Persoonlijk,  Tips

Dit werkt voor mij – mijn tips tegen piekeren

Ik ben gezegend met een stel hersenen wat soms flink de verkeerde kant op kan fantaseren. Met wat hulp kan ik wat anders tegen piekeren aan kijken. Daarom deel ik graag mijn tips tegen piekeren met jullie.

Piekeren

Soms ik heb ik van die buien dat ik flink kan gaan piekeren. Vooral ’s avonds heb ik er veel last van. Ik kan dan de hele dag overdenken, complete gesprekken en momenten herbeleven en me afvragen of ik wel goed gehandeld heb. Ik kan in mijn mug een olifant maken en complete horrorscenario’s in mijn hoofd halen. Ja, ik pieker mij soms suf. Ook als er helemaal niks aan de hand was. Jullie weten van mijn burn-out en dat ik hier hulp bij heb gekregen. Mijn coach heeft mij een aantal tips gegeven die voor mij goed werken. Misschien heb je er zelf ook nog iets aan.

Tips tegen piekeren

1. Je hoofd denkt nou eenmaal

Mijn coach heeft mij geleerd om anders naar mijn piekerprobleem te kijken. Je hoofd denkt nou eenmaal en je hebt daar geen invloed op, dat is nou eenmaal wat hersenen doen. Je kunt je hersenen niet opdragen om aan niks te denken. Het piekeren doen je hersenen nou eenmaal. Het is maar net hoe je er mee omgaat. Ik vond het altijd heel erg dat ik zo piekerde, ik probeerde dat ook altijd te onderdrukken. Maar weet je wat? Dat helpt niet. Accepteer nou maar gewoon dat je hoofd aan het denken is.

2. Wanneer pieker je?

Op een gegeven moment had ik door dat als ik moe was dat ik meer ging piekeren. Dat heeft mij doen beseffen dat de problemen in mijn hoofd waarschijnlijk minder erg zijn als ik goed heb geslapen. Met dit in mijn gedachte (ja jongens, 3 dubbele dimensiegedachten) kon ik het beter accepteren dat ik aan het piekeren was. Ik ben vaak gewoon moe.

3. Daar hebben we pietje weer

Je hoeft je hoofd niet zo serieus te nemen. Beginnen je hersenen met piekeren dan hoef je niet elke gedachte te geloven, je hoeft er zelfs niet eens iets mee te doen. Het betekent niet dat wat je denkt altijd onzin is, maar je mag er best kritisch naar kijken. Ik kreeg zelfs als tip om mijn piekerstemmetje een naam te geven. Op die manier kun je er een beetje van een afstandje naar kijken.

4. Hoeveel is er waar?

Ik heb een boekje waarin ik alles op schrijf waar ik over pieker. Op die manier probeer ik mijzelf te laten zien dat veel waar ik over pieker toch nooit gaat gebeuren.

Ben jij ook zo’n lekkere piekeraar? Deel je jouw beste tip met mij?

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.