Survivaltips voor een baby met een dreumes of peuter

Wie het sprookje heeft bedacht dat een tweede kind makkelijker is moet ik nog tegenkomen. Persoonlijk vond ik het combineren van een baby met een kleuter wel pittig. Deze tips hebben mij door het eerste jaar geholpen!

Pin mij!

Koop een draagzak

De draagzak is echt mijn lifesaver geworden. Er komt een fase dat je baby constant bij jou wil zijn terwijl de oudste ook de aandacht moet. Dus wanneer de grootste moest douchen nam ik de baby mee in de draagzak, met de oudste oefende ik met fietsen terwijl de baby in de draagzak zat en onder het boekje lezen met de oudste mag jij raden wie er in de draagzak zat.

kindje-in-draagzak-draagdoek

Goede voorbereiding is half werk

Vanaf een uurtje of 4 ’s middags is bij ons het spitsuur (en jammeruurtje) begonnen. Als je zoals ik dan alleen bent met de kinderen dan moet je toch een manier vinden om met z’n allen levend de spits door te komen. Er waren dan weken bij dat ik het avondeten al ’s morgens klaarmaakte. Het was even schakelen maar het scheelde heel veel stress. Ook leg ik ’s middags al de pyjama’s al klaar en leg ik ’s avonds de kleren voor de volgende dag klaar. Van die kleine dingetjes die het allemaal een klein beetje makkelijker maken.

Cluster dingen

Welke dingen kun je tegelijk doen? De baby voeden en tegelijk een boekje lezen met de oudste? De kinderen tegelijk in bad doen?

Zoek een ritme

Na een maand of 3 had ik het idee dat ik wel een soort ritme had met de jongens. Dat ritme ben ik steeds een beetje aan het aanpassen aangezien ze groter worden en weer andere dingen nodig hebben. Mijn avondritueel toen ik nog een baby en kleuter had:

16.15: ik ga eten koken, Luuk zit bij mij in de kinderstoel of wipstoel. Bij erge honger geef ik hem alvast eten van gisteren of een potje. Het voordeel van een kleuter is dat hij zich vaak wel redt. Hij speelt of mag even op de Ipad.
16.45: We gaan eten.
17.15: Ik ruim op. De baby ligt in de box, zit bij mij in de stoel of als het echt heel erg is dan hangt hij in de draagzak. De kleuter speelt vaak.
18.15: Om de dag gaat de oudste in de douche. De baby gaat mee in de draagzak. Nee niet ideaal maar het lukt wel. De oudste krijgt de pyjama aan en mag nog even op de Ipad.
18.45: De baby krijgt de pyjama aan, we knuffelen en gaan naar bed.
19.00: Boekje lezen met de oudste en dan gaat hij ook naar bed.

Je begrijpt dat dit schema de helft van de tijd aangepast moest worden omdat de baby alles eronder spuugt, een vieze broek heeft of toch niet kan slapen. Maar in grote lijnen hield ik dit schema aan en werkte dit voor mij. Kijk wat voor jullie werkt.

Het gaat voorbij

In moeilijke tijden bedenk ik maar dat het voorbij gaat. Er komt een tijd dat ik mijn jongens 10 keer uit bed moet roepen. Wat een heerlijke tijd lijkt me dat :p

Bewaar mij!
Leestips:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.