Hoe herstel je zo snel mogelijk van een burn-out?

De titel heb ik wel 100 keer ingetypt bij google. Hoe herstel je namelijk zo snel mogelijk van een burn-out? Ik heb het antwoord.

hoe-herstel-je-zo-snel-mogelijk-van-een-burn-out

Hoe herstel je zo snel mogelijk van een burn-out?

Snel herstel?

Aan het begin van mijn burn-out kwam ik bij de bedrijfsarts. Hij vroeg mij hoe lang ik al stress had. Voor mijn gevoel was de verhuizing de boosdoener en die periode duurde 3 maanden. De bedrijfsarts vertelde mij dat de periode van stress ongeveer net zo lang duurde als de periode van het herstel. Oftewel, ik ging er helemaal van uit dat ik over een maand of 3 weer beter werd. Vanaf dat moment telde ik de weken en rekende ik wekelijks uit hoe lang deze ellende nog duurde.

Waarom ben ik nog ziek?

Je raadt het al, dat sloeg natuurlijk nergens op. Ik was dan ook heel gefrustreerd toen ik mij realiseerde dat ik na 3 maand niet beter was. Ik was namelijk niet alleen overspannen van de verhuizing maar ik ging al jaren over mijn grens heen. Vanaf toen probeerde ik steeds een beetje te gokken hoe lang het zou duren tot ik beter was. Het werd ook steeds aan mij gevraagd en ik wilde niks liever dan beter worden. Eerst zei ik dat ik dan vast rond de herfstvakantie beter zou zijn, daarna zou ik rond de kerstvakantie vast beter zijn en toen ik realiseerde ik mij iets. Toen ik weer een terugval kreeg gooide ik het roer om.

Ik zie het wel

Ik liet alles los. Ik liet los hoe lang mijn herstel nog duurde, ik liet los wat mensen van mij vonden, ik liet alles wat mij frustreerde los. En ik kan vertellen dat dat mij echt heeft geholpen. Dus hoe herstel je zo snel mogelijk van een burn-out? Laat alles los! Geef je over aan de ziekte en laat het maar gewoon gebeuren.

Het is een proces

Toch heeft het bij mij zo’n 9 maand geduurd voordat ik zover was. En dat is denk ik het hele probleem van mensen met een burn-out. Dat is gewoon supermoeilijk! Mensen die over hun eigen grenzen gaan zijn mensen die betrokken zijn, die graag alles goed willen doen, die hart hebben voor de zaak en die de touwtjes graag in handen hebben. Dat loslaten is misschien wat het moeilijkste van die hele burn-out. Voor mij tenminste wel. Herstellen van een burn-out is een proces. Het is niet iets wat je volgens een stappenplan doet. Je moet zo hard met je hoofd tegen de muur stoten dat er geen andere optie is dan veranderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.