Vogelvoer knutselen met kinderen – 10+ ideeën

vogelvoer-knutselen-met-kinderen

De koude periode komt er aan. Hoe heerlijk is om wat leuks voor in de tuin te maken en vogelvoer te knutselen met de kinderen.

vogelvoer-knutselen-met-kinderen

Welk vet en voer gebruik je?

Voor het maken van vogelvoer koop je ongezouten hard vet in de winkel. Dit kan ook prima kokosvet zijn. Zelf koop ik altijd de blokken van Leeuwezegel. Dit vet is geheel plantaardig en bevat geen zout. Ga je voor safe? Koop dan gewoon een zak vogelvoer in de winkel. Verder kunnen gedroogde rozijnen, brood, appelschillen, meelwormen, zonnebloempitten en ongezouten pinda’s. Gebruik geen kippenvoer, dit voer is te groot voor kleine vogeltjes.

Vogelvoer knutselen met kinderen

Up-cycle je servies

Bij de kringloop koop je voor een paar cent wat oude theekopjes en schotels. Met oudere kinderen is het erg leuk om een etagère te maken. Lijm ze aan elkaar met een lijmpistool en je hebt een superleuke eye-catcher voor in je tuin. Ook leuk om te maken is een soort vetbolletje maar dan in een theekopje. Druk er voor het hard wordt een stokje bij in zodat de vogeltjes lekker kunnen zitten.

Pindakaas voor vogeltjes

Pindakaas die gemaakt is met ongebrande pinda’s is beter voor vogels. Koop daarom geen pindakaas die voor mensen zijn bedoeld maar koop pindakaas speciaal voor vogels. Met die pindakaas kun je hele leuke dinge maken. Wc-rolletjes kun je met pindakaas bedekken en daarna in vogelvoer rollen. Leuk om met kleintjes te doen.

vogelvoer-knutselen-met-kinderen

Pindaslinger

The good old pindaslinger. Wie heeft hem als kind niet gemaakt. Met een borduurnaald door de pinda’s prikken en dan stak je altijd in je vinger. Wat een ellende vond ik dat als kind. Ik had daar helemaal het geduld niet voor. Maak het jezelf iets makkelijker door eerst met een prikpen gaatjes te maken in de pinda’s. Dan gaat het rijgen een stuk makkelijker. Wist je dat dit ontzettend goed is voor het oefenen van de fijne motoriek? Je kunt de pinda’s ook aan ijzerdraad rijgen en ze bijvoorbeeld in een hartjesvorm buigen. Hoe leuk is dat!

Vogeltaart

Hoe leuk is zo’n vogeltaart. En ontzettend simpel om te maken. Je maakt het op dezelfde manier als de vetbollen. Verwarm plantaardige boter, doe er vogelzaad door en en laat het afkoelen. Ook leuk om te decoreren met bloemen. Wil je verschillende laagjes maken met verschillende soorten zaden? Laat de taart dan per laagje eerst afkoelen voordat je een nieuwe laag erover giet. Heb je geen tulband of cakevorm? Gebruik dan bijvoorbeeld een bakje van de welbekende toetjes van Mona. Een grote taart te veel? Maak dan zoals ik vorig jaar deed kleine taartjes voor de vogels.

Vetbollen

Het leuke aan vetbollen maken is dat je in elke vorm kunt gieten. Een vetbol maken is supersimpel. Verwarm plantaardig vet, gooi er vogelzaad door en en giet het in een mal. Druk er een touwtje door zodat je ze goed op kunt hangen. Daarna laat je ze afkoelen en de vetbol is klaar. Heb je geen leuke mallen thuis, denk dan eens aan een kopje, koekjesvormen of cupcakevormen.

Vogelvoeders met fruit

Veel fruitsoorten zijn ook goed geschikt voor het maken van vogelvoeders. Rijg gedroogd fruit aan een touwtje of maak zo’n leuk sinasappelbakje voor de vogels.

vogelvoer-knutselen-met-kinderen

Recycle vogelvoeders

Voor het maken van een leuke vogelvoeder hoef je echt niet de hele winkel leeg te kopen. Sterker nog, maak ze van gerecycled materiaal. Je kunt van leuke bakjes, flesjes en blikjes al snel iets heel leuks maken.

De koude periode komt er aan. Hoe heerlijk is om wat leuks voor in de tuin te maken en vogelvoer te knutselen met de kinderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.