Cold turkey van de speen af – wij deden het

cold-turkey-van-de-speen-af

Cold turkey van de speen af, is dat mogelijk? En hoe dan? Wij deden het!

cold-turkey-van-de-speen-af

The first love

Gelijk als baby zijnde was de speen al een grote troost. Rond zijn eerste verjaardag hebben we besloten dat de speen alleen nog maar bij slaapjes in mocht. Ook dat ging helemaal goed. Vaak als ik bij hem ging kijken was de speen al uit zijn mondje. Ik zag er dan ook niet zo heel veel kwaad in.

De speen moet weg!

Nu mijn zoon 3 jaar is moet de speen weg. Ik zelf zag er nog niet zo heel veel kwaad in maar een professional vertelde me dat ook alleen bij het in inslapen de speen al voor belemmering kan zorgen in de ontwikkeling. Wil je daar meer over weten, stuur me dan even een berichtje.

Hoe doen we de speen weg?

Maar hoe doen we dat ding weg? Als advies kregen we de tip om er een soort ritueeltje van te maken. Dus niet zomaar de spenen te verstoppen maar het samen met het kind te doen. Ik had op internet al allerlei tips gezocht. Zo kun je de spenen bijvoorbeeld naar een baby toebrengen of in de schoen meedoen naar Sinterklaas. Het kind omkopen met cadeaus of de spenen begraven in de tuin. Ik zocht een manier zodat de spenen gelijk allemaal weg waren maar dat mijn kind er wel een goed gevoel aan over hield. Gijs is echt totaal niet geïnteresseerd in baby’s of Sinterklaas dus het werd de cadeautjestruc.

Cold turkey van de speen af

“Hé lieverd, kom eens bij mama.” Er lag een ingepakt cadeau op tafel. “O wauw, een cadeau! Openmaken mama?”. Ik pakte de spenen er bij en vertelde hem dat als hij de spenen in de prullenbak gooide hij het cadeau mocht hebben. Hij bedenkt zich niet en gooit zo de spenen in de prullenbak. Het cadeau, 2 race-autootjes maakten op dat moment alles goed. De rest van de dag is er niet meer over de spenen gesproken.

“Mag ik een speen?”

Ik was best heel benieuwd hoe de nacht zou gaan. Het eerste wat er gevraagd werd was dan ook: “Mag ik een speen?” Ik legde dan ook uit wat we die middag ook al weer hadden gedaan. “En weet je nog? Je had die mooie race-auto’s gekregen hè?”. Ik zag een glimlach op zijn gezichtje verschijnen. Het was voor nu goed. En meneer sliep ook meteen goed in. Yes, dit hebben we overleefd dacht ik.

Leestip: Waarom ik echt geen perfect mommy ben

Hoe gaat het nu?

Ik mag echt niet klagen. Het ging eigenlijk vrij soepel allemaal. Natuurlijk vroeg hij er nog wel eens om maar als ik dan ging uitleggen dat hij de auto’s had gekregen was het goed. Wel was hij een paar weken vroeg wakker. Blijkbaar als hij vroeg wakker was liet hij zichzelf weer in slaap vallen met de speen. Nouja, dat is dan even niet anders. Voor ons werkte het goed, cold turkey van de speen af. Ik ben benieuwd naar jouw tips.

1 Comment

  1. Toen mijn kinderen nog heel klein waren. Baby’s nog, en in slaap vielen met de speen in mond. Ging ik na een tijdje kijken en als de speen niet meer in het mondje zat verstopte ik hem. Zo vergaten ze al snel de speen. En waren ze speen af!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.