11 waterspelletjes voor peuters en kleuters

Met warm weer is een beetje verkoeling voor onze kleintjes wel zo fijn. Daarom 11 waterspelletjes voor peuters en kleuters op een rij.

11 waterspelletjes voor peuters en kleuters

Schilderen met stoepkrijt

Wist je dat je heel makkelijk met stoepkrijt kan schilderen? Het is makkelijk, goedkoop en kinderen hebben er vaak veel plezier van. Ik gebruikte kleine kwastjes maar denk ook eens aan schilderskwasten of rollers. Ik ga niet in herhaling vallen want ik heb hier al eens uitgebreid over geschreven. Stoepkrijt is sowieso erg leuk om mee te spelen. Kijk ook eens tussen mijn spelletjes met stoepkrijt.

Spelen met waterballonnen

Dit staat me iets tegen omdat het gewoon plastic is wat je eenmalig gebruikt en dan kunt weg gooien. Een alternatief is reepjes sponzen knippen en met een elastiekje vastmaken. Toch is spelen met waterballonnen erg leuk. Je kunt ze in een bak doen en lekker tussen gaan zitten. Je kunt er mee gooien, overgooien, lekker voelen en ontdekken. Je kunt ze zelfs van te voren in de diepvries leggen om er vervolgens mee te spelen. Maar ja, beetje jammer van dat plastic wel.

Bellen blazen

Je blaast en er komt een bel. Hoe verwonderlijk is dat. Bellen zijn zo magisch en heerlijk. Favoriet is hier al tijden de bellenblaasmachine. Een grote regen met bellen is heerlijk. Ook leuk om foto’s te maken 😉 In mijn blog over activiteiten met bellen blazen geef ik je 8 leuke tips. Maar dat bellen leuk zijn dat hoef ik je niet te vertellen 😉

activtiteiten-met-bellen-blazen

Spelen met bootjes

Bootjes doen het áltijd goed. Leuk voor in bad, leuk voor in een teiltje water maar nog leuker is een waterbaan. Ik heb zelf voor Gijs ooit eentje gekocht via marktplaats en nog geen moment spijt van gehad. Hij speelt er zoveel mee. Bij deze zit een sluis en pompsysteem zodat het ook leuk blijft voor de iets oudere kleuters.

Modderkeuken

Natuurlijk kun je een kant en klare modderkeuken kopen. Maar geef de kleintjes een bak met water, een stapel oude pannen en keukengerei en zet ze in het zand. Binnen no-time heb je een modderkeuken gecreëerd. Heerlijke moddersoep maken, pannenkoeken bakken en kokkerellen in de keuken. Ik gok dat ze daarna wel even in bad moeten 😉

Waterbeads/orbeez

Ken je deze waterballetjes al? Heerlijk voor wat sensopatisch spel. Laat de kinderen lekker met bakjes en schepjes met de balletjes spelen. Genoeg ontdekt? Voeg elementen toe om de kinderen uit te dagen. Denk aan bootjes, speeldiertjes of eendjes. Ook leuk voor in de watertafel.

Autowasstraat/poppenbadje

De modderige auto’s mogen wel een badje gebruiken. Jeetje wat zijn ze vies. En wat dacht je van die poppen. Misschien mogen ze wel lekker in een babybadje met een scheut schuim. Lekker de haren wassen en flink soppen.

Drijven en zinken

je kunt natuurlijk een educatief tintje geven aan de waterspellen. Je hebt een grote bak water nodig en heel veel items. Kunnen kinderen zelf iets vinden? Je kunt ook items klaarleggen. Blaadjes, takjes, bloemblaadjes. Leuk om mee te experimenteren.

Rivier van een dakgoot

Een dakgoot ligt al snel ergens in een schuur te verstoffen. Zo niet dan koop je er voor een tientje eentje bij de bouwmarkt. Door hem iets schuin te leggen kun je er water door gieten. Ook leuk voor bootjes.

Spelen met scheerschuim

Spelen met scheerschuim is hier thuis altijd een dikke hit. Gewoon een bak met water en een bak met schuim doet het hier al heel goed. Wat auto’s er bij om te wassen en je hebt een uur vermaak. Voor meer ideeën moet je even kijken bij mijn blog over allerlei spelletjes met scheerschuim.

spelen-met-scheerschuim

Zeeleven

Neem een bak water, stenen, zand en een aantal zeedieren. Laat de kinderen zich helemaal uitleven met hun zeeleven. Je kunt ze er lekker mee laten spelen maar je kunt er natuurlijk ook een educatieve activiteit aan hangen. Welke dieren leven in de zee?

Wil je er nou helemaal een feest van maken? Maak er dan een lekker modderfeest van met zand en water.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.