‘Klussen met een kleintje’: Hoeveel heeft de verbouwing gekost?

Ik heb jullie maandelijks verteld over onze verbouwing en uitgaven maar hoeveel heeft de verbouwing gekost? En wat is er heel erg tegengevallen? Zijn er ook dingen waar we op hebben bespaard? Ik vertel jullie alles.

 

hoeveel-heeft-verbouwing-gekost

 

 

Budget

Je begrijpt dat we niet zomaar een huis hebben gekocht en gewoon hebben afgewacht wat het zou kosten. Nee, we hebben van te voren een uitgebreide budgetplanner gemaakt. We hebben bijvoorbeeld van de kozijnen meerdere offertjes opgevraagd zodat we een beetje wisten wat we konden verwachten. We hebben een bouwdepot aangevraagd van €50.000,-. Naast dat hadden we nog geld op onze spaarrekening dat wilden uitgeven aan ons nieuwe huis. In totaal dachten we rond de €60.000,- kwijt te zullen zijn aan ons nieuwe huis. Het verbouwen kon beginnen!

 

Sneu geld

Achteraf gezien is het natuurlijk allemaal makkelijk praten. Maar er zijn dingen geweest die we of niet goed hebben gepland in ons budget of dat gewoonweg veel meer heeft gekost dan voorspeld. Hoe dan ook, het is niet leuk. Zo’n voorbeeld is bijvoorbeeld het loodgieterswerk. Dit heeft véél meer gekost dan verwacht. We hoopten rond de €5000,- klaar te zijn maar dit is uiteindelijk bijna €8000,- geworden. Ja, kan er wel om janken maar dat helpt niet meer.

 

Geld besparen

Maar we hebben ook geld bespaard op bepaalde dingen. Zo heeft Jan veel sloopwerk zelf gedaan wat echt veel geld scheelt. We hebben alles zelf geschilderd en afgewerkt, dat bespaart ook. Ook hebben we aan de gordijnen een stuk minder uitgegeven dan gepland en doordat we alles zelf hebben geregeld was het weghalen van de tussenmuur ook een stukje goedkoper.

 

Tips

Achteraf gezien heb ik natuurlijk wel wat budgettips voor je. Komt ie:

  1. Vraag van de grote dingen meerdere offertes aan

Zo hebben we minstens €3000,- bespaard op de kozijnen door meerdere offertes aan te vragen.

 

2. Check bedrijven

Zo vroeg ik regelmatig aan mijn facebookvrienden waar ik bijvoorbeeld wel of geen badkamer moest gaan kopen. Op die manier kon ik gelijk een paar bedrijven wegstrepen door slechte ervaringen.

 

3. Bereken 10% extra

Heb je een uitgebreid budgetplan? Reken nog minstens 10% erbij voor onvoorziene kosten. Doe het nou maar gewoon, ook al denk je dat je alles hebt mee berekend. Denk je ook aan dingen zoals afvalcontainer regelen en verhuiswagen huren? Dat zijn kosten die wij zijn vergeten mee te nemen. Geloof me, dat tikt aan.

 

4. Houd alles bij

Ik heb alle uitgaven steeds bijgehouden in een bestandje. Zelfs de kleine bonnetjes van een paar tientjes. Op die manier houd je goed in de gaten hoeveel je uitgeeft en hoeveel de verbouwing heeft gekost.

 

5. Kortingsbonnen en folders

Bij ons in Klazienaveen zit een Praxis. In sommige weken kwam ik daar wel 5 keer. Ik had de app van de praxis op de telefoon. Vaak stond er in die app en in de folder een kortingsbon van 20% korting. Elke keer dat ik daar weer heen ging liet ik diezelfde bon scannen (kan blijkbaar gewoon). Ook hielden we goed in de gaten wanneer er bepaalde dingen in de aanbieding waren. Zo hebben we het toilet, verf, gordijnen en vloer allemaal in de aanbieding gekocht. Scheelt uiteindelijk veel hoor.

 

hoeveel-heeft-verbouwing-gekost

Conclusie

Je ziet het. We hebben ontzettend veel geld uitgegeven. Maar hoeveel heeft de verbouwing gekost? In totaal afgerond €65.000,-. En eigenlijk zijn we er nog niet. De tuin moet nog, we willen graag spouwmuurisolatie en misschien nog wel zonnepanelen. Al met al ben ik toch trots op hoe we het gedaan hebben. Ik heb constant onze uitgaven in de gaten gehouden door in een excelbestandje alles bij te houden. Mede daardoor zijn we uiteindelijk niet heel ver boven ons budget uitgekomen. Nog even al onze verbouwingsverhalen lezen? Klik dan hier.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.