Kan laminaat op vloerverwarming?

Kies je voor vloerverwarming? Dan ben je verzekerd van een fijne verwarmde ruimte. Maar welke vloer kies je? En kan laminaat op vloerverwarming? Het antwoord is iets ingewikkelder dan het lijkt.

Laminaat op vloerverwarming

Kan laminaat op vloerverwarming? Het simpele antwoord is ‘ja’. Alleen is er wel een maar. Je kunt niet ‘zomaar’ beginnen te leggen. Laat je goed informeren bij het kopen van laminaat vloeren. Ook al kunnen de meeste laminaatvloeren het prima doen op vloerverwarming, de dikte van de laminaatvloer is wel bepalend. Hoe dunner de vloer hoe beter de warmte er door kan. Dit wordt per vloer aangegeven als ’thermische weerstand‘. Vaak kun je bij het kopen al in één oogopslag zien welke vloer wel of niet kan. Bij het informatieblok van de vloer staat meestal al of het ‘vloerverwarmingproof’ is. Wel zo makkelijk.

Belangrijker is de ondervloer

Wat misschien nog belangrijker is, is de ondervloer. Normaal gesproken is het prima dat de ondervloer isolerend werkt. Juist erg fijn. Maar bij vloerverwarming wil je juist dat de ondervloer die je gebruikt de warmte er goed door laat. Je zult dus een speciale ondervloer moeten aanschaffen. Geef bij het bestellen aan dat je gaat voor een ondervloer op vloerverwarming en je zult de juiste ondervloer krijgen. Nadeel is wel dat deze ondervloer duurder is dan een gewone versie.

Welke vloersoorten kunnen ook?

  • PVC vloeren PVC vloeren zijn over het algemeen een goede keuze voor vloerverwarming. PVC vloeren bestaan uit een kunststof. Dankzij de dunne planken van PVC vloeren wordt je woning goed, snel verwarmd.
  • Tegel, steen en gietvloeren. Dit materiaal is perfect voor vloerverwarming omdat het de warmte goed geleidt.
  • Vinyl vloeren. Vinyl is dun en het geleidt de warmte erg goed. Daarnaast is het populair omdat het goedkoop is in aanschaf en makkelijk om te leggen.
  • Tapijt vloeren. Tapijt kan in veel gevallen goed werken in combinatie met vloerverwarming. Laat je ook bij tapijt goed informeren. Kies je voor een te dik exemplaar dan kan de warmte er niet goed doorheen. Maar dun tapijt kan juist in combinatie met vloerverwarming erg prettig zijn.

Welke vloeren kunnen niet?

Vloeren die isolerend werken kunnen warmte niet goed doorlaten. Bijvoorbeeld dikke houten vloeren van beukenhout en Jatoba. Ook kunnen houten vloeren door het warmteverschil werken. Bij warmte zet hout uit en bij kou krimpt het. Onmogelijk is het zeker niet om een houten vloer te combineren met vloerverwarming. Ook een tapijtvloer kan niet in alle gevallen. Een dun tapijtvloer kan aangenaam zijn maar een dik tapijt kan de warmte niet goed doorlaten.

Welke vloer kies je?

Welke vloer je uiteindelijk kiest is helemaal aan jullie. Maak een keuze dat past binnen jullie budget, jullie gezinssituatie en wensen. In ons huis was een laminaatvloer in combinatie met vloerverwarming een goede keus. Laat je hoe dan ook goed informeren. Te vaak wordt er bij het aanschaffen van vloerverwarming te weinig onderzocht welke vloer je het best kunt kiezen. Veel kan maar met de juiste kennis en producten weet je zeker dat je goed zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.