Kerstvakantie thuis met kinderen – 19 tips!

Help! Het is bijna vakantie. Maar hoe komen we de kerstvakantie thuis met kinderen door zonder oorlog? Ik heb voor je 19 tips.

kerstvakantie-thuis-met-kinderen

Kerstlekkers bakken

Ik weet niet of jullie je wel proberen in te houden maar voor ons staat de kerstvakantie gelijk aan vreetvakantie. We gaan dus lekker veel bakken. We vinden het ook zo leuk en gezellig.Cake

Wat dacht je van een cake bakken in de vorm van een unicorn of in de vorm van een auto. En daarna natuurlijk lekker versieren met glazuur en snoepjes. Dat het niet te eten is zo zoet, dat doet er even niet toe. Gezellig is het sowieso.

Kerstkransjes

Mensen vroegen mij om een recept voor kerstkransjes. Ik maak altijd kransjes van zandkoekjesdeeg volgers het 1-2-3 recept. 1 gram suiker, 2 gram boter en 3 gram bloem. Of 100 gram suiker .. je snapt het. Goed kneden en een minuut of 10 in de oven op 180 graden.


Peperkoekhuisje versieren

Bij de Hema zag ik een kant en klaar pakket voor een peperkoekhuisje. Heel leuk om samen te versieren. Je kunt natuurlijk ook het hele huisje zelf bakken en daarna versieren. Ik vond een recept bij de AH.

Knutselpakketje

Knutselen hoeft natuurlijk helemaal niet duur te zijn. Knutsel een mooie kerstboomhanger, sneeuwpop of ga knutselen met een kartonnen doos. Ik weet zeker dat dit in de smaak gaat vallen. In vakanties vind ik het ook altijd leuk om een knutselpakketje te kopen om een keertje iets bijzonders te knutselen. Bij de Action kom je voor een paar euro al een heel eind al heeft ome Bol natuurlijk ook hele leuke knutselpakketjes. Ga eens gips gieten, slijm maken of timmeren.

Winterwandeling

Het mooiste zou natuurlijk zijn als er een dik sneeuw ligt en de kleintjes lekker op de slee kunnen tijdens de wandeling. Al ben ik bang dat die kans weer eens heel klein zal zijn deze kerstvakantie thuis met de kinderen. Maar hoe heerlijk is het om lekker in de kou te wandelen. Persoonlijk vind ik het superleuk om dan de camera mee te nemen en de kinderen te fotograferen tijdens de wandeling.

kerstkaarten knutselen

Zo’n geknutselde kerstkaart is net even iets leuker dan een gekochte. Even zoeken op Pinterest en je komt hele leuke exemplaren tegen.

Kerstfilms

Rond Kerst zijn er altijd leuke films op Netflix te vinden. Maak het deze kerstvakantie thuis met de kinderen lekker gezellig! Kaarsjes aan, onesies aan en lekker bingen. Tips voor het hele gezin zijn de films ‘Klaus’, en ‘The Polar Express’. Een lijst met alle kerstfilms op de flix vind je hier.

XXL kleurplaat

Zo’n XXL kleurplaat is een keer anders dan zo’n kleintje. Leuk om af en toe samen aan te werken in de vakantie. Ik vond deze kleurplaat van het muizenhuis ook op het internet. Hoe grappig is die!

Mega stad bouwen

Pak alle lego, blokken, kapla, treinspoor, playmobile en wat je dan ook maar kunt vinden en ga een megastad bouwen door de hele kamer. Kan dat schelen. Je ouders kunnen een week niet stofzuigen laat staan fatsoenlijk lopen door de kamer maar het is wel een geweldig project.

Lekkers voor de vogeltjes

Maak iets lekkers voor de vogeltjes deze winter. Pinda’s rijgen blijft leuk maar denk ook eens aan een vogelvoertaartje.

Groot knutselhuisje

Wij hadden een tijdje geleden van Netflix een gave raket gekregen en dat was zo’n groot succes. Daar heeft de kleuter wel een maand mee gespeeld en mee geknutseld. Dat is nou leuk om voor de vakantie aan te schaffen. Succes gegarandeerd! Bij bijvoorbeeld Kartent zijn er hele gave exemplaren.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Elke 🙋🏼‍♀️ Mama & Blogger (@elkeblogt)

Speelgoed ruilen

Ik doe dit wel eens met een collega van mij. We zoeken wat spelletjes, puzzels en ander speelgoed uit en ruilen dit voor een paar weken. Ander speelgoed is altijd weer leuk om mee te spelen.

Lego duplo

Ik weet niet of jullie net als ons ook zoveel duplo in huis hebben maar daar kun je dus hele leuke dingen mee doen. Ik heb een aantal hele leuke sites gevonden met heel veel voorbeelden om na te bouwen. Daar zijn de kids (en papa) vast een middag mee zoet.

Voorbeelden in winterthema
Lego Duplo voorbeelden op Pinterest
Stap voor stap een vliegtuig bouwen

Puzzelen

Koop een puzzel van minimaal 1000 stukjes en ga lekker de hele vakantie puzzelen. Vooral leuk om met iets grotere kinderen te doen, dan kunnen ze goed meehelpen. Lekker kneuterig! Persoonlijke favorieten zijn Disneypuzzels.

Restaurantje

Toen wij als kind, ik denk een jaar of 10 waren vonden we dit geweldig om te doen. Dan mochten we zelf een 3-gangenmenu koken voor het gezin. We kregen een budget, gingen zelf naar de winkel en kookten ook zelf (soms met wat hulp van papa of mama). De tafel dekten we mooi en maakten menukaartjes. We vonden het geweldig!

Poppenkast

Bedenk samen een poppenkastvoorstelling. Misschien heb je nog oude handpoppen? Anders kun je met knutselmaterialen ook een heel eind komen. Een schimmenspel is ook geweldig natuurlijk. Leuk om via videobellen voor je neefjes of nichtjes te spelen.

Klussen

Wil je zoon of dochter al járen een nieuw kleurtje op de muur? Dit is het moment. Samen klussen is met grotere kinderen goed te doen.

Winterbarbecue

Vuurtje aan in de tuin en lekker marshmallows en broodjes bakken. ’s Avonds gezellig spetterkaarsjes er bij aansteken en het feest is compleet.

Beautydag

Een maskertje op, nagels lakken, make-up uit proberen en lekker relaxen. Wie zegt dat het alleen voor meiden is? Alsof mannen niet van een lekker voetenbadje houden. Iets lekkers en een (Jip & Janneke) bubbeltje er bij en lekker uitrusten.

Kamperen in de woonkamer

Er zijn mensen die dit helemaal leuk vinden. Laat me duidelijk zijn, ik ben niet zo’n mens. Volgens mij slaapt er hier dan helemaal niemand maar het klinkt wel heel leuk. Misschien iets om met Oud & Nieuw te doen?

Oud & Nieuw bakdag

Bij veel mensen draait Oud en Nieuw toch om lekker eten en lekkers bakken. Oliebollen kunnen natuurlijk echt iet ontbreken. Maar bij ons thuis maakten we ook appelflappen en krentenbrood. En hier in Drenthe eten we natuurlijk kniepertjes.

Deze kerstvakantie thuis met de kinderen komt vast helemaal goed! Jij nog leuke ideeën?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.