‘Hoeveel kost mijn kind’ door Bea

In mijn nieuwe rubriek ‘hoeveel kost mijn kind’ vertelt een ouder eerlijk over de uitgaven voor de kinderen. De vorige keer was ik aan de beurt en vandaag vertelt Bea over haar uitgaven. Ze woont in België samen met haar man en zoontje.

 

 

hoeveel-kost-mijn-kind

 

Bea

 

Wie ben ik?

Hallo mijn naam is Bea, ik word binnenkort 27 jaar en heb een man (30 jaar) en éénjarig zoontje.
Wij huren een 2 slaapkamer appartement in het centrum van de stad (Vilvoorde, België) voor 710 euro (huur + onderhoud gangen + water). Zowel ikzelf als mijn partner werken op Brucargo, de vrachtzijde van de luchthaven. Ik werk als import bediende, mijn man als magazijnier. Momenteel werk ik vaste (dag)uren en ben ik de weekends en feestdagen vrij. Mijn man werkt vast de avondshift, inclusief op weekends en feestdagen. Wij komen elke maand rond, en er blijft doorgaans nog een klein gaatje om wat te sparen (200-300 euro). Maar we moeten zeker op onze uitgaven letten en geen dure etentjes of reizen doen, want dan zouden we maandelijks niet rondkomen. Onze vaste kosten zijn hoog, door onder andere de hoge kost van de huur en de crèche.

 

Uitgaven

 

Verzorgingsmiddelen

Per maand gaan er toch makkelijk 2 grote pakken pampers door. Dit is +/- 50 euro, afhankelijk van welk type pampers ik koop. Ik probeer steeds pamper acties in het oog te houden, vooral bij het Kruidvat en Bol.com. Zoonlief draagt het merk Pampers, en gebruikt de Sensitive vochtige doekjes van Pampers. Per maand gaan er zo’n 4 à 5 pakken vochtige doekjes door, kostprijs +/- 9 euro. Qua zeep is het makkelijk, we gebruiken geen enkele zeep daar zoonlief al alle gekende babymerken allergisch is. Dus zoonlief gaat gewoon in bad.. met water.

 

hoeveel-kost-mijn-kind

 

Kleding

Aangezien zoonlief als kool groeit, koop ik momenteel nog geen dure merkkledij. Ik ben zeker fan van winkels als C&A, H&M, Hema en bij Wibra vind je prima body’s. Nu dat de groei van zoonlief eindelijk wat trager begint te gaan (1 jaar oud en al maatje 92!) durf ik al eens wat meer uitgeven, zo kocht in afgelopen week een jas voor 45 euro in C&A. Doorgaans geef ik per maand 25 euro uit aan kinderkleding.

 

Opvang

Daar we beiden fulltime werken, en mijn ouders nog niet op pensioen zijn en de schoonouders in het buitenland wonen, gaat zoonlief naar een crèche. Deze kost 550 euro per maand, pampers en vochtige doekjes zelf te voorzien.

 

Boodschappen

Wij wonen op enkele meters van Colruyt, en daar zijn we blij om. Daar doen we dan ook grotendeels onze boodschappen. Ook in Aldi durven we al wel eens onze boodschappen doen. Voor zoonlief kopen we uiteraard vooral verse groenten en fruit, om zoveel mogelijk verse groentepap en fruitpap te maken. Zijn poedermelk (Nutrilon Hypo Allergeen) bestellen we doorgaans bij Bol.com, aangezien deze daar opmerkelijk goedkoper is  (31 euro per 2 stuks, terwijl deze hier in de apotheker 21 euro per stuk kost!). Momenteel gaat er volgens mij te veel budget per maand naar eten, omdat er te veel impulsieve aankopen gebeuren. Een weekmenu opstellen lijkt me voordeliger, maar is moeilijk vol te houden vanwege onze verschillende werkuren. Volgens mij gaat er toch makkelijk 350 euro per maand naar voeding.

 

Dagjes uit

Aangezien zoonlief dus nog zo jong is (en ook een zwaar medisch jaar achter de rug heeft), gaan wij weinig of nooit op stap. In de toekomst zal dit wel verbeteren, aangezien we bv nu vlakbij een park met grote speeltuin wonen.

 

hoeveel-kost-mijn-kind

 

Speelgoed

December was een drukke maand want het was immers Sinterklaas, Kerstmis en zoonlief zijn allereerste verjaardag (31/12!). Voor zijn Sinterklaas hebben we speelgoed gekocht, ter waarde van 20 euro. Voor zijn Kerstmis heeft hij een garage met auto’s en mannetjes van Ikea gekregen, kostenplaatje 25 euro. Voor zijn verjaardag heeft hij 2 items van MegaBloks gekregen, ter waarde van 30 euro (maar eigenlijk 0 euro, want ik heb deze betaald met de cadeaubon die we gekregen hadden na het afsluiten van onze geboortelijst). Zeker nu hij zo klein is wil ik niet overdrijven met cadeaus, aangezien hij dit toch nog niet echt beseft. In de toekomst neem ik aan dat   we onszelf een maximum bedrag opleggen, bv 50 euro. Buiten de feestdagen durf ik al eens sporadisch iets van speelgoed kopen, als ik echt iets héél ergs leuks vindt voor zoonlief.

 

Abbonnementen

Mijn partner heeft een fitnessabonnement, ikzelf heb enkele abonnementen op magazines (Zappy Ouders en Goed gevoel). Het fitnessabonnement kost jaarlijks 240 euro, het abonnement op Goed gevoel 50 euro per jaar en het abonnement op Zappy Ouders kost 70 euro per jaar.

 

Kapper

Zoonlief is nog nooit naar de kapper geweest, maar dit wordt binnenkort wel eens tijd (spannend!). Ikzelf ben ook al enkele jaren niet meer naar de kapper geweest, al hoop ik daar snel weer verandering in te brengen! Als ik naar de kapper ga is dit sowieso voor een gewone knipbeurt, en niet meer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.