10 tips tegen krampjes bij baby’s

Die krampjes bij baby’s zijn zo vreselijk zielig. Ik moet er haast zelf bijna van huilen. Op Instagram vroeg ik jullie om alle tips en die heb ik ook voor jullie op een rij gezet.

tips-tegen-krampjes-bij-baby's

Wat zijn krampjes?

De darmpjes van een baby zijn natuurlijk nog niks gewend. Die hebben nog nooit hoeven werken. Als daar opeens flesvoeding of borstvoeding doorheen moet dan is dat even wennen. De darmpjes van een baby zijn nog niet genoeg ontwikkeld. De krampjes ontstaan als de baby twee tot drie weken oud is. De piek ligt rond de zes weken, daarna nemen de krampjes meestal wat af. Na drie tot vier maanden verdwijnen de krampjes, omdat de darmen gewend zijn aan het verwerken van voeding. (bron)

10 tips tegen krampjes bij baby’s

Warmte

Ik weet het van mijzelf, als ik last van de darmen heb. Wat ik met een lactose-intolerantie best eens heb, dan is een warm kruikje lekker. Dat verlicht een beetje. Ik kocht voor Luuk de Kipkep. Een soort pittenzakje voor de babybuik. Je kunt natuurlijk ook een kersenpittenzak gebruiken. Je warmt hem 30 seconden op in de magnetron en legt hem op het buikje. Hier doet het zijn werk goed. De warmte zorgt er ook voor dat Luuk iets in dommelt en lekker gaat slapen. 2 vliegen in 1 klap noemen ze dat 😉

Flessen

Je hebt flessen en je hebt flessen. Ikzelf ben fan van de dr. Brown flessen. Deze flessen zijn zo ontworpen dat ze weinig lucht meegeven in de voeding. Hetzelfde geldt voor de flessen van Difrax, waar ook veel mensen enthousiast over zijn. Heeft je kind veel last van krampjes? Kijk dan eens of een verandering in flessen uitmaakt.

Speentje

Er zijn mensen die geen fan zijn van een speentje maar wij zijn niet van die mensen. Ik zie dat het bij mijn beide kinderen zorgt voor rust. Bij krampjes kunnen baby’s troost vinden in een speen en zich als het ware ‘door de pijn heen zuigen’. Heeft je kind zuigbehoefte? Dan kan je kindje ook gaan duimen. Ook niet zo heel erg natuurlijk. Maar een speen kun je op een gegeven moment met je kindje weggooien. Een duim is toch iets lastiger.

Fles roeren

Een hele simpele tip die veel leed kan voorkomen is de voeding door de fles roeren in plaats van de fles schudden. Zo komen er minder luchtbellen in de voeding wat dan weer zorgt voor minder krampjes.

Middeltjes van de drogist

Wij gebruikten bij Gijs ‘Sab Simplex’. Dit werkte zo goed dat we zodra we merkten dat Luuk ook krampjes had we dit middeltje weer in huis haalden. Het is lastig te verkrijgen hoor, zelf bestellen we het op één of andere Duitse apothekerssite. Andere middeltjes die zouden kunnen helpen zijn bijvoorbeeld Infacol of een probiotica.

Liggen en bewegen

Luuk vindt het fijn om als een soort aapje op mijn arm te hangen met zijn buikje op mijn arm. Zo komt er een beetje tegendruk op het buikje. Fietsen met de beentjes schijnt ook te helpen.

Andere voeding

Ik denk dat je met het veranderen van voeding voorzichtig moet zijn. Baby’s kunnen dan tijdelijk meer last hebben van krampjes. Maar voor sommige kleintjes kan het erg goed helpen. Zo heb je speciale voeding voor baby’s met een gevoelig buikje. Bijvoorbeeld Hero baby Nutrasense of Nutrilon Omeo. Ook kreeg ik als tip om een beetje olijfolie door de voeding te doen. Overleg dit altijd met de huisarts of jeugdverpleegkundige.

babymassage

Ik heb ooit een cursusje babymassage gedaan en dat schijnt inderdaad te kunnen helpen tegen krampjes. Je moet wel weten wat je doet natuurlijk en niet zomaar wat over de buik wrijven. Een cursus volgen is dan erg leuk! Al zullen er ook wel genoeg filmpjes op youtube staan.

Dragen

Als je buikpijn hebt wil je gewoon lekker bij mama of papa zijn. Een draagzak of draagdoek kan dan handig zijn. Dan heb je toch nog de handen vrij. Bij Gijs heb ik heel veel gedragen. Ook bij krampjes vond hij dat heel fijn en werd hij uiteindelijk rustig. Zelf heb ik de ‘Tula free to grow‘ die ik heel handig en makkelijk vind.

Essentiele oliën

Je kunt etherische oliën laten mengen voor je baby speciaal tegen krampjes. Ga niet zelf aan de slag want het komt vrij precies. Je kunt de olie op de voetjes aanbrengen en hopelijk verlicht het iets.

Wat hielp bij jouw baby tegen krampjes?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.