Hoe lang duurt een burn-out?

“Hoe lang duurt een burn-out?” 1 van de eerste vragen die ik mijn coach stelde. Dit antwoord haalde de druk een beetje van de ketel en wil ik graag met jullie delen.

 

hoe-lang-duurt-een-burn-out

Burn-out ellende

9 F**ing maanden duurt deze ellende al. Ik had gehoopt al lang weer beter te zijn maar helaas. Natuurlijk gaat het steeds beter, kan ik steeds meer en is het leven steeds leuker maar genezen ben ik nog niet. Ik ben nog steeds niet 100% aan het werk en daar baal ik best wel van. Nee, ik vind het vreselijk! Daarom wilde ik graag precies weten hoe een burn-out werkt. Het is niet alleen dat je moe bent of te ver bent gegaan. Ik wil gewoon weten wat er in je lichaam precies gebeurd. Dus ik vroeg mijn coach: “Hoe lang duurt een burn-out?”

 

Hormoonkwestie

Vaak wordt een burn-out vergeleken met een emmer die overloopt. En dat is natuurlijk een mooie manier van iets uitleggen maar zo werkt het niet. Een burn-out is namelijk een hormoonkwestie. In tijden van stress maakt je lichaam een stresshormoon aan. Door een goede balans in je leven te hebben gaat dat hormoon weer uit je lichaam, het schommelt dus constant. Heb je voor een langere tijd stress? En bouw je geen of te weinig rustmomenten in dan stapelt dat hormoon zich op in je lichaam. Op een gegeven moment kan je lichaam dat hormoon niet meer ‘handelen’. Je hele lichaam is compleet in de war en de hormoonproductie slaat geheel op hol. Dan komt er dus een moment dat er iets knapt en je een burn-out hebt. Hier een uitgebreide uitleg.

 

Stress

Hoe lang duurt een burn-out? Die vraag is dus lastig te beantwoorden. Ook vertelde mijn coach dat dit proces dus niet te versnellen is. Maar helaas wel te vertragen. Heb je in de herstelperiode weer veel stress dan heeft je lichaam geen tijd om te herstellen. Hoe lang je het hormoon hebt opgebouwd zo lang duurt het ongeveer om het hormoon weer uit je lichaam te krijgen. Dat deed me denken aan een zwangerschap. Je bent 9 maanden zwanger en bent ook ongeveer 9 maanden aan het ontzwangeren. Dat is ook een kwestie van hormonen.

 

Hoe lang duurt een burn-out?

Het goede nieuws is dus dat het gewoon de tijd uitzitten is. Het slechte nieuws is dus dat niemand weet hoe lang het precies duurt. Ik ben nu op een punt dat ik dat maar geheel heb losgelaten en ook geen voorspellingen meer ga doen. Ik stel mijn omgeving en mijzelf toch alleen maar teleur als ik dat niet kan halen. Benieuwd hoe die ellende 9 maanden geleden begon voor mij? Lees dan mijn eerste blog hierover.

 

 

Let op: Ik ben geen medisch expert, ik deel gewoon wat ik zelf heb gehoord. Den je dat je een burn-out hebt? Bel dan de dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.