig kunnen de kinderen wel naar school en kan ik gewoon naar mijn werk. Dat betekent niet dat het dan maar goed is. De hele dag met z’n alleen op elkaars lip zitten is gewoon niet fijn. Toch is het een keus hoe je de periode doorkomt. Kies je voor een periode met stress en irritatie? Of ga je er voor en probeer je het beste er van te maken? Inmiddels kiezen wij voor die laatste en ik vertel je hoe!

Pin mij!

Zorg voor structuur

Als juf kan ik 1 ding zeggen, regelmaat en structuur zijn de toverwoorden. Niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen. Zorg voor een daginvulling. Nu is dat al een stuk makkelijker als kinderen naar school en opvang kunnen. Maar voor sommige kinderen, pubers of volwassenen is dat niet genoeg. Er valt een deel sociaal leven weg. Voetbal gaat niet door, verjaardagen worden niet gevierd en oudere kinderen kunnen niet altijd naar school. Kinderen missen dat. Een dag met heel veel onzekerheid en leegte is niet persé een fijne dag. Dus maak een planning, een weekoverzicht of kalender waarin je opschrijft op welke dag je wat gaat doen. Wanneer moeten kinderen zichzelf vermaken? Wanneer gaan we iets samen doen? Schrijf alles op!

Wie wil wat?

Bij ons thuis is dit wel een dingetje. Mijn man is heel erg van de gezelligheid en dingetjes samen doen en ik heb echt af en toe even tijd voor mijzelf nodig. Hij was in de lockdown blij dat ik thuis kwam van mijn werk terwijl ik na het werken even de rust wilde hebben.. Maar als je dat niet weet van elkaar dan is dat natuurlijk wel lastig. Dus overleg wie wanneer zijn momentje kan pakken. Betrek ook zeker de kinderen. Waar hebben de kinderen behoefte aan? Even me-time op hun kamer? Videobellen met oma? Of elke dag een gezinsmomentje.

Zoek samen hobby’s

Wat vinden jullie als gezin leuk om te doen? In de zomer zijn we met z’n allen uren in de tuin te vinden. En ondanks dat de kinderen er zijn laad ik ook op. Ik vind het ook fijn om met de kinderen te knutselen, lekker een filmpje te kijken en koekjes te bakken. Juist door heel bewust aandacht te geven aan de kinderen zullen ze op andere momenten beter zichzelf kunnen vermaken.

Ga naar buiten

Toen ik een burn-out had werd mij geadviseerd door de psycholoog om elke dag een half uur (liever langer) naar buiten te gaan. En het hielp echt. Ik weet zeker dat dat er ook voor heeft gezorgd dat ik sneller ben hersteld. Een frisse neus voor iedereen is zo goed! Het haalt je echt even uit de sleur.

(Het is mogelijk dat sommige onderdelen gesloten zijn ivm Corona)

Investeer!

Ik kan natuurlijk niet bepalen wie waar geld voor heeft. Maar het geld wat ik normaal zou besteden aan een keertje uit eten gaan of een bezoekje aan een indoor speeltuin wil ik in lockdown besteden aan het gezin. Zo heeft mijn zoon zich laatst de hele middag vermaakt met een knutselpakketje en heeft mijn man zich een groot pakket Lego gekocht. Ik heb ook wel eens met een collega van speelgoed geruild. Zo hebben ze toch even iets nieuws om mee te spelen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.