De test: ecologische wegwerpluiers

Geen wasbare luiers maar toch een iets beter alternatief? Ik testte 5 ecologische wegwerpluiers en dit zijn mijn conclusies.

 

ecologische-luiers

 

 

Pssst.. Als je meteen de beste prijs voor jouw favoriete merk wil, check even Luiergids.nl.

Ecologische wegwerpluiers?

Wil je het echt goed doen? Dan moet je gaan voor wasbare luiers. Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat dat dit toch echt het allerbeste is. Misschien wil je gaan voor wegwerpluiers maar wil je gaan voor een wat milieubewuster alternatief? Kijk dan eens naar ecologische wegwerpluiers. Ik ga eerlijk zijn, ik heb deze luiers nog nooit in mijn handen gehad. Ik ben een hardcore pamperlover maar was wel heel benieuwd en daarom bestelde ik een proefpakketje en heb ze voor jullie getest.

Wat maakt ecologische wegwerpluiers beter?

Ik neem mijn taak als luieronderzoeker zeer serieus 😉 Nee, echt. Als ik ecologische luiers ga testen dan wil ik ook weten wat er dan anders aan is. Wat maakt ecologische wegwerpluiers beter dan ‘gewone’ luiers? Daarbij kwam ik terecht in een zoektocht zonder duidelijk antwoord. Naast heel veel positieve geluiden over de luiers zijn er ook negatieve klanken. Zo heeft de Volkskrant zich verdiept in een merk ecologische luiers en bleek dat er qua milieubelasting zo goed als geen verschil is. En weet je? Ik kan het antwoord niet voor je vinden. Ik kan geen bewijs vinden dat ecologische luiers beter of niet beter voor het milieu zijn. Het wordt tijd om de luiers te testen.

Leestip: 20+ luiers in de getest!

De test

In het proefpakket zaten 4 soorten ecologische luiers allemaal in maat 5. Ook heb ik een luier van het merk Pura getest. Wat me gelijk opvalt is dat de ecologische wegwerpluiers een stuk stroever aanvoelen dan de ‘gewone’ luiers. Voor de rest zie ik zo op het oog geen verschil met gewone luiers.

Muumi baby

De luiers van Mummy baby zijn gemaakt van 100% chloor-vrije natuurlijke vezel uit FSC gecertificeerde Scandinavische bossen. Deze luier is het meest rekbaar van de 4 en voelt in vergelijking met de andere luiers het meest zacht aan. De vulling voelt dik en ik denk dat deze luier comfortabel moet zitten. Bij het testen viel me op dat het water redelijk snel wordt opgenomen. Wel voelt de luier nog best lang vochtig. De luier kan 350 ml opnemen. Muumi baby is in maat 5 te koop via bol.com voor €0.53 per stuk.

Bambyo luiers

De luiers van Bambyo zijn 70% afbreekbaar en worden duurzaam geproduceerd. De vulling van de luier bevat bamboevulling. Ook deze luier voelt zacht en stevig aan. Van al de 4 luiers lijkt deze luier het grootst. De luier kan in totaal 400 ml opnemen maar blijft lang nat. Ook duurt het lang voordat het water opgenomen is. Dus deze luier heeft moeite met grote plasjes. Bambyo luiers maat 1 tot 3 is ook te koop via bol.com. Via andere sites is maat 5 te koop voor €0.41 pers stuk.

Kit & Kin

Dit is de enige luier in maat 4. Ja, ik vond het ook een beetje gek want ik had een proefpakket maat 5 besteld maar toe maar. De luier van Kit & Kin is tussen de 3-6 jaar geheel afgebroken, in tegenstelling tot ‘gewone’ luiers, die er soms wel 500 (!) jaar over doen. Alle onderdelen zijn van duurzaam materiaal gemaakt. Ik vind dit de meest stroeve luier van de 4. De rekbaarheid lijkt goed en de luier heeft een supercute print. Bij het testen blijft het vocht lang in de luier liggen en ook is de luier na 200 ml wel aan zijn eind. Deze luier viel mij tegen. De luier is niet te koop via bol maar wel via Babloom voor €0.47 per luier in maat 5.

Attitude

De luiers van Attitude is wel de meest saaie luier van de 4. Ik weet wel dat het niet om het uiterlijk gaat maar deze is gewoon wit en verder niks.
Attitude staat erom bekend dat ze materialen die ze gebruikn compenseren. Dit doen ze door zoveel bomen te planten als nodig om hun productieproces en transport te compenseren. Tot slot zijn de luiers zonder parfum of chloor gemaakt. Ik vind deze luier stevig aanvoelen maar wel een beetje stroef. Het vocht wordt redelijk snel opgenomen en deze luier kan ongeveer 400 ml aan. Deze luier in maat 5 bestel je op bol.com voor €0.68 per luier en is daarmee de duurste luier in deze test.

Pura eco-friendly luier

De nieuwste Pura luier belooft veel goeds. Er is geen productie-afval, geen stroomverbruik bij het maakproces en heeft een EU-eco label. Wat ik dan wel jammer vind is dat de eerste 3 ingrediënten soorten plastic zijn. Dus duurzaam geproduceerd maar totaal niet te recyclen. De luier voelt zacht aan, hij rekt goed mee en ook de vulling voelt zacht. De plakkers rekken goed mee en trek je niet zomaar kapot. De vulling is verdeeld in 3 banen en uit ervaring weet ik (jaja luier-queen) dat de luiers die het meest opnemen op deze manier gemaakt zijn. Bij de ‘watertest’, waarin ik 200 ml langzaam over de luier giet komt deze luier goed uit de test. Binnen 10 seconden was het water opgenomen en binnen 30 seconden kwam er geen vocht meer uit de luier zodra je er op drukte. Deze luier is ook de goedkoopste van het stel. Je betaalt op bol.com rond de €0,30 per luier.

Conclusie

Ik ga eerlijk zeggen dat ik in vergelijking met ‘gewone’ luiers de ecologische varianten een stuk slechter vind. Ze zijn over het algemeen een stuk stugger en het vocht neemt veel minder snel op dan ik gewend ben van bijvoorbeeld pampers. De luier die ik echt af kan raden is de Kit & Kin. Deze luier was een maatje kleiner dan de andere luiers maar nam zo ongeveer de helft maar op aan vocht. Nee, deze viel mij echt tegen. Als ik een winnaar zou moeten kiezen dan zou ik gaan voor de Pura eco-friendly luier. Nadeel is wel dat de luier flink wat plastic bevat. Ik durf niet te zeggen op welke manier deze luiers bijdragen aan het milieu. De beloftes zijn heel mooi maar kan niet zeggen welke van de 5 het best of het slechtst voor het milieu is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.