Alles over het programma ‘Mijn goede start’

Op de achtergrond zijn er altijd projecten aanwezig die ons ouders kunnen helpen en ondersteunen als het nodig mocht zijn. Eén zo’n programma is bijvoorbeeld ‘Mijn goede start’.

goede-start

Wat is ‘Mijn goede start’

Mijn goede Start is het programma dat zich richt op een goede start voor de volgende generatie inwoners van de Veenkoloniën. Voor onze kinderen dus. Goede Start richt zich op de periode vanaf de kinderwens tot het moment dat het jongste kind in het gezin 19 jaar wordt. En eigenlijk zijn veel verschillende instanties daarbij betrokken. Denk aan de verloskundige, de huisarts, de GGD, gemeenten en meer. En dat is eigenlijk ontzettend fijn. Want van voor de zwangerschap tot middelbare school kom je eigenlijk op vaste momenten wel in aanraking met deze instanties. Ze kunnen inspringen als dit nodig mocht zijn.

Wat doet ‘Mijn goede start’?

Eigenlijk heeft dit project maar 1 doel: een veilige, gezonde en stabiele opvoeding voor alle kinderen in de omgeving. Wat eigenlijk heel breed kan zijn. Bijvoorbeeld door informatie te geven over gezond zwanger zijn, je te helpen met het stoppen met roken, je helpen een gezonde leefstijl aan leren of juist samen een stabiele financiële situatie te creëren.

Welke dingen doen ze al?

‘Mijn goede start’ heeft in delen van de Veenkoloniën al hele mooie initiatieven opgestart. Zo worden zwangeren bijvoorbeeld in groepen begeleid door verloskundigen zodat ze meer begeleiding krijgen. Het zogenoemde ‘centering pregnancy leidt tot gezondere kinderen
en meer zelfbewuste ouders. Hoe mooi is dat! Of het ‘centering parenting’, wat een beetje hetzelfde concept is maar dan met een groep moeders die de eerste levensjaren van het kind in groepen doorlopen. Dit
vervangt de individuele consulten bij het consultatiebureau. Nou, zou ik ook wel willen. Lijkt me hartstikke gezellig. Denk ook aan een themadag op de middelbare school. Waarin het belang van veilige seks wordt benadrukt.

Je zou kunnen zeggen dat ‘Mijn goede start’ een beetje als een rode draad aanwezig is in de opvoeding van onze kinderen. Ze helpen waar nodig is en zijn eigenlijk een verbinding tussen verschillende organisaties. En wat fijn dat ze programma’s hebben die ons ouders alleen maar betere opvoeders maakt. En eigenlijk is dat toch hartstikke fijn! Ik kan dat zeker steunen. Kunnen we niet allemaal af en toe een beetje hulp gebruiken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.