Lippenbalsem maken met natuurlijke ingrediënten

zelf-lippenbalsem-met-natuurlijke-materialen

Zelf lippenbalsem maken is niet alleen leuk om te doen maar in verhouding een stuk goedkoper dan kant en klare balsems. Met de natuurlijke ingrediënten die ik gebruik worden je lippen superzacht!

zelf-lippenbalsem-maken-met-natuurlijke-ingrediënten

Waarom zelf lippenbalsem maken?

Het begon rond januari van dit jaar. Ik weet niet meer hoe ik er bij kwam, volgens mij had ik iets gelezen ofzo. Maar ik raakte geintresseerd in het zelf maken van producten voor de huid. Ik begon met een zalf van kokosolie en sheabutter en daarna kocht ik spullen om zelf een lippenbalsem te maken. Het ging verbazingwekkend snel en makkelijk.

Alleen natuurlijke ingrediënten

Ik gebruik voor mijn verzorgingsproducten uitsluitend natuurlijke ingrediënten. In bijna alle lippenbalsems die je in de winkel koopt, bijvoorbeeld merken als Blistex en Labello, zitten minerale oliën. Denk maar aan vaseline of parafine. Een bijproduct van het winnen van olie. Op zich helemaal niet persé verkeerd hoor. Ja, het winnen van die olie wel maar dat is een ander verhaal. Maar deze minerale olien worden veel gebruikt in verzorgende producten. Voornamelijk omdat ze gewoon goedkoop zijn. Het nadeel is dat het de huid helemaal afsluit. Handig als je de wangen van je baby wil beschermen tegen de vrieskou maar niet zo handig als je juist je huid of lippen wil laten ademen en vocht wilt toevoegen. Bron. Daarnaast krijg je natuurlijk door een jaar heen redelijk wat van dat spul binnen. Lijkt me ook niet altijd heel gezond.

Welke ingrediënten wel?

Zelf gebruik ik een mix van kokosolie, jojoba-olie en bijenwas. Maar eigenlijk zouden alle natuurlijke vetten wel kunnen. Denk aan olijfolie, hennepolie, mangoboter, sheabutter en zelfs zonnebloemolie. Kijk wat je zelf in huis hebt.

Zo maak je zelf lippenbalsem

Eigenlijk is het een heel simpel recept:
1/5 deel bijenwas
4/5 deel natuurlijke vetten

Weeg alles af. Zelf werk ik met een digitale weegschaal. Ik heb deze. Hij weegt erg precies, op de gram af. Maar je kunt het prima doen met eetlepels. Dus 1 eetlepel bijenwas, 4 met olie. Zo precies komt het allemaal niet.

Verhit het mengsel au bain marie. Ik heb zelf zo’n smeltpannetje die ik in een pan met water laat verwarmen. Ik zou het wel au bain marie doen, anders heb je kans dat het te snel te heet wordt.

Is het gesmolten? Giet het dan in een blikje of zoals ik zelf gebruik, van die mini-jampotjes. Even afkoelen en klaar!

Leestip: Badzout maken met lavendel uit de tuin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.