De taalontwikkeling stimuleren van baby tot kleuter

Het klinkt heel wat, de taalontwikkeling stimuleren. Maar eigenlijk bedoel ik gewoon het oefenen met praten, woordjes benoemen en zinnen maken. Het moet natuurlijk wel ‘fancy’ klinken hè!

Liedjes zingen

Wist je dat door liedjes te zingen voor je baby, dreumes, peuter of kleuter je de taalontwikkeling al stimuleert? Zelf vind ik Juf Roos leuk. Ze zingt alle bekende liedjes van vroeger.

Boekjes lezen

Je hebt het vast wel eens gehoord maar wist je dat je je kindje gratis lid kunt maken van de bieb? Je loopt een bieb binnen en je vraagt aan de balie om een lidmaatschap. Dat is het! Je krijgt ook nog eens een welkomscadeautje. Met Luuk (1 jaar) lees ik nu veel van die aanwijsboekjes met plaatjes. Hij wijst een plaatje aan en zeg hoe het heet (x 100 :p).

Vertellen wat je doet

Als je dit doet dan help je je kindje al heel goed in zijn taalontwikkeling. “Mama gaat jouw kleren uitdoen. Eerst doen we de sokken uit, dan de broek uit.” Benoem wat je doet en benoem wat je kindje doet. “Bedoel je dat je met de blokken wilt spelen? Mama, mag ik de blokken zeg je dan? Ja natuurlijk mag dat!” Ook al kan je kind nog maar een paar woordjes zeggen hij krijgt het wel mee.

‘Ik zie ik zie’

Een heel simpel spelletje voor peuters en kleuters. “Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is .. “. Niet alleen is het gewoon een gezellig momentje maar je kunt zo heel veel kleuren en woorden oefenen. Ook als jij aan de beurt bent en je kindje dingen aanwijst is het een perfecte manier om woordjes te benoemen. ”Nee het is niet de groene vaas, je wijst nu het schilderij aan maar dat is het ook niet”.

Nijntje verstopspel

Mijn dreumes kan dit echt ‘uren spelen. Ken je dat spelletje? Zo’n poppetje wat steeds roept: ‘Ik ben hier, zoek me dan!’
Na 10 minuten word je knettergek maar het is wel een heel leuk spelletje om de taalontwikkeling te stimuleren. ‘Nee, Nijntje zit niet onder het kussen.’ ‘Hoera! Je hebt hem gevonden. Nijntje lag achter de kast.’ Je kunt het natuurlijk net zo goed doen met een knuffeltje of pop.

Diertjes en poppetjes

Ik heb ooit een mega grote bak met diertjes gekocht in de kringloopwinkel. Eigenlijk perfect natuurlijk voor kleintjes om de taalontwikkeling mee te stimuleren. Doe de geluidjes van de dieren na, benoem de namen van de dieren en speel samen met je kindje met de dieren.

Fotomapje

Ik heb ooit voor Gijs toen hij 1 jaar was een fotoboekje gemaakt met foto’s opa, oma, mama, papa, en allerlei bekende plekken en mensen. We moesten wel 10 keer per dag lezen maar dat was oké.

Educatieve programma’s

Er zijn heel veel educatieve programma’s voor de kleintjes te vinden. Ik heb zelf sinds een tijdje op NPO start een gratis kinderprofiel aangemaakt. Hier kun je tientallen afleveringen terugkijken van Sesamstraat, Het Zandkasteel, Nijntje, Zappelin en eigenlijk alle bekende NPO programma’s.

Bron: Beeldbank KRO-NCRV

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.