Burn-out en last van de menstruatie

burn-out-menstruatie

Ik kan er zo weinig informatie vinden over de combinatie van een burn-out en last van de menstruatie, maar toch is het echt een ding. Zo erg dat ik uit noodzaak weer aan de pil ga.

burn-out-menstruatie

Burn-out en menstruatie

Aan het begin van mijn burn-out had ik het nog niet zo heel erg in de gaten. Ik voelde mij gewoon elke dag superslecht. Ik ga niet in herhaling vallen maar de eerste maanden waren verschrikkelijk! Na een aantal maanden ging het nog steeds niet goed maar werd ik heel maar dan ook heel langzaam iets beter. Toen kreeg ik door dat het een continu een aantal weken stabiel was en dan echt even een tijdje heel slecht. Is dit een link met de menstruatie?

Ja het is de menstruatie

Op een gegeven moment had ik het door. In de week voordat ik ongesteld zou worden begon ik mij heel raar te voelen. Opgejaagd, en onrustig. Ook kreeg ik wat meer last van hartkloppingen. In de dagen dat ik ongesteld was leek ik soms terug bij af. Enorme hoofdpijn, geen energie en ik trilde soms van de.. Ja weet ik veel, hormonen? Na een dag of 5 trekt het dan weer weg. Het was een patroon in combinatie met burn-out en last van de menstruatie. Waar wat kun je daar aan doen?

Leestip: Hoe lang duurt een burn-out?

Wat kun je er aan doen?

Als eerst heb ik geprobeerd allerlei informatie te vinden hierover. Maar er is dus gewoonweg niks over te vinden. Bij lotgenootjes vond ik wel wat herkenning. Toch maar de dokter gebeld en blijkt een burn-out en last van de menstruatie iets te zijn wat vaak voorkomt. Het is allebei een hormoonkwestie en het versterkt elkaar. Oplossingen zijn er eigenlijk niet. Ik mocht de pil proberen, dat zou het kunnen versterken of verzwakken. Na een paar maand aanmodderen ga ik het toch maar proberen. Best spannend want voor hetzelfde geld wordt het er alleen maar erger van. Ik hou jullie op de hoogte 🙂

2 jaar later update

Inmiddels is het twee jaar terug dat ik bovenstaand artikel heb geschreven. Ik krijg zo ontzettend veel mails met vragen over hoe het nu gaat. Heb ik nog steeds zo last van de menstruatie in combinatie met een burn-out? 2 jaar en een zwangerschap later kan ik melden dat het echt een stuk minder is. Ik voel dat het er aan komt. Ik voel me nog steeds niet heel fijn maar het is echt een heel stuk minder. Oftewel, het wordt echt beter <3

53 Comments

 1. Hoi,

  Dit is heel herkenbaar! Ik ben aan het herstellen van een burn-out. Ook ik had ongelofelijk veel klachten van mijn menstruatie. Ik heb een aantal maanden de pil geslikt. Maar ik word er voor de menstruatie somber en tobberig van. Ik ga nu weer stoppen met de pil en ben heel benieuwd of het nu beter gaat. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

 2. Hoi,
  Ik herken dit ook.
  Ik heb geen burn-out… maar zat er tegen aan.
  Op het moment dat ik idd opgejaagd , boos ben, lees moordneigingen heb, geïrriteerd, kort lontje, ben ik paar dagen later ongesteld .

  Vorig jaar Jan ben ik totaal suikervrij gegaan. Mede door deze zaken. Na 6 weken voelde ik nog niet veel. Pas na 100 dagen 3 maanden voelde ik de rust… weg opgejaagd gevoel. Dag liters liters bloed verlies. Heerlijk.
  Dat er ook kilo’s afvlogen was enorm fijn. Ik werd de betere mij.

  Helaas had ik 1 nov een bedrijfsongeval. Hersenschudding ! En als ik dus thuis kom te zitten… niets mag niets kan, komt die suiker vreter terug. Ik eet suiker, veel te veel. …. grrrrrrr.
  En ook dus weer opgejaagd boos en moe!!!!!
  De knop moet terug… de betere versie van mij voelde zoveel beter… nu mijn heersens nog.

 3. Omg bedankt voor deze erkenning!! Ik heb dit dus ook, ben nu 7,5 maand aan het herstellen en het gaat nog niet super, maar rond mijn menstruatie (nu) voel ik me zo naar, ik word daar altijd weer even angstig van en ga er conclusies aan verbinden. Het verband met menstruatie had ik al vaker gehoord, maar toch fijn om het hier ook even te lezen. Hoe ga jij ermee om? Minder doen en het gewoon uitzitten? Ik heb ook aan de pil gedacht, maar durf nu even geen risico’s te nemen. Kan nier wachten tot deze week voorbij is !!!

  1. O vreselijk is dat he! Ik slik sinds kort extra ijzer in deze week en dat lijkt te helpen. Ik wens je heel veel succes!

  2. Hallo lieve allemaal, Ik herken het ook heel erg wat jullie hier allemaal omschrijven! ik zelf had een hele lage vitamine D waarde misschien eens goed om een algeheel bloedonderzoek te doen! en Metarelax werkt voor mij echt super! dat is een hogere dosering magnesium met nog een aantal andere vitamines wat goed helpt bij onrust.
   Groetjes Marije

 4. Heel herkenbaar! Ik ben maar weer aan de pil gegaan, in de hoop dat het dan minder erg zou zijn. En nu de eerste x dat ik weer ongesteld zou worden is het iets beter dan zonder pil.

 5. Ook hier heel herkenbaar! Naar ook! Week voor de menstruatie erg neerslachtig, nerveus en doemdenkerig. Toen ik doorkreeg dat het te maken had met hormonen wel iets rustiger, maar dat je gevoel zo met je aan de haal gaat tijdens al een nare, moeilijke periode is heel vervelend. Durf niet te ‘spelen’ met hormonen door aan de pil oid te gaan..uitzitten dus een week per maand

 6. Hoi Elke,

  Ben je uiteindelijk aan de pil én het ijzer gegaan? Of heb je alleen eerst het ijzer geprobeerd?

  Gr Corrie

  1. De pil heb ik geprobeerd maar werd uiteindelijk helemaal niks. IJzer slik ik wel regelmatig. Lijkt te werken.

 7. Oh wat fijn dat ik dit artikel heb gevonden. Ik kan er namelijk ook helemaal niets over vinden op het internet behalve jouw verhaal. Ik heb ook enorm last van mijn menstruatie. Soms begint het juist op de laatste 2 dagen en nog wat dagen daarna en soms een paar dagen ervoor en tijdens mijn menstruatie. Ik voel me ook zo raar dan, alsof ik weer helemaal terug bij af ben. Ik ga aan de pil wel weer proberen, want elke maand zo terug zakken zie ik niet zitten. Hopen dat het werkt!

  1. Aah dankjewel! Bij mij werkte de pil helemaal niet. Maar is voor iedereen weer anders natuurlijk.

 8. Welk ijzer suplement neem je

 9. Is het uiteindelijk vanzelf wat minder geworden dat je last hebt van je menstruatie nu je lichamelijk weer sterker bent? Ik heb er zelf ook erg last van! Ik ben er sowieso 2 weken een stuk minder van en voor mijn gevoel op dat moment weer terug bij af. Dus ik zie er elke maand weer tegenop. Het lijkt elke keer op een terugval. Maar ijzer helpt bij jou? En neem je dat dan alleen tijdens de menstruatie in? Groetjes, Esther

  1. Ja ijzer helpt nog steeds bij mij. En het is inderdaad een stuk minder geworden gelukkig..

   1. Dit is zo herkenbaar. Zit er op te googlen en kom bij jou terecht. Ik heb 6 jaar terug een burnout gehad maar ik ben nooit meer dezelfde geworden. En ik voel precies wanneer het weer de week voor menstruatie is. Ineens gaat de knop om en ben ik doodmoe, opgejaagd, trillering en ik word dan super stil. Het is zo naar! Ik moet mezelf echt onder controle houden anders ga ik er van hyperventileren. Als dan eenmaal de menstruatie er is voel ik mij zo opgelucht en is de rust weer terug.
    Minder suiker ben ik ook mee bezig dus ben benieuwd. Goede tip! Ook dat van ijzer. Ik las fat vitamine b ook goed schijnt te zijn

    1. Bij mij precies zo dus je bent niet de enige helaas heb ik er ook nog flinke haaruitval bij met vlagen.
     Het nare gevoel word elke maand ietsje erger ik ben nu 47 en er komt steeds weer een kwaaltje bij.
     Binnenkort mijn ijzer eens laten testen want op eigen beweging ijzer toedienen is gevaarlijk, maar hoop nog steeds op een wondermiddel.
     Groetjes Angel

     1. Neem anders eens contact op met Women Care. Zij kijken echt per individu

    2. Hier nog zo iemand. Dit geintje duurt al 6,5 jaar. Ik heb een mirena spiraal en sommigen zeggen dat dat er ook mee te maken kan hebben.
     Begon met burnout en nu nog steeds elke cyclus zeker een ruime week last van opgejaagdheid, hyperventilatie en somberheid. Voor de burnout ook mirena spiraal gehad tussen mijn zwangerschappen en toen nooit last. Alleen altijd hele zware migraine vlak voor menstruatie. Ook vaak een week lang. Ik ga nu uitzoeken of het opgejaagde etc steeds in dezelfde periode van de cyclus is.

 10. Ook bij mij werkt het slikken van ijzer. Met name het op pijl houden in de weken tussen mijn menstruatie. Doe ik dat niet dan zijn de rapen weer gaar en ben ik niks waard. Zit nu 8 maanden met burn-out. Het gaat wel steeds beter, maar de week voor en van Mn menstruatie zijn verschrikkelijk als ik te weinig ijzer slik. Verder hou ik Mn leefpatroon en snelheid goed in de gaten.

  1. Hallo!

   Hoeveel ijzer slikken jullie dan, en gewoon iedere dag?

   Ik ben naar een mevrouw van ‘Care for Women’ geweest, vanwege dit probleem. Zij heeft me ook magnesium en vitamine D aangeraden, dagelijks gebruik(niet van Kruidvat) Voor mij is nu de eerste menstruatie sinds die tijd. Helaas kreeg ik griep, met koorts dus. Dat is een aanslag op je burnoutlichaam. Mét ook nog menstruatie. Toch had ik het idee dat ik sterker was afgelopen weken. Magnesium schijnt nogal verbruikt te worden bij stress…moeite waard om te proberen. Inmiddels heb ik er ook ijzer bij (25 mg)…

   Mvg Corrie

   1. Ik slik ongeveer om de dag een tabletje. Ik hoop dat het je helpt.

   2. Hallo lieve allemaal, Ik herken het ook heel erg wat jullie hier allemaal omschrijven! ik zelf had een hele lage vitamine D waarde misschien eens goed om een algeheel bloedonderzoek te doen! en Metarelax werkt voor mij echt super! dat is een hogere dosering magnesium met nog een aantal andere vitamines wat goed helpt bij onrust.
    Groetjes Marije

 11. Hey meiden,
  Ik merk het aan mijzelf ook heel herkenbaar ik zit nu vier maanden thuis, eerste periode heel zwaar nu lijkt het beter te gaan, maar rond me menstruatie lijkt het piekeren en huilen vrij heftig terug te komen.
  Ik ga magnesium gebruiken.
  Vraagje wie van jullie heeft tijdens zijn burn out echt baat gehad bij een psycholoog?

  Groetjes ,
  Charlotte

  1. Hoihoi,

   Wat een herkenning van iedereen!
   Hier nu ruim 3 maanden burnout. En vreselijk veel last van hormonen. Begint een week voor de menstruatie en als ik pech heb al vanaf de eisprong. Tijdens de menstruatie zakt de spanning maar komen er pijntjes moeheid ect voor terug. Omdat mijn cyclus heel kort is heb ik vaak maar vier dagen dat ik denk wauw gaat het nu eindelijk iets beter.. wie herkent dit ook ? Ik slik al magnesium en vitamine D. Ijzer ook maar is proberen misschien..

 12. Hoi Charlotte,

  Ik kan je zeker een psycholoog aanraden, wanneer je hier enigszins de energie voor hebt. Dit omdat een burn-out niet zomaar ontstaat, het heeft vaak te maken met karakter (perfectionisme) en veel meegemaakt.. Waardoor het je goed kan doen om dit met een psycholoog te bespreken. Daarnaast helpt de psycholoog mij ook om de dag door te komen, langzaam weer wat dingetjes op te pakken en uit te proberen. Het voelt voor mij minder stuurloos dan alleen. Maar ik vind het wel zwaar! Moet telkens twee dagen bijkomen van de afspraak.

  Ik kwam bij dit artikel omdat ik ook heel veel last heb van menstruatie in combi met de burn-out. Ik vind het dan ook erg fijn om deze herkenning hier te lezen. Want ook voor mij voelt het als terug bij af. De week uitzitten nu, en hopelijk gaat het dan weer wat beter.

  Liefs,
  Ang

  1. Hallo lieve vrouwen,

   Ik reageer normaal gesproken nooit maar aangezien ik veel berichten zie met de herkenning. Hier een paar tips.

   Ik zit zelf 4 maanden in een burn out en herken enorm de vervelende week voor de menstruatie. Paniekaanvallen, extreem vermoeid, angstig etc. Sinds kort bezig om mijn hormonen in balans te brengen en met resultaat!

   Nu alleen nog een beetje vermoeid en wat buikkrampen. Ik teken ervoor!

   Probeer producten met soja en zuivel zo veel mogelijk te vermijden. Deze brengen je hormonen enorm uit balans! Verder zijn dagelijkse supplementen als omega 3, vit d3 en magnesium sterk aan te raden.

   Let alleen wel op de kwaliteit van de supplementen. Goedkoop is helaas vaak duurkoop door de synthetische stoffen.

   Mocht je hulp willen, zou ik je aanraden om naar een orthomoleculaire therapeut te gaan! Die kunnen persoonlijk advies geven mbt voeding en supplementen om je lichaam (hormonen) weer in balans te brengen

 13. Wauw wat fijn om dit te lezen!
  Ik merk ook dat ik me na 2 a 3 weken steeds weer beroerd voel. Wat inderdaad lijkt op een terug val of stress die er ineens weer uit moet. Maar wat fijn om dit te lezen! Vorige maand voelde ik me ook vreselijk rond mijn menstruatie en deze maand begon een paar dagen van te voren ook de klachten weer. Hartkloppingen, onrustig, gejaagd, vage steekjes..
  Ik ga extra ijzer ook eens proberen. Slik je dit dan vanaf een week voor de menstruatie of de hele maand lang?

 14. Hallo allen,

  Hier geen burn out (wel tegenaan gezeten), maar wel stevig last van menstruatie – ik wil me niet eens voorstellen hoe het met een burn out erbij moet zijn …Sterkte allemaal, wees lief voor jezelf in die dagen!

  Toen ik doorkreeg hoeveel effect mijn cyclus had op mijn gemoedstoestand (de dagen voor mijn menstruatie vooral: depressieve gedachten, doemdenken, moe en futloos, kort lontje) heb ik een aantal dingen gedaan:
  – naar een psycholoog, dat heeft me enorm geholpen om beter te dealen met waar de nare gedachten en gevoelens vandaan kwamen. Ze zijn niet weg, maar wel beter in de hand te houden. Ik wéét nu wat er gebeurt, en dat geeft rust. ACT methode en nog wat psychotherapie werkten voor mij heel goed. Ik pas mijn werk/activiteiten er nu ook wat op aan, verwacht minder van mezelf en kan soms zelfs ook lachen om mijn eigen gedrag 🙂
  – pil geprobeerd, maar daar werd ik vlak van – dus mee gestopt en dat bevalt ook weer prima

  Wel blijf ik moe, moe, moe in de dagen voor mijn menstruatie. Zodra de menstruatie doorzet, komt de energie (meestal) terug. Herkennen jullie dat ook? En zou ijzer daarbij kunnen helpen?

  Zet m op allemaal!

 15. Hoi meiden,

  Ik heb 4 jaar geleden een burn out gehad en nu sukkel ik nog steeds af en toe met een terugval, althans zo voelde het altijd en zo benoemde ik het ook voor mezelf.
  Maar zoals ik en mijn man nu steeds meer merken, het lijkt een patroon.
  En wat lees ik hier ineens, super veel meiden die dit hebben. Hoe oud zijn jullie. Ik ben 32. Zou het ook niet een dertigers ding kunnen zijn?? Gaan we onze hormonen meer voelen.
  Of wellicht na geboorte van een kind??
  Dan gebeurd er ook heel veel hormonaal gezien.

  PMS heb ik zelfs nog aan gedacht. Het enige is dat het niet elke maand exact hetzelfde is. Soms futloos, depressief en een opgejaagd gevoel vanav de eisprong. Maar soms ook pas net voor de eerste menstruatie dag. Herkenbaar??

  Ik slik ook ijzer sinds een maandje.
  Ben begonnen met 1 pil 7 gram (van floradix) per dag elke dag. Ongeacht klachten of ongesteldheid.
  Voelde meer energie en minder hartkloppingen.
  Slikken jullie meer gram per dag in aanloop naar je menstruatie ?

  Zoek zeker een goede psycholoog en de beste tip is begin niet te snel met werken!!! En bouw ook niet te snel op!!!

  Doe je eerlijke verhaal bij mensen die je vertrouwt. Praten praten praten. Dit was voor mij een hele goede les, en nog steeds lastig

  X Johanna

  1. Hoi Johanna, meiden,

   Ik ben 31 en ben halverwege 2017 in een burnout terecht gekomen. Steeds als ik eruit aan het krabbelen was gebeurde er wel weer iets. Uiteindelijk ben ik halverwege 2019 weer volledig aan het werk kunnen gaan.

   Ik heb bijna 2 jaar antidepressiva geslikt omdat ik een angststoornis ontwikkeld had.
   Begin dit jaar daarmee kunnen stoppen. De maand erna merkte ik dat een soort spanning ontstond en wilde er iets mee doen. Niet gedaan dus. Werd steeds erger tot een aantal weken geleden ik weer een paniekaanval kreeg. Sindsdien zit ik dus weer thuis.
   Ik merkte vaak dat ongeveer halverwege mijn cyclus de spanning echt heftig werd en vandaag werd ik op PMS gewezen. De vraag is nu dus of het een combinatie van overspannenheid met PMS is, of PMS alleen.
   En ik ben zo blij om te lezen dat er meer mensen zijn die er last van hebben.
   M’n stemming vliegt alle kanten op, ik ben onzeker, angstig, gespannen, misselijk (tot aan kokhalzen toe) en het andere moment is het prima. Dan heb ik alleen last van de “geijkte” pre-menstruatie klachten… Knet-ter-gek word ik ervan..

   Momenteel ben ik onder behandeling bij een psychosomatische fysiotherapeut (gespecialiseerd in spanningsklachten) en een haptotherapeut (heftig!). Zijn er mensen die daar ervaring mee hebben?

   Ik hoop op deze manier, in combinatie met wandelingen en ontspanningsoefeningen, van de AD af te kunnen blijven.

   Als alleenstaande moeder vind ik het best wel spannend allemaal…

   Liefs, Frouk

   1. Hoi Frouk oe gaat het nu met je ben je nog van deze spanning afgekomem??

 16. Hallo allemaal,
  Wat ‘fijn’ om te lezen… Veel herkenning in de verhalen. Na bijna-burn-out anderhalf jaar geleden, veel last van hormonale veranderingen. Alleen heb ik het het ergst voor de eisprong. Herkent iemand dat?
  Groetjes, Martha

  1. Dit heb ik ook voor de eisprong verschrikkelijk , super moe, angstig ,

  2. Ik heb er zelf een burn out – depressie bij en hier dus nog last van zit al vanaf februari in de ziektewet

 17. Zoals zoveel vrouwen heb ik hier ook last van. Na 2x mezelf flink tegen gekomen met paniek en hyperventilatie, zie ik vlak voor en tijdens de menstruatie weer dingen terug van die tijd, vooral de hartkloppingen en onrust. Gezien mij leeftijd 46, denk ik ook al aan de overgang. Ijzer heb ik nog nooit geprobeerd. Goeie tip! Fijn om ook anderen te horen over deze ervaringen. 😇

 18. Ik zit met een bijnieruitputting,maar merk ook dat er een op en af gaan is van vermoeidheid,spierkrampen,angst enz,maar uit mn bloedresultaten komt geen magnesium tekort.bij mij lijkt het ook na mn eisprong

 19. Heel herkenbaar! Ik zit sinds 8 maanden thuis met een burn-out en merk vanaf de tweede helft van m’n cyclus dat ik me weer minder ga voelen, en een paar dagen voor en tijdens de menstruatie lijk ik weer helemaal terug bij af.
  @elke ik zie dat deze blog inmiddels bijna 2 jaar geleden geschreven is, zijn de klachten inmiddels verminderd of weg? ben erg benieuwd!

  1. Ik heb nog steeds dat ik me minder voel in de dagen vooraf. Maar het is lang niet meer zo heftig als dat het is geweest.

 20. Hoi allemaal,

  Ik heb de blog en alle berichten gelezen en denk me hier ook in te herkennen. Ik heb altijd een slechte relatie met mijn hormonen en de periode voor mijn menstruatie gehad en heb daarom een spiraal genomen een aantal jaren terug. Toen mijn burn out (en wekenlange angst) echter begon heb ik die gelijk er uit laten halen (bang dat dat er iets mee te maken had). Nu heb ik ontzettend last van schommelingen in mijn cyclus. Het herstel van mijn burn out gaat traag, maar het is er. Op sommige momenten (lijkt vlak voor en tijdens menstruatie) is dit helaas ver te zoeken. Dan ben ik zwaar overprikkeld, moe, angstig en somber (soms opgefokt). Ik probeer het te accepteren, omdat ik niet het idee heb dat me er druk om maken het bevordert (integendeel, de klachten worden dan alleen maar erger).

  Maar wat ik me wel afvroeg; hebben jullie het idee dat het herstel hierdoor belemmert wordt, of langzamer gaat? Dus dat de terugvalletjes van de hormonen (van de cyclus) er voor zorgen dat het burn out herstel trager/niet verder gaat?

  Aan de ene kant wil ik namelijk wel weten waar ik mee te maken heb en waar ik aan toe ben, maar aan de andere kant ben ik sinds mijn burn out een behoorlijke hypochonder geworden en denk ik dat er van alles qua ernstige dingen (lichamelijk of geestelijk) spelen. Ik wil me daarom niet vastbijten in de hormonen, als jullie denken: dit hoort er helaas bij, maar zit verder herstel niet in de weg.

  Ik ben heel benieuwd!

  Groetjes

  1. Hoi Sanne,
   Je verhaal is echt heel herkenbaar! Bij mij is het precies hetzelfde.. Ik ben nu bijna een jaar gelden burn out geraakt en ben heel blij hoe goed het gaat, maar iedere maand heb ik de week voor mijn menstruatie dezelfde klachten die jij omschrijft. Gelukkig wordt dit wel steeds minder en heb er ook vertrouwen in dat naarmate mijn herstel verder vorderd dit ook beter zal gaan, want ik merk ook als ik te druk ben geweest, weinig slaap enz dit ook weer verergerd. Maar ik vraag mij hetzelfde af als jou, zouden die hormonen het herstel proces in de weg staan? Bij mannen loopt het herstel proces denk wel echt anders 🤔 het hypochondrische is ook herkenbaar.. Al die gekke spanningsklachtengeven ook echt een onzeker gevoel. Maar heel fijn om hier ook herkenning te lezen!
   Bedankt voor je fijne blog @Elke
   Groetjes,
   Grace

  2. Hoi Sanne, misschien lees je dit?
   Je verhaal is heel herkenbaar en ik vraag me af hoe het nu met je is?

 21. Hier sinds 1,5 maand uitgevallen, totale disbalans hormonen (spanning, onrust, depri klachten, angst, paniek en alle gevolgen daarvan). Aan de AD begonnen en dit lijkt wel voorzichtig te werken. Eetlust weer beetje terug, meer energie, weer beetje uitkijken naar dingen. Maar net nu het beter gaat, menstruatie en bam weer gejaagd, trillen, gevoel terug bij af. Getsie……volgens mij te maken met lager progestron door hoog cortisol. Ik slik zelf vitamine B en soms floradix omdat ik extreem veel bloed verlies altijd.
  Maar ik ga er stiekem vanuit dat als de stress verlaagd mijn herstel inzet en die menstruatie ook beter op te vangen valt. Voor nu uitzitten en niet teveel piekeren (uitdaging)

 22. Ohhh fijn om dit te lezen! Ging net weer een beetje de goede kant op met mij, tijdens mijn Burn-out. Een week voordat ik ongesteld moet worden het gevoel van. Ik ben bij af! Ohh wat wordt ik daar depressief van. Maar nu ik dit allemaal lees, een opluchting en wetend dat het erbij hoort. Hoe vreselijk vervelend het ook is…. De wanhoop soms nabij en maar weer extra in de rust en accepteren….

  1. Precies! Gewoon accepteren. Het gaat zeker goedkomen

   1. Hoi,
    Voor mij ook erg herkenbaar de burnout klachten die verergeren voor de menstruatie..
    Graag wil ik een tip delen die mij erg geholpen heeft! Omdat ik bijna hersteld ben, maar klachten bleef houden in de 1 a 2 weken voor menstruatie naar de HA geweest die mij doorverwees naar Care for Women. Met hun een telefonisch consult gehad met voeding en leefstijl advies en de tip om hun voedingssupplement te slikken: Menstrual Care heet het (door hun zelf ontwikkeld voor vrouwen met pms of overgangsklachten) ik slik het nu nog niet zo lang, maar merk al verbetering. Ik heb meer energie en voel mij positiever. Veel minder down/depri in de 2 weken voorafgaand van de menstruatie. Wilde deze tip toch graag delen, hoop dat ik er iemand me kan helpen!

  2. Wat ben ik blij dat ik toevallig op deze site terecht kwam. Wat herkenbaar!!
   Ook ik voel me tegen de menstruatie aan echt niet prettig. Heb dan het gevoel dat alles weer terug komt.
   Terwijl ik de weken ervoor me erg goed voelde. Ben aan het herstellen van een burn- out en weer wat uurtjes aan het werk.
   Het geeft mij een geruststellend gevoel dat ik niet de enige ben die dit heeft.
   Fijn dat er meer mensen zijn die het begrijpen…

   1. Hoi Grace, slik je dit voedingssupplement iedere dag of alleen voor/tijdens de menstruatie? En werken de voedingssupplementen zo ook, of moet je ook je voedingspatroon helemaal gaan aanpassen om de supplementen te laten werken?

    1. Hoi Chantal,
     Ja ik slik ze iedere dag. En kreeg ook het advies om alleen tijdens de 2 weken voor de menstruatie nog een natuurlijke antidepressiva van hun te slikken, maar daar had ik nu nog niet zo’n goed gevoel bij en tot nu werken de voedingssupplementen alleen ook heel goed. Ook heb ik mijn leefstijl iets aangepast(maar dat is nog wel lastig in 1 keer 🙈 dus stapje voor stapje) door de 2 weken voor de menstruatie minder zoet te eten en gezonder, minder koffie, alcohol enz. En ben ook wat meer gaan bewegen probeer iedere avond een rondje te wandelen😀 ik ben erg enthousiast over het resultaat dus het is echt het proberen waard☺️

 23. Super herkenbaar! En inderdaad heel weinig verder op internet over te vinden… Ik ben 1jr geleden uitgevallen met burnout, nu aan het reintegreren 4x4h en inderdaad week voor/van menstruatie voelt het vaak als terugval. Heel naar. De herkenning bij anderen doet me iig al goed. Hier al veel geprobeerd; ik slik ook tabletten v careforwomen, cognitieve gedragstherapie gedaan, pil geslikt, nu spiraal, zelfs even antidepressivum geprobeerd; van dit laatste eerder meer klachten/ellende dan profijt.. Uiteindelijk lijkt ‘eraan over geven’, ‘lief zijn voor jezelf’, stressreactie, agenda zo leeg mogelijk en uitzitten het beste te helpen …

 24. Bij mijn search op internet kwam ik wel veel tegen over angsten en hormonen. Bij mijzelf lijkt het erop dat de burnout over gegaan is in angsten, die iedere keer ten tijde van menstruatie opvlammen. Misschien dat anderen hier ook iets mee kunnen om daar te zoeken, dan vind je meer, en ik herkende mezelf daar heel erg in.

 25. Hallo dames,
  Wauw wat ben ik blij en opgelucht om te lezen dat ik niet de enige ben bij wie de burnout klachten verergeren in de weken voor mijn menstruatie! ik moest er gewoon van huilen (het is dan ook bijna menstruatietijd 😉 )
  Ik zit nu bijna 6 maanden thuis met mijn burnout. Ongeveer 2 maanden geleden ontwikkelde ik er een angststoornis bovenop en sindsdien slik ik AD en ik start volgende week met therapie bij de psycholoog. De medicatie helpt goed maar elke maand rond de menstruatie is het weer minstens een week lang pure ellende! Ik ervaar voornamelijk stemmingswisselingen, veel huilen, hoofdpijn, toename in spanningsklachten (hartkloppingen) en heel weinig energie.
  Dank jullie wel voor alle tips, ik ga er zeker wat van proberen.
  En iedereen veel sterkte gewenst!
  Liefs Y.

  1. Wat ontzettend naar voor je zeg!
   Heel veel sterkte, en weet dat het beter wordt.
   Langzaam, maar zeker … Sterkte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.