Wandelroutes en belevingspaden voor kinderen in Drenthe

In Drenthe barst het van de mooie natuur. Geen probleem dus om wandelroutes en belevingspaden voor kinderen te vinden. Ik heb de leukste routes op een rijtje gezet.

Belevingsbos Kerkenveld

Tegen de grens van Overijsel vind je het belevingsbos in Kerkenveld. Het bos is zo’n 4 hectare groot en leuk voor kinderen vanaf ongeveer een jaar of 3. Een deel van de paden is redelijk hard en daardoor ook wel toegankelijk voor bijvoorbeeld een buggy. Er zijn echt veel uitdagingen en speeltoestellen te vinden en alles is gemaakt van boomstammen. Er is een mooie wip, een theater, balanceerbalken, klautertoestel en als hoogtepunt een uitkijktoren. Gelijk naast het belevingsbos zit een speeltuin. Net zoals het bos is de speeltuin ook een mooie en fijne plek voor kinderen om te spelen. 

Dit belevingspad is redelijk rolstoel- en kinderwagenvriendelijk
Openingstijden: Dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang
Adres: Jan Haarstraat 22, 7926 TC Kerkenveld

Sabeltandtandtijgerspoor

In het sprookjesachtige Hunzebos ligt het Sabeltandtijgerspoor, een speelroute voor kinderen van ongeveer 2 kilometer. Het spoor slingert over heuvels uit de ijstijd. Onderweg kom je allerlei hindernissen tegen. Je moet klimmen, springen, balanceren en met de kabelbaan naar beneden. Download de app en  zie hoe het gebied er in de ijstijd uitzag. Onderweg kun je spannende games doen met de app en bijvoorbeeld ontdekken of je slimmer, sterker of sneller bent dan de sabeltandtijger. En je leert van alles over de harige mammoet. Alle informatie vind je op de site van de Hondsrug.

Dit belevingspad is niet rolstoel- en kinderwagenvriendelijk
De route is bereikbaar vanaf twee startpunten:
Parkeerplaats zwembad Leewal, Zuideinde 36, 7875 CD Exloo
Parkeerplaats Fletcherhotel De Hunzebergen, Valtherweg 36, 7875 TB Exloo


wandelroutes-belevingspaden-kinderen-drenthe

Boomkroonpad

Het boomkroonpad is een letterlijk een pad door de toppen van de bomen. Het Boomkroonpad is 150 meter lang. Een hele gave ervaring om zo hoog door het bos te lopen. Naast het pad is er nog veel meer te doen. Ga lekker spelen in het speelbos met daarin klimtoestellen, een schommel van natuurlijke materialen of loop één van de verschillende wandelroutes speciaal voor kinderen. Denk aan een kabouterpad voor de kleintjes.  Bij de balie van het Buitencentrum Boomkroonpad kan een rugzak gehuurd worden met materialen. De kinderen krijgen een kaboutermuts die ze mee mogen nemen naar huis. Voor grotere kinderen van 4-6 jaar is er een onder andere een dierenvriendjespad en is er ook een route voor nog grotere kinderen. Het boomkroonpad is niet vrij toegankelijk, het speelbos en de wandelpaden wel.

Dit belevingspad is niet rolstoel- en kinderwagenvriendelijk
Adres: Steenhopenweg 4, 9533 PN Drouwen

wandelroutes-belevingspaden-kinderen-drenthe

Houten pad van Theodoor

Het Houten pad van Theodoor ligt aan het monumentendorp Orvelte. Het is een belevingspad door het bos speciaal voor kinderen. Kinderen kunnen er klimmen, klauteren, muziek maken en meer. In Orvelte, bij Zoobizar is ook het boekje met het verhaal verkrijgbaar. Naast het houten pad loopt een pad voor volwassenen. Vanaf de brink in Orvelte staat het Houten Pad van Theodoor goed aangegeven. Het beginpunt ligt ca. 1 km verderop in het bos. Met kinderen ben je er ca. een half uur mee bezig.

Dit belevingspad is niet rolstoel- en kinderwagenvriendelijk (kreeg een berichtje van iemand die vertelde dat ze er op zich wel langs had gekund met de buggy)
Adres: De brink, Orvelte

houten-pad-theodoor

Roekpad Echten

In Echten ligt het belevingspad genaamd ‘het Roekpad’. Het pad is ongeveer 1 kilometer lang. Onderweg staan alle zintuigen centraal. Je kun er dingen voelen, ruiken, zien, proeven en horen.  Voor kinderen en volwassenen die visueel gehandicapt zijn, staat de tekst op de borden in braille.

Dit belevingspad is wel rolstoel- en kinderwagenvriendelijk
Adres: Zuidwolderweg 2a 7932 PP Echten

Wolvenspoor Elp

Deze spannende wilderniswandeling gaat over smalle paadjes door het bos en over de heide. De paadjes volgen het kronkelende wolvenspoor. Je vind de goede route door de sporen van de wolf te volgen. Laarzen meenemen is wel een must. Het belevingspad is ongeveer 5 km.

Dit belevingspad is niet rolstoel- en kinderwagenvriendelijk
Adres: Olle Hullenweg, Elp

Plankenpad Dwingelerveld

het plankenpad in het Dwingelderveld is een prachtige route van ongeveer 5,5 km. De start ligt naast het van der Valk hotel in Spier. Een deel van de route is over een (ja echt) plankenpad dwars door het natuurgebied.

Dit belevingspad is niet rolstoel- en kinderwagenvriendelijk
Adres: Oude postweg 12

wandelroutes-belevingspaden-kinderen-drenthe

Melkwegpad Hooghalen

Het Melkwegpad in Hooghalen staat helemaal in het teken van ons zonnestelsel. Langs het pad staan de planeten op relatieve afstand tot de zon aangegeven. Er is allerlei informatie te vinden over de planeten op borden te zien en te lezen. De route is 2,7 km lang en daardoor goed te doen voor kinderen.

Het pad is verhard en geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers
Adres: Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen

wandelroutes-belevingspaden-kinderen-drenthe

QR- wandeling in het Drents-Friese Wold

Het OERmuseum heeft een digitale route uitgestippeld. De route is 7 km lang of ingekort 4 km. Het OERmuseum is zowel begin- als eindpunt.
Geen internet nodig, wel een smartphone met de mogelijkheid QR-codes te scannen (app of camera)

Dit belevingspad is niet rolstoel- en kinderwagenvriendelijk
Adres: Brink 7, 7981 BZ Diever

wandelroutes-belevingspaden-kinderen-drenthe

Kabouterpad Emmen

Het kabouterpad in de Emmerdennen is een leuke route voor de kleintjes. Je kunt kiezen uit 2 routes. Een langere route van 2,1 km of een kortere route van 1,1 km. De lange route gaat langs het meertje. Langs het wandelpad staan allerlei kabouterpaaltjes. Heuveltje op, heuveltje af, af en toe komt er een kaboutertje voorbij en vooral een mooi bos om in te wandelen.

Deze route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers
Adres: Laan van de Bork 101 of bij het zandmeertje aan de Houtweg in Emmen.


Struin en duinpad in Norg

Het struin en duinpad is een beweegpad voor jong en oud. . Je kunt er klimmen en klauteren.  Dit pad gaat door het bos maar ook een stukje door de duinen.
Tijdens dit pad zijn er allerlei obstakels en activiteiten zoals een schommel, voetenpad, en een slangenpad. De route is zo’n 2 kilometer lang.

Dit belevingspad is niet rolstoel- en kinderwagenlvriendelijk
Adres: Langeloërweg 63 in Norg

wandelpaden-kinderen-drenthe

Uitkijktoren Boswachterij Odoorn – Poolshoogte

De uitkijktoren ligt midden in het bos, op een heuvel van Odoorn. Erg leuk om met kinderen naar toe te gaan. Vanuit dit punt kun je ook meerdere routes volgen. Voor de allerkleinsten een kabouterpad van zo’n 1,5 km. Maar heb je grotere kinderen dan zijn er ook een aantal langere routes om uit te kiezen. Bij de uitkijktoren zit ook een restaurantje.

Dit pad is niet kinderwagen- of rolstoelproof
Adres: Boswachter Meelkerlaan 5 

wandelroutes-belevingspaden-kinderen-drenthe

Schaapskooi Bargerveen

Bij de schaapskooi in het Bargerveen wemelt het van de lammetjes en schapen. Het is een heerlijk plekje om op een mooie dag naar toe te gaan. Bij de schaapskooi zit ook een restaurantje. Ook kun lekker wandelen in het Bargerveen. Delen zijn verhard en delen zijn onverhard. Er zijn meerdere routes te lopen.

Deze route is wel geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers
Adres: Ambachtsweg 4, 7765 BX Weiteveen

Muizenpad Nieuwlande

Het Muizenpad in Nieuwlande is leuk voor kinderen tot ongeveer een jaar of 7. Met dit belevingspad ben je zo ongeveer een half uurtje zoet. Er is ook leuke picknickplaats met gevlochten hutten.

Dit belevingspad is niet kinderwagen- en rolstoelvriendelijk
Adres: Dorpsbos Nieuwlande (adres onbekend)

Gasselterveld

’t Nije Hemelriekje bij Gasselte is een prachtig meer. Er zijn meerdere routes die je kunt volgen. Wel zijn dat lange routes van minimaal 4 kilometer. Je kunt helemaal om het meer heen wandelen. De kinderen kunnen lekker spelen bij het meer. Er is een “uitkijk-klim heuvel” en een speeltuin. En zand in overvloed om lekker zandkastelen te bouwen.

Deze route is niet rolstoel- en kinderwagenvriendelijk
Adres: P1, 9462 TB Gasselte

Blauwe meer

Het Blauwe meer is door afgravingen ontstaan en is ècht blauw. Op bewolkte dagen iets groenigs maar op zonnige dagen helderblauw. Het meer is een echte toeristische attractie en kan op zomerse dagen ontzettend druk zijn. Op deze dagen wordt er ook entree gevraagd. Om het meer heen is een wandelroute van ongeveer 3 kilometer uitgestippeld. De start is bij de parkeerplaats. Volg de gele pijltjes om de route te volgen. Heerlijk om met kinderen bij het meertje even te stoppen om lekker te spelen. Tip, het meer leent zich perfect voor de mooiste foto’s.

Deze route is niet rolstoel- en kinderwagenvriendelijk
Adres: De Vorrelvenen 13, 7991 TP Dwingeloo

Belevingspad hoogsmilde

Het Belevingspad Hoogersmilde is een wandelroute van 2,5 km in het Drents-Friese wold. Water oppompen, klauteren, genieten zijn belangrijke ingrediënten van dit pad. Probeer de dierensporen te vinden, Balanceer over ruim 45 keien, loop via de boomstammentrap de steile heuvel omhoog en klim in een echt vliegtuig. Naast dit specifieke pad zijn er meer routes die je kunt lopen, ook routes geschikt voor kinderwagens/rolstoelgebruikers. Zo is er een kabouterpad, speelbos en familiepad.

Deze specifieke route is niet rolstoel- of kinderwagenvriendelijk. Er zijn wel andere routes die dit wel zijn.
Adres: Bosweg 23 in Hoogersmilde

belevingspad-hoogersmilde

Ipadweg Belevingspad Veeningen


In Veeningen, tussen Meppel en Hoogenveen, hebben ze een “Ipadweg” belevingspad aangelegd. In het prachtige bos kan je klimmen in een boomhut, hangen aan lange touwen, speuren en ontdekken. Het belevingspad begint in een speeltuin waar je kunt schommelen, glijden van de glijbaan of hangen aan de kabelbaan. Volg de pijlen naar het bos en ontdek een insectenhotel, houten dieren, een tipi en nog veel meer. De route is ongeveer 3 kilometer. Maar er zijn mogelijkheden om de route te verkorten.

Dit belevingspad in Drenthe is niet rolstoel-/kinderwagenvriendelijk
Adres: Dorpshuisstraat 43, 7924 PP Veeningen

wandelroutes-belevingspaden-kinderen-drenthe

Rensenpark Emmen

Het Rensenpark in Emmen is natuurlijk bekend omdat het eigenlijk de oude dierentuin van Emmen is. En wie heeft daar nou geen herinneringen aan. Inmiddels is het omgetoverd tot stadspark. De paden zijn verhard en daarom goed begaanbaar. Er zijn in het park meerdere speeltuinen, een restaurantje, theehuis en kinderboerderij. Je kunt verschillende routes lopen en het uitje qua afstand betreft zelf bepalen. Inmiddels heeft de cultuursector het park voor een deel overgenomen. Leuk om langs de exposities te lopen en van de natuur te genieten.

Het Rensenpark is wel rolstoel-/kinderwagenvriendelijk
Adres: Hoofdstraat 18, 7811 EP Emmen

rensenpark-wandelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.