Lampion van stokken en andere natuurlijke materialen

Sint Maarten is voor mij het begin van het ‘feestseizoen’. Het feest van licht vieren we met een mooie zelfgemaakte lampion. En ik maakte deze lampion van stokken en ander natuurlijk materiaal.

lampion-van-stokken-takken-natuurlijke-materialen

Sint Maarten

Al jaren maak ik op school met mijn leerlingen leuke lampions. Vooral de eenhoorn lampion is en blijft een grote hit. Hij wordt jaarlijks honderden keren gepind en is nog steeds een hardloper. In de loop der jaren ben toch aan het kijken hoe ik iets minder plastic en dat soort materialen kan vermijden en misschien kan vervangen door natuurlijke materialen. Hier ben ik vooral thuis mee bezig maar denk dat ik deze lampion ook eens ga introduceren bij mijn bovenbouw. Ik denk dat ze hem ook leuk gaan vinden. Een lampion van takken maken is iets minder gefröbel dan wat je vaak ziet bij lampionnen. Er komt geen prikken en priegelen aan te pas maar oefent juist een beetje te kant van houtbewerken. Ik denk dat deze lampion juist de jongens en meiden aanspreken die niet zo van het handwerken zijn. Daarnaast is de lampion niet alleen leuk voor Sint Maarten maar hij is ook gewoon mooi om in huis te hebben staan met een (nep) kaarsje er in. Ik hou van dit soort geometrische vormen en de combi met de stokken maakt het tot een mooie eye-catcher.

Lampion van stokken

Nodig

  • 6 Stokken. Ik heb bamboestokken gebruikt. 3 stokken van 20 cm en 3 van een lengte van 30 cm. Maar misschien nog wel leuker is om samen in het bos naar takken te zoeken. Zorg er voor dat de takken redelijk recht zijn en te nat zijn. Je kunt ze natuurlijk iets bijschuren en laten drogen. Maar houd hier wel rekening mee.
  • Sisal touw. Natuurlijk kun je ook andere soorten touw gebruiken, zelfs tie-rips mocht je willen. Maar Sisal touw past mooi bij de lampion die we van natuurlijke materialen gaan maken.
  • Snoeischaar of als je dit kinderen zelf laat doen een klein handzaagje. Bamboestokken zijn lastig door te knippen en te zagen. Kinderen zullen bij dit deel wel wat hulp kunnen gebruiken.
  • Lijm. Ik gebruikte ‘modpodge‘. Het fijne van modpodge is dat het transparant opdroogt en je dus geen rare vlekken krijgt. Ik vind het fijn werken in combinatie met hout.
  • Vliegerpapier.
  • Schaar en lijmkwastje. Eventueel een onderlegger.

Zo moet het:

  1. Knip of zaag de stokken op de juiste lengte. 3 stokken van 20 centimeter en 3 stokken van 30 cm. Natuurlijk kun je de afmetingen aanpassen, dat moet je helemaal zelf weten.
  2. De 3 stokken van 20 cm leg je in een driehoek en knoop je met touw aan elkaar.
  3. Nu maak je met de 3 stokken van 30 cm een piramidevorm en maak je dit ook goed vast met touw. Dit deel is lastig hoor. De stokken blijven natuurlijk niet staan en zul je al liggend of hulp moeten vastmaken.

4. Knip een stuk vliegerpapier in de grootte van 1 zijde. Dit hoeft niet super precies want je kunt dit redelijk makkelijk wegwerken.
5. Smeer wat lijm op een zijde van de stokken en je legt het vliegerpapier er zo overheen. Werk nu de te grote stukjes weg. En doe op deze manier alle zijden. Mocht je willen dan kun je ook de onderkant dicht maken op deze manier.
6. Laat de lampion drogen, En doe er een touwtje aan zodat je hem kunt ophangen.

Ja, ik vind hem gewoon erg mooi geworden. De blauwe staat bij de oudste op de kamer en de witte op onze slaapkamer. Ik had een plaatje gevonden van iemand die zoiets had gemaakt en hem had beplakt met gedroogde bloemen. Vond ik ook een mooie toevoeging. Heb je hem gemaakt? Laat het me weten. ben heel benieuwd hoe het is gegaan.

lampion-van-stokken-takken-natuurlijke-materialen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.