Dit werkt voor mij – mijn tips tegen piekeren

Ik ben gezegend met een stel hersenen wat soms flink de verkeerde kant op kan fantaseren. Met wat hulp kan ik wat anders tegen piekeren aan kijken. Daarom deel ik graag mijn tips tegen piekeren met jullie.

Piekeren

Soms ik heb ik van die buien dat ik flink kan gaan piekeren. Vooral ’s avonds heb ik er veel last van. Ik kan dan de hele dag overdenken, complete gesprekken en momenten herbeleven en me afvragen of ik wel goed gehandeld heb. Ik kan in mijn mug een olifant maken en complete horrorscenario’s in mijn hoofd halen. Ja, ik pieker mij soms suf. Ook als er helemaal niks aan de hand was. Jullie weten van mijn burn-out en dat ik hier hulp bij heb gekregen. Mijn coach heeft mij een aantal tips gegeven die voor mij goed werken. Misschien heb je er zelf ook nog iets aan.

Tips tegen piekeren

1. Je hoofd denkt nou eenmaal

Mijn coach heeft mij geleerd om anders naar mijn piekerprobleem te kijken. Je hoofd denkt nou eenmaal en je hebt daar geen invloed op, dat is nou eenmaal wat hersenen doen. Je kunt je hersenen niet opdragen om aan niks te denken. Het piekeren doen je hersenen nou eenmaal. Het is maar net hoe je er mee omgaat. Ik vond het altijd heel erg dat ik zo piekerde, ik probeerde dat ook altijd te onderdrukken. Maar weet je wat? Dat helpt niet. Accepteer nou maar gewoon dat je hoofd aan het denken is.

2. Wanneer pieker je?

Op een gegeven moment had ik door dat als ik moe was dat ik meer ging piekeren. Dat heeft mij doen beseffen dat de problemen in mijn hoofd waarschijnlijk minder erg zijn als ik goed heb geslapen. Met dit in mijn gedachte (ja jongens, 3 dubbele dimensiegedachten) kon ik het beter accepteren dat ik aan het piekeren was. Ik ben vaak gewoon moe.

3. Daar hebben we pietje weer

Je hoeft je hoofd niet zo serieus te nemen. Beginnen je hersenen met piekeren dan hoef je niet elke gedachte te geloven, je hoeft er zelfs niet eens iets mee te doen. Het betekent niet dat wat je denkt altijd onzin is, maar je mag er best kritisch naar kijken. Ik kreeg zelfs als tip om mijn piekerstemmetje een naam te geven. Op die manier kun je er een beetje van een afstandje naar kijken.

4. Hoeveel is er waar?

Ik heb een boekje waarin ik alles op schrijf waar ik over pieker. Op die manier probeer ik mijzelf te laten zien dat veel waar ik over pieker toch nooit gaat gebeuren.

Ben jij ook zo’n lekkere piekeraar? Deel je jouw beste tip met mij?

20 Comments

 1. Wat ben ik blij met jou schrijven over piekeren Elke !!! Ik ben ook bij de club van slapeloze piekeraars !!!!! En dit helpt me wel !!! Niet dat het stopt want ja hersenen denken nou eenmaal maar dit pront in uit en hou t bij me ….dankje

  1. Aah bedankt voor je berichtje!! Superlief

  2. Blijf ook maar piekeren.
   Wil ik niet.
   Doe het toch . Wat moet ik doen

 2. Ja, bekend. Idd hoe reëel zijn je gedachten. Vaak overblijfselen en gewoonten van vroeger. Ook om ‘lekker in jezelf te gaan zitten’. Comfortzones.
  Ik hervoed nu mezelf op: ‘ Ik denk alleen vooruit’. Net zoals de klok loopt. Vooruit. ‘ ik ga’ ik wil, ik doe. De klok gaat ook niet terug. Dus ga je terug; ‘piekeren’..kom je in de problemen. Net als wandelen…vooruit. loop je achteruit, ga je vallen..Dus denk vóóruit!
  Het brengt me alleen maar geluk. ( gaat wel eens fout, maar gelijk corrigeren)

  1. Lastig he! Heel veel succes 🙂

   1. Piekeren is iets wat mij ook op zomaar een moment best gehaast en sacherijnig kan maken. Dan denk ik daarna weer: hè. Waarom heb ik nou weer die gedachten?! Ik zeg wel tegen mezelf; kom op, aan iets anders denken. Het is bij mij vaak wel weg als ik mn favoriete muziek draai, en de taken doe die mij weer voldoening geven wanneer ze af zijn. En toch drink ik ook wel op zn tijd een heerlijke borrel… niet meer dan 2 (sterke)
    Bedankt voor het delen, ik lees graag hoe een ander hier mee om gaat! Liefs!

   2. Elke.
    Ik blijf maar piekeren. Wil het niet.
    Doe het toch.
    Heb je tips voor mij.
    Liefs Riek

 3. Zeer herkenbaar. Interessante insteek, dank voor de tip!

  1. Bedankt voor je berichtje 🙂

 4. piekeren oplossen is voor iedereen weer anders, ik heb dat ook al ergens gelezen:
  piekeren is mééstal gebaseerd op dingen die niet altijd waar zijn, of niet werkelijk zijn/worden!
  (dat was zeker bij mij van toepassing)
  Nu denk ik aan een foto waar ik met mijn voeten in het zand sta aan het water en kijk naar de blauwe lucht,
  tevens herhaal ik HIER-en-NU in mijn hoofd….ik voel als ware het zand tussen mijn tenen weer….
  ben nu bezig met een mindfulness cursus…. want het is een hele omschakeling om nu aan mezelf te denken…
  en ik merk nu gelijk…oh ja… nu ben ik aan het piekeren…dus zoals je schrijft , aanvaard het en dan kun je het beter loslaten en inderdaad alles opschrijven is dan ook fijn om je hoofd leeg te houden.
  Ook succes gewenst met het anti-pieker-programma!!

 5. Een druk hoofd kan ook te maken hebben met hoogsensitiviteit. Het is het onderzoeken waard! Het heeft mij veel inzichten gegeven 🙂

 6. Soms lees ik je blog. Wat mooi om jou open- en eerlijkheid te lezen.
  Ik ben het dubbele van jou leeftijd, Elke. Maar dat doet er niet toe.
  6 jaar geleden heb ik voor een tijd van 3 jaar in een burn-out gezeten.
  Dat gepieker waar je over schrijft was in die tijd een cirkeltje waar ik niet uit kwam. En soms betrap ik me er nog op.
  Wat mij helpt is kleine knutselwerkjes te gaan maken. Er staan genoeg ideetjes op het internet.
  Het werkt ontspannend en positief. Ik kan het iedereen aanraden.

  1. Bedankt voor je berichtje! Vervelend hè! Dat piekeren. was er maar een pilletje voor.

   1. Nee, ben daar gelukkig van af, want dan voel je niet wat jij zelf wilt en er zijn toch veel betere dingen in het leven waar je blij van kan worden …….. eeeeeeen die bij JOU passsen.
    Zoek ernaar in je hartje ( niet piekeren dus) en vindt jezelf terug in wie je zelf echt bent

 7. Tip; maak een plan, ga wat doen, zoek mensen op, maak je moe zodat je goed slaapt, geen tijd om te piekeren…

 8. Ik pieker ook heel de tijd. Ik zit nu bijna een jaar met een burn-out en waar ik me het meeste druk om maak is dat ik altijd moe ben, terwijl ik altijd direct slaap het moment ik me neerleg. Ik voel me dan ook altijd schuldig tegenover mijn gezin weet iemand daar raad mee

 9. Wat bij mij heeft geholpen was en is yoga. Denken is er altijd, maar met yoga zet je het denken op een lager pitje. Yoga heeft me ook geleerd dat het oke is als je jezelf eens op de eerste plaats zet. Goed voor jezelf zorgen is als in het vliegtuig de zuurstofmaskers naar beneden komen dat je eerst jezelf voorziet van zuurstof. Anders ben je nooit in staat anderen te helpen…

 10. Piekeren geeft niet het is soms even gezond. Laat het er gewoon zijn. Alles mag er eigenlijk wel zijn. Als ik merk dat ik pieker nou dan pieker ik toch gewoon. Op deze manier accepteer je het en laat je het vanzelf weer los. Succes

 11. Dank je wel voor t delen. Ik voel me nu al een stuk opgeluchter en als ik al die reacties zie denk ik oh gelukkig ik ben niet alleen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.