Elke maand vertelt een mama over de uitgaven. Ik wil alles weten, van kleding tot boodschappen en dagjes uit. Vandaag is Cella aan de beurt. Ze is mama van 4 kinderen, waarvan ook 2 tieners. Ook wel eens leuk om te lezen hoe dat gaat met kleedgeld en tienerdingen 😉
Wie ben ik?
Inkomsten
Ik, Cella, ben al sinds 2005 thuisblijfmoeder. Door de jaren heen heb ik periodes gewerkt als gastouder. Mijn man werkt fulltime, hij is solution architect in de IT, hij werkt 40 tot 60 uur. Deels thuis en onderweg in de trein. Hij is ook met enige regelmaat een aantal dagen in het buitenland. Naast zijn inkomen en de kinderbijslag per kwartaal, hebben wij geen andere inkomsten. We zien onszelf als bovengemiddeld maar niet financieel rijk. We hebben het goed, kunnen sparen (nu even niet door extra woonlasten) en leuke dingen doen. Maar 3 of 4 x per jaar op vakantie kan niet zomaar zonder andere dingen te laten.
Uitgaven
Wij hebben geen kinderen meer in de luiers of aanverwanten. Wel hebben we inmiddels tieners en dus zijn we grootinkopers van deo’s, gel, luchtjes, haarverzorgingsproducten en wasmiddel (want ze trekken het liefst 2x per dag schone kleren aan en gooien hun nog eigenlijk niet zo vieze kleding dan in de was… Ik was al jaren met Ariel en dit koop ik bij de Aldi. Wasverzachter hebben we van Robijn en dit haal ik in de aanbieding bij Jumbo of Albert Heijn, dit kost ons ongeveer 35 euro per maand. Alle overige verzorgingsartikelen haal ik bij de op=op voordeelshop. Hier geef ik gemiddeld 60 a 70 euro per maand aan uit.
Kleding
Over 2017 hebben we gekeken naar onze uitgaven voor kleding en kwamen op 170 euro per maand gemiddeld voor 4 kinderen in de grotere en daardoor ook duurdere kledingmaten. De jongste draagt 134/140 en vanaf 134 is kleding gemiddeld 10 euro duurder per item. Onze oudste draagt al een kleine maat dameskleding (34/XS) Zij vindt sinds een jaar merkkleding wel een ding, dus ze draagt graag truien van Superdry, t shirts van Levi’s en kleding van bijvoorbeeld de Coolcat, al haar spijkerbroeken zijn van LTB. Zij krijgt sinds 1 januari 2018 een deel (210 euro) van haar aandeel in de kinderbijslag als kleedgeld. Hier moet ze dan wel 3 maanden mee doen en het is inclusief zakgeld. Als ze besluit 2 dure truien te kopen is ze er door, we hopen haar zo mee te geven dat ze moet kijken naar wat ze echt nodig heeft. Haar winterjas en schoenen hoeft ze niet van haar kleedgeld te betalen.
Over het algemeen kopen we voor alle kinderen regelmatig bij de WE, de Hema, ter Stal en H&M. Voor de jongens ook veel bij een plaatselijke kinderkledingwinkel, dan gaat het om Name-it en Vingino kleding. Het zit mooi en er zijn vaak genoeg aanbiedingen of sale artikelen. Ik ben wel weer dermat een krent dat ik niet de volle prijs wil betalen voor merkkleding. Ondergoed kopen wij overigens al jaren bij de Action. Dit bevalt het beste. Voor onze jongste koop ik overal waar ik leuke items tegenkom. Online vaak bij kleertjes.com. Merken waar ik weg van ben zijn name-it, B.Nosy en Geisha. Dure items vul ik aan met leggings en longsleeves van Hema of WE.
Opvang
Onze kinderen gaan niet naar de opvang of BSO. Indien nodig passen de oma’s op. We hebben ook 2 vaste oppassen die we kunnen bellen als oma’s niet kunnen. Tegenover de niet bestaande kosten voor opvang hebben wij wel sinds jaar en dag allerlei extra kosten per maand om onze kinderen van de juiste hulp te voorzien. Van onze 4 kinderen zijn er 3 zorgintensief door onder andere ASS (autisme spectrum stoornis) en anders begaafd zijn. Ze hebben dus meerdere cursussen, trainingen en begeleidingstrajecten doorlopen, welke we doorgaans gewoon zelf betalen. Momenteel betalen we mee aan een SOVA training, remedial teaching en wiskunde begeleiding. Dit kost ons 300 euro per maand. Daarnaast is het schoolgeld voor de 2 jongsten samen 80 euro per jaar en voor de oudsten samen (volgen beide 2 talig onderwijs) 700 euro. Verspreid over het jaar kost ons dit dus ook 65 euro per maand.
Leestip! Hoeveel kost mijn kind door Bea
Boodschappen
Wij doen onze wekelijkse grote bulk boodschappen bij de Aldi. We vinden dit gewoon een erg prettige winkel. Tussendoor halen we verse producten en extra’s bij de Albert Heijn of Jumbo. Per week geven we 150 euro uit aan boodschappen. We halen weinig speciaal voor de kinderen, het enige wat ik nu vaker haal voor de tieners zijn afbak kaiserbroodjes, plakken goedkope tosti kaas en saucijzenbroodjes. Ze lusten veel en vragen verder ook niet echt ergens om. Melk drinken we niet in verband met lactose intolerantie en we drinken hier allemaal graag thee en water, dus dure drankjes hoef ik niet te halen. In t weekend komt er 1 fles frisdrank in huis en wat chips. Meestal Sprite of Cola. Wel gaat er hier veel fruit door. 5 kilo appels is heel normaal…. per week.. plus bananen, mango’s, avocados en zomers meloen.
Dagjes uit
We gaan heel vaak dagjes weg/uit. We hebben met het hele gezin een museum jaarkaart (250 euro per jaar) en reizen via het abonnement van mijn man (via werkgever) vrij goedkoop met de trein. Dus we bezoeken vaak musea. 2x per maand is geen uitzondering. Ook gaan we graag zwemmen op zondag (kost meestal inclusief wat drinken 40 euro) of naar de Bioscoop (ook 40 a 50 euro met 6) Gewoon wandelen met de hond in bos, op hei, aan t strand… zien wij ook als uitje. Een keer per maand gaan we ook wel uit eten, niet met z’n allen, maar ik met 1 van de kinderen of met mijn man. Of mijn man met 1 van de kinderen. We vinden die 1 op 1 momenten heel belangrijk voor de kinderen. Al met al zullen we rond de 200 euro per maand uitgeven aan uitjes.
Speelgoed
Vroeger kochten we meer speelgoed dan nu. De oudsten “spelen” niet meer zo. En voor de jongsten is veel doorgeschoven. We hebben behoorlijk veel Lego voor de jongens en onze jongste is een knutselfanaat. Dus ik koop bij Action en online wel veel knutselmateriaal. (15 euro per maand gemiddeld) Ook zijn we allemaal gek op lezen en kopen we veel boeken. Elke maand wel eens een boek, de ene keer voor ons (leest onze tiener dan ook) en dan weer echt meer een prentenboek. Mijn laatste aankoop was Ronja de Roversdochter. 20 euro per maand moet ik daar wel voor rekenen.
Voor hun verjaardag krijgen de kinderen altijd een cadeau van max 50 euro. Sinterklaas is ook 50 euro per kind en met kerst kopen we een kleinigheid van max 10 euro. Dit doen we al jaren zo en ik vind het echt genoeg.
Leestip: ‘Hoeveel kost mijn kind’ door mijzelf (Elke)
Sport en abonnementen
Door ASS sporten onze kinderen niet bij clubs. Dit geeft ze veel te veel onrust. Onze jongste wil graag paardrijden, dit mag na de zomer als we van onze dubbele woonlasten af zijn. We hebben wel een aantal bladen waar we op geabonneerd zijn. Ik op de Libelle en VT wonen. De jongens op “zo zit dat” en de meiden hebben de Penny en Donald duck junior. Het zijn jaar abonnementen en dit kost ons per maand 20 euro. Ook hebben de oudste 2 kinderen een eigen mobiel met een abonnement. Beide abonnementen zijn hetzelfde, zijn begrenst (ze krijgen een melding als ze erdoor zijn en dan kunnen ze alleen op wifi en 2 voorgeprogrammeerde nood nummers bellen) en kosten 13 euro per maand per abonnement.
Kapper
De meiden hebben lang haar. De kapster komt 1x per jaar om hun haren te punten en dan gaat er circa 6 cm af. Dit doen we meestal 2 weken voor het eind van het schooljaar. Dit kost dan 17 euro per kind. De jongens gaan elke 6 weken naar de kapper. Dit is dan op een zogenaamde “kinderdag” en dan betalen we 15 euro per kind. Zelf ga ik met de meiden mee op 1x per jaar punten en mijn man is al een aantal jaar dermate kalend dat hij hier elke week de tondeuze over haalt. Geen kosten daar 😉
Erg leuk om te lezen! Bedankt Cella. Lijkt het jou nu ook leuk om mee te doen? Mail me dan —> info@elkeblogt.net