Alpaca lampion knutselen voor middenbouw

alpaca-lampion-knutselen-middenbouw

Soms wil je leerlingen of kinderen een bepaalde techniek aanleren, wil je dat ze nadenken over een ontwerp of moet het gaan om de juiste aanpak. En soms wil je gewoon dat kinderen lopen te shinen met hun lampion. Dit is zo’n lampion! Deze alpaca lampion is leuk voor middenbouw maar is met aanpassingen ook geschikt voor onderbouw of zelfs bovenbouw.

alpaca-lampion-knutselen-middenbouw

It’s all about the lampion

Met Sint Maarten, wat hier in dit deel van Drenthe wordt gevierd draait het allemaal om de lampion. Wekenlang knutselen de kinderen op school een lampje in elkaar. Nadat de juf zich een burn-out heeft geniet en geplakt (oké beetje overdreven) mogen de kids langs de huizen langs om te zingen voor snoep. Het is dus wel een ding.

Lampion knutselen

Elk jaar verzin ik voor de blog een nieuwe lampion. Ik probeer altijd iets leuks te verzinnen voor mijn leerlingen en voor de blog. Meestal valt het goed in de smaak maar het blijft altijd afwachten. Ik probeer een beetje met de hype van dat moment mee te gaan. Waar houden kinderen van? Wat gaan ze leuk vinden? Dit blijft toch hun feestje, dus daar probeer ik wat op te bedenken. Dat betekent niet dat met het maken van zo’n lampion het alleen maar een beetje ‘dom knutselen’ is. We werken ontzettend veel aan de fijne motoriek! Knippen, plakken, prikken en zo langzaam een eigen lampion maken is juist hard werken.

Alpaca lampion knutselen

Het leuke van het knutselen van een alpaca lampion is dat kinderen helemaal vrij zijn in het versieren van hun eigen alpaca. Zorg voor genoeg versiering zodat iedereen zijn creativiteit kwijt kan.

Dit ben je nodig:

Zo moet je het doen:

 1. Print de printable uit. Of nog beter, print het gelijk op het gekleurde karton. Lukt dat niet, knip het uit en trek het over op het karton. Ik heb alleen aan de voorkant een kop, poten en oren gedaan maar je kunt ze natuurlijk aan 2 kanten maken.
 2. Knip en prik alle onderdelen uit.
 3. Plak vliegerpapier op de buik van de alpaca.
 4. Plak de alpaca in elkaar. Maar maak er nog geen middenstuk tussen. Dat knutselt niet zo lekker.
 5. Versier de alpaca. De slingers van crêpepapier maak je door een rolletje te vouwen en aan 1 kant in te knippen.
 6. Knip een strook zoals op afbeelding 1 van ongeveer zo’n 30 cm bij 15. Echt een gokje, ik doe altijd een beetje op de gok.
 7. Vouw de driehoekjes naar binnen en plak de lampion nu in elkaar.
 8. Met een chenille draad aan beide kanten zorg je er voor dat de lampion kan hangen.
Afbeelding 1 – de strook

1 Comment

 1. Hallo,
  Ik wil de Alpaca lampion knutselen op het verjaardagsfeestje van men dochter, die ziet er echt super mooi uit!
  Ik snap alleen niet zo goed hoe het middenstuk eruit ziet? Zit hier een lampje tussen? Hou je de twee delen uit elkaar met een middenstuk en hoe ziet dit er dan juist uit?
  Alvast bedankt voor de info!
  Groetjes Ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.