Activiteiten en speltips met waterparels

activiteiten-met-waterparels-waterbeads-orbeez

Waterparels, Orbeez of Waterbeads zoals ze ook wel worden genoemd zijn een hit. Voor kinderen zijn ze geweldig om mee te spelen. Ik heb voor je allerlei activiteiten en speltips met waterparels.

activiteiten-speltips-met-waterparels-waterbeads-orbeez

Wat zijn waterparels?

Waterparels zijn droog zo klein als rijstkorrels. Na een aantal uren in het water zijn ze uitgegroeid tot kleine vochtige balletjes die geweldig zijn om mee te spelen. De waterparels worden ook wel eens waterballetjes, waterbeads of Obeez genoemd. Al is die laatste voornamelijk bekend als merknaam. Hoe dan ook is het low budget (buiten)speelgoed waar kinderen dol op zijn.

Waar zijn waterparels van gemaakt?

De waterballetjes zijn gemaakt van hydro-polymeer, een gelachtige substantie die je ook wel in luiers kunt vinden als absorberende laag. De balletjes zijn ecologisch afbreekbaar en dus niet schadelijk voor het milieu. De waterballetjes zijn niet eetbaar.

Welke waterparels kies je?

Na wat onderzoek kan ik concluderen dat alle waterballetjes van hetzelfde materiaal gemaakt worden en ze dus allemaal hetzelfde zijn. Ga voor de beste prijs, de meest duurzame manier van verzenden of koop het bij jouw favoriete webshop. Het product is hetzelfde.

Hoe moet je waterparels klaarmaken?

Het nadeel van waterballetjes is dat je na aanschaf er niet gelijk mee kunt spelen. Sterker nog, je zult verbaasd zijn over het kleine zakje balletjes. Je zult misschien wel teleurgesteld zijn in de grootte. Toch ga je verbaast zijn. Wat eerst kleine rijstkorrels zijn zullen uitgroeien tot kleine speelballetjes.

Leg de balletjes zo’n 5-6 uur in een ruime hoeveelheid lauw water. Check af en toe even hoe de balletjes er bij liggen. Staan ze droog? Doe er dan nog wat water bij.

Hoe moet je waterparels opruimen?

Waterparels gooi je niet door de afvoer. Dit verstopt alles en dan ben je verder van huis. Doordat de balletjes biologisch afbreekbaar zijn kun je ze in de tuin gooien. Je kunt ze ook laten drogen. Na een paar dagen kun je ze bewaren en hergebruiken. De kwaliteit zal wel achteruit zijn gegaan.

Activiteiten en speltips met waterparels

Het materiaal ontdekken

Een eerste keer met de waterballetjes is al een hele ontdekking op zich. Vooral voor peuters en kleuters zal er niet veel ander materiaal nodig zijn dan alleen deze balletjes. Je kunt verder bakjes toevoegen, lepels of ‘helpende handjes’ als hieronder.

activiteiten-speltips-met-waterparels-waterbeads-orbeez

Speltips met waterparels voor baby’s

Voor baby’s en kinderen onder de 3 jaar zijn waterparels niet veilig. De balletjes zijn niet eetbaar en zijn gevaarlijk voor kleintjes want ze kunnen er in stikken. Dat betekent niet dat ze er niet mee kunnen spelen. In een ziplock zakje zijn de balletjes ook leuk om mee te spelen.

activiteiten-speltips-met-waterparels-waterbeads-orbeez

Waterparels in thema

In een kleuterklas, opvang of thuis is het ontzettend leuk om waterparels in te zetten. Helemaal als je werkt met de seizoenen of in een thema. Een aantal suggesties op een rij:

  • Thema Winter – Vul de bak met transparante orbeez en laat er winterse dieren in spelen.
  • Thema Water – Blauwe Orbeez met allerlei vissen, eendjes of een vangspel
  • Thema Zomer – Vul met gekleurde balletjes en schelpen
  • Thema Halloween – Vul de bak met oranje waterparels en neppe kriebelbeestjes.

In combinatie met extra materiaal

Vooral als kinderen wat ouder zijn en al vaker met waterparels hebben gespeeld kan extra uitdaging interessant zijn. Vul de waterbaan met parels, gooi wat parels in de watertafel of voeg iets als waterradjes toe voor extra plezier.

Lesideeën met waterparels

Ook in het onderwijs kun je waterparels inzetten. Deze activiteiten zullen voornamelijk geschikt zijn in kleuterklassen:

  • Met de helpende handjes zorg je voor een activiteit voor het beoefenen van de fijne motoriek.
  • Met letters en cijfers voor in bad kun je alle kanten op.
  • Welke dieren leven in het water? Misschien zwemmen ze wel door de orbeez.
activiteiten-speltips-met-waterparels-waterbeads-orbeez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.