Eerlijk gemaakte kleding bij Anna van Toor

Wat als je qua kleding betreft het ècht goed wil doen. Met liefde voor het milieu maar ook voor de mens. Hoe doe je dat? En waar begin je? En is het überhaupt mogelijk?

Slow Fashion is hot fashion

Je merkt dat er zo langzaamaan anders naar kleding wordt gekeken. Er wordt niet meer alleen gekeken naar de prijs. Maar er wordt meer gekeken naar de kwaliteit, herkomst en duurzaamheid. En persoonlijk vind ik dat een hele mooie omslag. We hebben het allemaal gedaan. Bij de grote winkelketens een shirtje voor een tientje halen die al snel verwassen was. Ja, zo ging dat en gaat dat nog steeds. En voor sommige mensen zal het zo blijven Maar je merkt dat het langzaam veranderd. Liever een beetje meer betalen voor eerlijke en duurzame kleding wordt nu de mainstream. Liever investeren mensen in goede kleding als een jas van Save the Duck dat jaren mee gaat. Kiezen voor duurzaamheid en het milieu wordt belangrijker. Ga voor een jeans van Lios wat lang mee gaat en in Europa wordt geproduceerd dan een jeans wat gemaakt wordt in Bangladesh. Maar het is zo moeilijk om het goed te doen. Want er is zoveel waar je op moet letten.

Wat is duurzame en eerlijke kleding?

Duurzame kleding is niet altijd hetzelfde als eerlijk geproduceerde kleding. Toch zijn ze vaak in 1 zin te noemen en hebben ze veel overeenkomsten. Eerlijk gemaakte kleding gaat vooral over de mensen die de kleding hebben geproduceerd. Hebben de mensen een eerlijk loon, een veilige werkomgeving en eerlijke werktijden? Misschien herinner je de grote brand nog wel in een kledingfabriek in Bangladesh. Bij deze brand zijn toen wel over de honderd mensen omgekomen. Dit is voor veel mensen een eye-opener geweest omdat toen bleek onder welke slechte omstandigheden onze kleding werd gemaakt. Duurzame kleding gaat vooral ook om de impact op het milieu. Hoeveel grondstoffen zijn er verbruikt bij het maken van de kleding? Zijn er giftige stoffen gebruikt? Hoeveel impact maakt het vervoeren op het milieu? Is het verpakt in drie lagen plastic? Komen en micro-plastics vrij bij het wassen? Oftewel, veel om over na te denken.

Hoe herken je eerlijk gemaakte kleding?

Dat herkennen van eerlijke kleding is lastig. Op een shirt staat niet ‘door kinderhanden gemaakt’ of ‘gemaakt voor een hongerloon’. Toch kun je merken en kleding sorteren op eerlijkheid. Ik schrok dan ook best dat ik zelf een shirtje aanhad dat gemaakt was in Bangladesh. Dit land staat bekend om zijn slechte arbeidsomstandigheden. Vrouwen die onder druk worden gezet om te werken, die meer dan 100 uur werken in de week. Dat heeft mijn ogen toch wel wat geopend. Toch is kiezen voor eerlijke kleding niet makkelijk. Het is altijd iets wat een beetje in de doofpot wordt gestopt. Want een kledingmerk dat kleding laat maken door mensen voor een hongerloon komt daar natuurlijk niet voor uit. Is je kleding gemaakt in deze landen? China, India, Myanmar, Pakistan, Vietnam, Cambodja en Bangladesh (bron: schonekleren.nl). Dan is er een grote kans dat je kleding niet eerlijk gemaakt is.

En duurzaam gemaakte kleding?

Bij eerlijk gemaakte kleding kijken we voornamelijk naar de omstandigheden van de mens. Maar wil je ook dat het duurzaam is dan heb je nog meer om te onderzoeken. Wist je bijvoorbeeld dat veel kleding gemaakt is van olie? Acryl, polyester en fleece is simpelweg gemaakt van deze vorm van plastic. Wil je betere keuzes maken? Kijk dan eens naar Linnen, Bamboe ,Hennep, Tencel, en Organisch katoen. Deze grondstoffen zijn gemaakt met minder impact op het milieu. Wil je het echt beter doen. Denk dan eens aan hergebruik en tweedehands kleding kopen. Ja ja, komt ze weer aan met haar liefde voor Vinted.

Hoe doe je het goed?

Hoe meer ik er over op zoek hoe meer ik mij realiseer dat het een ontzettend moeilijke kwestie is. Het is zo lastig om het helemaal goed te doen. Maar onze ogen openen is in ieder geval een begin. Door minder te kopen en iets meer te letten op de achtergrond van een merk of kledingstuk bereiken we samen meer. Dus kijk jij eerst even in het etiketje om te kijken naar het land van herkomst en de materialen? Ik wel 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.