Verharde wandelpaden geschikt voor buggy’s, wandelwagen en rolstoel in Drenthe

In Drenthe stikt het van de natuur, wandelroutes en natuurgebieden. Maar met een rolstoel, buggy of wandelwagen wil je er ook gewoon op uit. Daarom de mooiste verharde wandelpaden in Drenthe op een rij.

verharde-wandelpaden-drenthe-buggy-kinderwagen-rolstoel

Familiepad Emmerdennen

Het familiepad in Emmerdennen is iets meer dan 1,5 kilometer lang en toegankelijk voor onder meer rollators, scootmobiels en kinderwagens. De Emmerdennen is één van de oudste bossen van Drenthe. Langs het pad zijn onder andere informatieborden in braille, picknickplekken en rustplaatsen.

Startpunt: Boermarkeweg 60, 7824 AA Emmen.

Belevingsbos Kerkenveld

Het bos heeft geen officieel verhard pad. Toch vond ik zelf toen wij er waren dat het zandpad goed hard is en goed te doen is voor bijvoorbeeld een buggy of kinderwagen. Ben je een rolstoelgebruiker? Dan is het op droge dagen denk ik goed te doen.

Startpunt: Jan Haarstraat 22, 7926 TC Kerkenveld

Familiepad Noordenveld bij Dwingelderveld

Dit pad gaat door het bos, langs de schaapskooi Achter ’t Zaand en over de natte heide van het Dwingelderveld. Doordat de route over verhard pad is, is deze geschikt voor iedereen. Blijf even bij de schaapskooi staan om van de schaapjes te genieten en ga halverwege lekker picknicken op de picknickplek met uitzicht over de heide. De picknicktafels zijn rolstoelvriendelijk.

Startpunt:  Achter Het Zaand 3, 7991 NG Dwingeloo

Mammoetpad Borger

Langs het Mammoetpad in Borger staan twee levensgrote mammoeten om iedereen eraan te herinneren dat hier ooit mammoeten leefden. Het pad is slechts 800 meter lang en loopt van een parkeerplaats naar het Hunebedcentrum en het grootste hunebed van Nederland. Het pad is verhard en goed begaanbaar met buggy en kinderwagen. Onderweg kom je ook drie informatiezuilen tegen met een voetpedaal. Door herhaaldelijk op het pedaal te trappen krijg je verhaaltjes te horen. Leestip: de leukste Hunebedden om te bezoeken met kinderen.

Adres: Hunebedstraat 9531 JV Borger

mammoetpad-borger
Foto: Nicole Kepel

Melkwegpad Hooghalen

Het Melkwegpad in Hooghalen staat helemaal in het teken van ons zonnestelsel. Langs het pad staan de planeten op relatieve afstand tot de zon aangegeven. Er is allerlei informatie te vinden over de planeten op borden te zien en te lezen. De route is 2,7 km lang en daardoor goed te doen voor kinderen en rolstoelgebruikers.

Beginpunt:  Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen

Familiepad Spier

Het familiepad in Spier is een wandelroute voor iedereen. De afstand is 2.3 kilometer. Door het betonnen pad is deze route geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Ook is er een horecagelegenheid en informatiecentrum aanwezig voor de ontspanning. In 2016 heeft Staatsbosbeheer de buitenruimte van de Boslounge opnieuw ingericht. Hier is een waar speelparadijs voor kinderen ontstaan. Ouders kunnen onder het genot van een drankje toezicht houden vanaf het terras.

IJstijdpad Klazienaveen

Het IJstijdpad bij Klazienaveen is niet persé een heel avontuurlijk pad maar wel een heel mooi verhard pad om op te fietsen of wandelen. Je loopt langs het Willem-Alexander kanaal en komt daarbij langs sluizen en ziet keien uit de ijstijd. Je hebt ook de mogelijkheid om af te slaan en je wandeling langs het Oostersebos te maken.

Adres; Parkeer de auto bij 87 Scholtenskanaal Westzijde.

verharde-wandelpaden-drenthe-buggy-kinderwagen-rolstoel

Roekpad Echten

Het belevingspad is niet geasfalteerd maar heeft wel een harde ondergrond en daarom geschikt voor buggy’s en kinderwagens. Rolstoel zou kunnen hoor maar dat zou echt liggen aan het type rolstoel en het weer. Kies je voor het pad, dan mis je wel een deel van de route. Het gehele pad is ongeveer 1 kilometer lang. Onderweg staan alle zintuigen centraal. Je kun er dingen voelen, ruiken, zien, proeven en horen.  

Adres: Zuidwolderweg 2 a, 7932 PP Echten

Rensenpark Emmen

Het Rensenpark in Emmen is natuurlijk het oude Noorderdierenpark. Deze plek is tegenwoordig omgedoopt tot stadspark. De paden zijn verhard en daarom goed begaanbaar. Er zijn in het park meerdere speeltuinen, een restaurantje, theehuis en kinderboerderij. Je kunt verschillende routes lopen en het uitje qua afstand betreft zelf bepalen. Inmiddels heeft de cultuursector het park voor een deel overgenomen.

Adres: Hoofdstraat 18, 7811 EP Emmen

Familiepad Drentsche AA

Het betonnen pad is geschikt voor wandelaars met een kinderwagen maar ook voor rolstoelgebruikers. Het pad is ongeveer 2 kilometer lang en langs de route staan rustbankjes en speeltoestellen voor kinderen.

Parkeerterrein achter Café de Aanleg Asserstraat 63 Rolde.

Scootmobielroute landgoed Mensinge

In de kop van Drenthe bij het plaatsje Roden vind je de scootmobielroute. Deze route is verhard en geschikt voor iedereen met wieltjes. De route loopt door het Sterrebos, waarschijnlijk het oudste bosgedeelte van landgoed Mesinge in Roden.

Startpunt: Mensingheweg 7, 9301 KA Roden

Natuurgebied Bargerveen

Er liggen flinke stukken verhard asfalt door het Bargerveen om over te fietsen of wandelen. Het mooiste stukje vind ik dan toch wel het stuk bij de schaapskooi. Ga samen schaapjes kijken, drink iets bij het restaurantje ´Wollegras´ en ga vanuit daar de natuur in.

Adres: Ambachtsweg 4, 7765 BX Weiteveen

verharde-wandelpaden-drenthe-buggy-kinderwagen-rolstoel

Kijk ook zeker eens bij mijn overzicht van uitjes en tips in Drenthe. Voor meer leuke wandelroutes in Drenthe kun je kijken op de site van Natuurmonumenten.

2 Comments

  1. Dankje! Ik ga ze gebruiken voor mijn ouder wordende hond. Ze kan nog steeds goed uit de voeten, mits dat op een vlakke stevige ondergrond is.

    PS: De Aanleg is in Deurne, niet in Rolde 😉

    1. Veel wandelplezier! En ik ga het gelijk aanpassen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.