Zodra het plukseizoen begint, en ik elke week meerdere bossen verse bloemen op tafel kan zetten stromen de berichten binnen. “Ik wil ook zo’n pluktuin, hoe heb je dat gedaan?” Een eigen pluktuin beginnen is ontzettend simpel en geeft het hele seizoen plezier. Ik geef je een stappenplan zodat ook jij dit jaar bossen met bloemen kunt plukken.
Stappenplan – Pluktuin beginnen
1. Regel een stukje grond
Een stukje grond is wel een vereiste voor een pluktuin. Zorg dat de locatie genoeg zonlicht krijgt en dat je er makkelijk bij kunt. Je hoeft niet persé te werken in een aparte moestuinbak maar het is wel handig. Ik kocht via Marktplaats 3 palletranden en vulde het met bemeste aarde. Een pluktuin beginnen kan ook prima op een leeg stukje in de tuin.
2. Voed de grond
Koop je zoals ik had gedaan bemeste aarde dan is dat voor de eerste maanden voldoende. Vul je de bak met zwarte grond dan kan de aarde nog wat voeding gebruiken. Voordat je gaat zaaien (rond maart), kun je de grond bemesten. Kies het liefst voor een organische mest. Je kunt natuurlijk zelf naar de boer gaan om een emmer mest te halen maar organische mest kun je ook prima in de vorm van bijvoorbeeld koemestkorrels kopen.
3. Kies en koop bloemzaden
Heb je geen idee waar je moet beginnen met het vullen van je pluktuin? Kies dan voor een snijbloemenmix. Zo’n mix is samengesteld met zaden van snijbloemen die perfect bij elkaar passen. Sowieso is dat een tip voor de eerste keer voor een pluktuin beginnen.
Natuurlijk kun je ook zelf aan de gang gaan. Maar ga je een pluktuin beginnen dan zijn deze bloemen altijd goed:
- Zonnebloemen in verschillende tinten.
- Dahlia’s (Poot ze als bollen want vanuit zaad laten groeien is best een gedoe).
- Amarant (rode pluimen)
- Leeuwenbekje (Laat staan en het zaait jaar op jaar uit)
- Goudsbloem (word ook vaak in verzorgingsproducten gebruikt)
- Zomeraster (in paars, roze en wit)
- Korenbloem (groeit altijd en overal)
- Cosmea
- Lavatera (felle roze of helder witte bloemen)
- Gipskruid (perfect als droogbloem of als opvulling van een boeket)
- Fluitenkruid (ook als opvulling van een boeket)
4. Zaai & verzorg
Bij mijn ouders die een boerderij hebben legden we een zonnebloemveldje aan. Dat doen we echt een beetje met de Franse slag. We gooien de grond vol met zaden en we zien wel wat er van komt. Thuis pak ik het iets anders aan. Ik hark de grond aan en strooi daarna de zaden verdeeld over het stukje. Ik geef de opvolgende dagen elke dag water met een gieter met sproeikop zodat de zaden goed aarden en kunnen ontkiemen. En dan is het vooral een kwestie van wachten. Geef water als het echt lang droog blijft, verwijder onkruid, maar extra voeding geven is niet persé nodig.
5. Plukken maar
Zodra de eerste bloemen verschijnen, waarschijnlijk rond juni, kun je beginnen met plukken. Trek niet aan de bloem maar knip hem voorzichtig aan de steel af. Je hebt speciale bloemenscharen, maar een keukenschaar doet het in de meeste gevallen ook prima. Door te plukken stimuleer je de groei van nieuwe bloemen. Dus wees niet bang om mooie bossen te plukken want binnen de kortste keren dienen nieuwe bloemen zich alweer aan.
Een pluktuin beginnen – extra tips:
- In de herfst kun je ook voorjaarsbollen planten in je pluktuin. Zo heb je rond maart al bijvoorbeeld tulpen op de vaas.
- Laat vanaf eind augustus de mooiste bloemen staan. Doe er een lintje om als markering en laat de bloem zaden schieten. Verzamel de zaden in een envelop of doosje waarbij het vocht eruit kan, en je hebt je eigen zadenverzameling.
- Sommige bloemen kun je goed drogen als droogbloemen. Daar kun je dan op allerlei manieren mee knutselen waardoor je het hele jaar door plezier van je pluktuin hebt.