Nog even halve dagen naar school

Zoals je misschien weet gaat Gijs naar de basisschool. Heel bewust doe ik hem nog even halve dagen naar school. Overdreven?

Lekker spelen

Ik ben van het type ‘rust, reinheid en regelmaat’ ook vind het belangrijk om mijn kind nog zolang mogelijk kind te laten zijn. Natuurlijk moet een kind leren verantwoordelijkheid te nemen en moet ook leren dat soms dingen gewoon moeten. maar zolang ze klein zijn wil ik vooral dat ze spelen, heel erg veel spelen. Onder het spelen kunnen ze de wereld ontdekken, leren omgaan met anderen en heel veel leren. Als ouders zorgen wij verder voor liefde, voeding en rust. Klinkt perfect toch? In de praktijk is dat niet altijd heel makkelijk hoor.

Leestip Help! Mijn kind moet naar school

Nog zo klein

Het is niet altijd zo zwart/wit. Aan de ene kant wil ik mijn kind namelijk leren dat er soms dingen zijn die moeten, dat je soms even door moet zetten en dat spannende dingen ook bij het leven horen. Aan de andere kant wil ik hem beschermen voor bepaalde dingen. Zo hadden ze op de opvang bijvoorbeeld regelmatig feestjes als carnaval etc. Voor andere kinderen vast heel erg leuk, voor mijn kind helemaal niks. Dat hoeft dan van mij echt niet. Daar doe ik hem echt geen plezier mee. Hij is nog zo klein.

Halve dagen naar school

Eigenlijk gaat het heel goed op school. Maar na een week halve dagen merkte ik wel dat hij echt gesloopt was. Zonder in details te treden merkte ik dat het gewoon wel heel veel was. Ook na de tweede week halve dagen was het nog steeds niet goed. Dan vind ik dat ik als moeder, en wij als ouder hem daarin moeten beschermen. Hij is nog zo klein, net 4 jaar en nog niet leerplichtig. Laat hem lekker op zijn eigen tempo wennen. Te beschermend? Iedereen zal daar wel een eigen mening over hebben. Maar volgens mij heeft niemand iets aan een oververmoeide kleuter.

3 Comments

  1. Lijkt me juist erg goed om dingen aan te passen aan de behoeftes van je kind. Die van mij willen allemaal met drie jaar naar school en zijn er klaar voor. Toen ze eerder heen mochten met beide handen aangepakt. Zo wilde ik ze niet tegen houden in hun leerproces. Het is toch echt kijken wie wat nodig heeft. Als ouder zeg ik ook vaak volg je gevoel en ga en blijf in gesprek met je partner of de leraren.

  2. Lees ook eens blog/ artikel van Marry Fermont. https://fermontfotografie.nl/als-je-4-jaar-wordt-start-school-in-nederland-moet-je-dan-ook-echt

    Mijn uk is net 4. Wisselen halve dag af met hele dag. Op hele dag ook Bso. Pittig voor haar. Pittig voor mij.
    Bij oudste leek het anders … makkelijker ging ze er door heen. We zien haar… en doen wat we kunnen.

  3. Ik denk dat het ook heel erg aan het kind zelf ligt. Toen onze oudste vier jaar was, kon hij niet wachten. Hij vond de kleuterklas geweldig. Bij het wennen ontdekte hij dat de rest van de kinderen de hele dag mocht blijven. Geen houden aan: hij wilde ook blijven. Hij begon in groep 1, maar toen er een instroomgroep kwam moest hij deze bezoeken. Hij was woest. De materialen vond hij kinderachtig. Hij wilde leren. Echt iets leren. De middelste is compleet anders. Hij wil heel graag spelen. Middelste en jongste zijn feestvarkens. Oudste niet. Oudste houdt niet van harde muziek en verkleedkleding. Verkleedkleding om een feestje vond hij stom. Hij wilde het alleen aan in de functie van zijn spel. Brandweerman spelen? Dan verkleed ik me. Maar niet voor de verjaardag van de juf of voor carnaval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.