Knutselen met zoutdeeg – 25+ ideeën – Moederdag- Kerst – Herfst

Knutselen met zoutdeeg is geweldig! Maak de mooiste werken voor Moederdag, Vaderdag, de herfst of Kerst. Leuk voor alle leeftijden.

knutselen-met-zoutdeeg

Knutselen met zoutdeeg

Het leuke aan zoutdeeg is dat je er alle kanten mee op kunt. Maak knutselwerken op het platte vlak of werk de ruimte in en maak 3D werken. Koekjesvormen zorgen ervoor dat je een strak figuur hebt om mee te werken. Gebruik strijkkralen voor extra decoratie. Zet de oven dan net iets hoger om de kralen te laten smelten. Prik er voor het afbakken een gat in met bijvoorbeeld een rietje, dan kun je er een touwtje doorheen rijgen en ophangen. Als het zoutdeeg is afgekoeld dan kun je het ook beschilderen. Dit kan met waterverf maar ook met plakkaatverf.

Hoe maak je zoutdeeg?

Het leuke aan zoutdeeg is dat je eigenlijk altijd de ingrediënten wel in huis hebt. De verhouding is 1 deel zout, 1 deel water en 2 delen bloem. Om het een beetje soepel te maken kun je er een beetje olie door doen. Maar is niet eens nodig. Voor het kleuren van het deeg kun je natuurlijk eetbare kleurstof gebruiken. Maar je kunt ook natuurlijke kleurstof gebruiken. Cacaopoeder, kerriepoeder of saffraan toegevoegd geven een leuke zachte kleur. Na het boetseren doe je de zoutdeeg in de oven op ongeveer 100 graden en laat je het minimaal een uur liggen. Maak je dikkere kleiwerken dan moet je het enkele uren laten bakken. Geduld is een schone zaak 😉

Knutselen met zoutdeeg voor Moederdag en Vaderdag

Het leuke aan zoutdeeg is dat je er heel goed handafdrukken, voetafdrukken en vingerafdrukken mee kunt maken. Gijs had ooit voor mij een klein hartje gemaakt met daar zijn vingerafdruk in. Zo simpel maar ontzettend leuk.

Knutselen met zoutdeeg in de herfst

In de herfst zijn zoveel mooie schatten te vinden. Druk bladeren in het deeg en rol met een deegroller erover zodat je de nerven er goed in ziet. Voeg aan het deeg wat kaneel toe om er een heerlijke herfstige geur aan toe te voegen. Let zo’n knutsel met bladeren niet in de oven, daar bljift dus niks van over. Maar zet de verwarming een tikje aan en laat hem daar drogen.

Knutselen met zoutdeeg voor Kerst

Onmisbare elementen voor het knutselen met zoutdeeg voor Kerst zijn de koekjesvormen in kerstvormen. Maak een dun ‘koekje’ met een gaatje er in zodat je hem op kunt hangen of maak juist een dikkerd zodat je er een kaars in kunt drukken. En ja, ik zeg het maar even maar die kaars moet je er uit halen voordat je hem in de oven doet.

Spelen en ontdekken voor kleine kinderen

Niet alleen is het leuk om met het zoutdeeg te boetseren maar het is met de kleintjes ook leuk om er van alles mee te leren en ontdekken. Maak afdrukken van dierenpoten, je vingers, je handen, bladeren, of ga met stempels in het deeg. Maar wat dacht je van letters en cijfers maken van het deeg. Druk er eens een schelp in en kijk en voel hoe de lijnen lopen. De mogelijkheden zijn oneindig. Mamamaai.nl maakte gave fossielen! Hoe leuk is dat.

Spelen en ontdekken voor grote kinderen

Van grote kinderen kun je al wat meer verwachten en kunnen meer uitgedaagd worden. Als leerkracht kun je perfect het werken met zoutdeeg aan een thema koppelen. Maar werk ook aan verschillende technieken of werk met verschillende materialen. Vooral creatieve kinderen zullen dit leuke opdrachten vinden. Maak ook eens voedsel na van zoutdeeg. Het lijkt zo echt, je wil het wel opeten.

Meer lezen? Kijk ook eens bij mijn andere blogs over knutselen.

De credits gaan naar:
– aliceaftermotherhood
– beeld_campus_sint_paulus
– wikke_art_stuff
– madebykerina
– creasammy
– gastouderopvang_de_driesprong
– lorimariette
– peuterjufbianca
– jessica_faasse
– mindjoynl
– pencilsandspoons
– villa_liervinck
– blij_van

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.