Willen we niet allemaal gewoon genoeg slapen? Al is dat met een baby in huis niet altijd makkelijk.
#Teamikwilslaap
Slapen is voor mij echt een must. Mijn man kan prima op een uurtje of 5/6. Maar ik echt niet. Ik moet minimaal 7/8 uur slaap hebben wil ik een beetje fatsoenlijk kunnen functioneren en niet als een verwende peuter constant mijn zin willen hebben. En iedereen weet dat genoeg slapen met een baby in huis een lastig dilemma is. Ik durf het bijna niet te zeggen maar wij hebben het geluk dat onze beide kinderen rond een week of 8 al doorsliepen (afkloppen!!).
Een nieuwe baby
De eerste weken vind ik zo ontzettend pittig. Je baby moet om de 3 uur gevoed worden, je bent bevallen dus je ligt in de kreukels en we hadden natuurlijk nog een kleuter die gewoon naar school moest. Ik gaf de eerste weken borstvoeding dus ik kon ook niet eventjes die taak uit handen geven. Op een gegeven moment kolfde ik over de dag heen een fles voor 00.00 uur die mijn man dan kon geven. Zo kon ik om 21 uur al naar bed. Toen we overstapten op flesvoeding werd het qua voeden allemaal iets makkelijker. Jan zorgde voor de laatste fles rond middennacht. En de eerst volgende fles nam ik voor mijn rekening. Vaak rond een uurtje of 5. Zo kon ik rond 21.30 naar bed en kon ik toch een ruk maken tot 5 uur. Daarna gingen Luuk en ik weer naar bed en pakte ik nog een paar uurtjes mee.
Samen slapen
Gijs lag de eerste weken in een ledikantje bij ons op de kamer. Mijn man en ik werden gek van alle geluidjes die hij maakte. We konden er gewoon niet van slapen. Ook Gijs werd wakker van ons. Als ik bijvoorbeeld naar het toilet moest of Jan hoestte. Al vrij snel ging Gijs naar zijn eigen kamertje. Wel met de deuren open zodat we hem snel hoorden als er iets mocht zijn. Maar voor ons werkte dit goed. Luuk wilde ik toch heel graag bij ons op de kamer hebben. In de loop der jaren ben ik wat relaxter geworden en omdat ik borstvoeding wilde geven was dat gewoon een stuk handiger. Van mijn collega nam ik een co-sleeper over. En dat gaat nog steeds hartstikke goed. Ik vind het ideaal. Als hij wakker wordt hoor ik hem gelijk, ik kan hem snel troosten met mijn aanraking of speentje en ik vind het een fijn idee dat hij bij mij is. Wat mij betreft houden we het zo tot hij 12 is 😉 Al weet ik niet wat hij daar van vindt.
Veilig samen slapen
De laatste jaren is de kans op wiegendood enorm verminderd. Toch sterft er elke maand nog 1 baby in Nederland aan wiegendood. Vreselijk toch! De oorzaken zijn niet altijd duidelijk, toch kun je een aantal dingen doen om de kans op wiegendood zo klein mogelijk te maken. Zogenaamd de 4 van veilig slapen:
- De baby slaapt op de rug. Dat is de veiligste positie. Je baby kan met de mond of neus tegen het matras aan liggen en daardoor niet goed ademen.
- Hij slaapt in een eigen bedje of wieg. Bij papa of mama in bed is het heel gezellig maar kan het soms ook gevaarlijk zijn. Papa draait zich iets te wild om in zijn slaap, het dekbed belandt over het hoofdje of de baby kan zijn warmte niet goed kwijt.
- De baby ligt in een goed passende slaapzak. Het is niet alleen lekker warm maar ook een stuk veiliger. Je baby komt zo niet met het hoofdje onder het beddengoed en ze kunnen minder goed omrollen.
- De baby ligt in een leeg bedje zonder knuffels en speelgoed. Het is het veiligst om het bedje van de baby leeg te houden als het gaat slapen. Grote knuffels, een babynestje, zijligkussentjes en hoofdbeschermers kunnen ervoor zorgen dat je baby er met het gezichtje tegenaan komt te liggen, waardoor het niet goed kan ademen.
Ik houd me aan deze regels. Toch blijf ik het een beetje eng vinden. Ik zou gewoon blij zijn als ze groot zijn 😉
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.
