Bewegen na de zwangerschap

You did it! Kind is gezond ter wereld gebracht (hopelijk) en het genieten is begonnen. Toch is die periode na de zwangerschap belangrijk en heel intens. Je hebt net wat heftigs meegemaakt. Niet alleen voor je lichaam maar ook voor je geest. Je hebt misschien de drang om zo snel mogelijk weer dingen uit je leven op te pakken. Dat was tenminste bij mij zo. Toch valt dit vies tegen. Juist dat 4e trimester, zoals dat wordt genoemd staat in het teken van herstel en rust. Heb je zin om te bewegen? Dan kan dat vrij snel. Ga niet over je grenzen. Je lichaam is al zo hard aan het werk om te herstellen. Bewegen forceren omdat je zo snel weer op je gewicht wilt zijn of je conditie weer terug wilt hebben, daar moet je ontzettend voorzichtig mee zijn.

Bekken

Je bekkenbodemspieren zijn wel een punt van aandacht. Deze spieren zijn 9 maanden lang erg belast geweest en als klapper op de vuurpijl is de boel ook nog eens flink uitgerekt omdat er een baby tussendoor moest. Heb je een keizersnede gehad dan is dat natuurlijk niet het geval geweest maar dan alsnog zijn de spieren flink belast. Door gelijk aandacht te besteden aan je bekken kun je soms problemen in de toekomst voorkomen. Denk aan bijvoorbeeld urineverlies. Onderstaande oefeningen mag je gelijk na de bevalling doen mits je heel langzaam opbouwt. Bron: viecuri.nl

Oefeningen

 1. Aanspannen en ontspannen
  Liggend op je rug, zij of buik. Trek bekkenbodem in en concentreer je op de voorste
  kringspier. Probeer een paar seconden te spannen en dan geheel te ontspannen.
  Later ook in andere houdingen: zittend, staand, gehurkt.
 2. “Liftoefening”
  Stel je voor dat je in een lift zit. Naarmate de lift je van verdieping tot verdieping
  steeds hoger brengt, trek je de bekkenbodem steeds meer aan. Als je niet meer kunt
  ga je met de lift naar beneden. Je ontspant je bekkenbodem dan in etappes

Sporten na de bevalling

Volg sowieso de richtlijnen op van de verloskundige of gynaecoloog. Deze mensen weten precies hoe het gaat met jouw herstel. Maar gaat je herstel voorspoedig dan mag je vrij snel al iets aan beweging doen. Begin met lichte bewegingsoefeningen als wandelen. Ikzelf vond het heerlijk om met mijn kleine baby te gaan wandelen na de bevalling. Ik merkte dan ook aan mijzelf dat ik conditie opbouwde. In het begin was de straat uit al bijna te veel terwijl ik een week later al een blokje om kon gaan. Nog een week later liep ik al makkelijk langs de winkels. Dat motiveert ook. Na een week of 6 na de bevalling mag je bijna alles al wel weer doen. Lekker zwemmen, dansen of naar de sportschool. Pas nog op met buikspieroefeningen. In de zwangerschap zijn de spieren zo uitgerekt dat ze niet zomaar hersteld zijn. Wacht daar in ieder geval 3 maanden mee. Houd er sowieso rekening mee dat je 9 maanden de tijd moet nemen om op je oude sportniveau te komen. Je lichaam heeft echt tijd nodig om te herstellen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.