Ga je naar Drenthe, dan zeg je Hunebedden. Wij namen onze oudste mee van 7 jaar om te kijken of het Hunebedcentrum geschikt voor kinderen is.
Wat is het Hunebedcentrum?
Het Hunebedcentrum in Borger ligt pal naast het grootste Hunebed van Nederland. De geschiedenis is niet achter glas te bewonderen maar je voelt en ervaart de geschiedenis overal binnen en buiten het centrum. Ga je naar Drenthe, of woon je in Drenthe dan leef je in het gebied waar de Hunebedden zijn gebouwd. En als Drent vind ik dat je dat moet meemaken. Wat zijn Hunebedden en wie hebben ze gemaakt? In het museum vind je alle antwoorden.
Leestip: De leukste musea voor kinderen in Drenthe
De Keientuin
Bij aankomst loop je als eerst door de keientuin. De naam zegt het al, het is een tuin vol met keien. Op de keien langs het pad staan bordjes met informatie er op over de vindplaats en leeftijd van de keien. Dan besef je ineens hoe nietig je als mens bent. De kei waar je naast staat is letterlijk miljoenen jaren oud. Wauw!
In het museum
Bij binnenkomst krijgt mijn zoon een speurtocht en kan het ontdekken beginnen. We beginnen met een korte film en daarna gaan we het museum ontdekken. We lezen de informatie, doen de quizjes en gaan we kijken in het Hunebed.
Op de bovenverdieping vermaakt mijn zoon zich met de interactieve spellen en kun je zelfs een hunebed bouwen bij een soort zandtafel vol met magisch zand en stenen. Overal zit wel een knopje op met een verhaaltje, kun je een spelletje spelen, een quizje doen of een activiteit.
Na een drankje en gebakje in het museumcafé gaan we naar het grootste Hunebed kijken. Met een zacht herfstzonnetje is het werkelijk prachtig!
Tip: Houd de website van het Hunebedmuseum in de gaten voor aankomende activiteiten!
Het Oertijdpark
Het Oertijdpark is buiten en je kunt via een scanpoortje naar binnen. Je maakt letterlijk een reis door de tijd. Je begint met een neanderthalerskamp, waarna je via een rendierjagershut, een hut uit de midden-steentijd, grafheuvels en veenwegen, langs een opgraving van een hunebed richting het prehistorische dorp gaat. In dit dorpje staan drie huizen uit verschillende periodes. Omdat het vakantie was, was er zelfs een oervrouw aan het werken in één van de huisjes.
Is het Hunebedcentrum geschikt voor kinderen?
Natuurlijk ligt het aan het kind, de leeftijd en zijn interesses maar mijn kind was dolenthousiast. Hij begreep natuurlijk nog niet alles maar het feit dat je alles kon zien, voelen en beleven maakte het interessant voor hem. De speurtocht is een leuke toevoeging voor kinderen. Ik zou zelf zeggen dat het voor kinderen vanaf een jaar of 7 geschikt is. Sterker nog, ik zou ouders bijna willen oproepen om te gaan met hun kind. Dit is zo’n belangrijk deel van onze Drentse geschiedenis. Iedereen zou dit moeten meemaken!