Natuurlijke bevalling na een keizersnede

natuurlijke-bevalling-na-keizersnede

Dat een natuurlijke bevalling na een keizersnede überhaupt mogelijk was bij mijn lichaam dat had ik nooit verwacht. Ik vertel je over mijn ervaring hiermee.

Natuurlijke bevalling na een keizersnede

We beginnen bij het begin. De bevalling van mijn eerste kindje Gijs is geëindigd in een keizersnede. Gijs lag klem, als een sterrenkijker vast tussen mijn bekken. Klinkt gezellig? Was het niet. Omdat er geen lichamelijke aanwijzing was dat kindje 2 er niet op een normale manier door zou passen ging de voorkeur uit naar een natuurlijke bevalling. En ja, dat vond ik doodeng. Ik was als de dood dat dit kindje weer klem zou komen te liggen. Dat het gewoon een kwestie was van een te smal bekken. Met een bevalplan en goede begeleiding van de gynaecoloog durfde ik het aan. Ik mocht ook kiezen voor een keizersnede. En daar heb ik echt wel over getwijfeld hoor. Ik vond het nu eenmaal doodeng. Omdat de voordelen bij een natuurlijke bevalling toch groter zijn voor moeder en kind wilde ik het proberen.

Niet zonder gevaar

Als je een natuurlijke bevalling na een keizersnede hebt dan moet je rekening houden met een aantal dingen. Zo sta je de laatste weken van je zwangerschap onder controle van een gynaecoloog en moet je dus in het ziekenhuis bevallen. Voor mijn geen probleem hoor, wilde ik toch. De kans op weer een keizersnede is ook groter. En er is zelfs een kans op een littekenruptuur. Gelukkig is de kans op dat laatste ontzettend klein. (bron)

Anders

Als je op een natuurlijke manier gaat bevallen na een keizersnede voelt het eigenlijk alsof je voor het eerst gaat bevallen. Tenminste dat vond ik. Een bevalling door een keizersnede is zo anders. Niet erger of minder erg maar gewoon heel anders. Ik vond mijn tweede bevalling zoveel mooier. Je bevalt op de manier waarop de natuur het heeft bedoeld. En dat vond ik echt mooi om mee te maken. Natuurlijk weet ik ook wel dat je soms geen keus hebt en dat een bevalling door keizersnede ook heel mooi kan zijn maar zo heb ik het ervaren.

Het herstel

Ik vond het grootste verschil misschien wel het herstel. Na een keizersnede ben je gewoon opengesneden. Je hebt een zware operatie gehad en je moet daar echt lang van herstellen. De wond doet zeer, je lijf doet zeer, alles doet zeer en je kunt niks. Daarnaast moet je sowieso een dag of 3 in het ziekenhuis blijven. Na ongeveer 6 weken was ik goed hersteld. Al moet ik zeggen dat ik nog heel erg lang moe ben gebleven. Bij mijn natuurlijke bevalling ging dat allemaal veel sneller. Ja, je ligt net zo goed in de kreukels, en je hebt net zo goed veel pijn na de bevalling maar je hersteld gewoon veel sneller. Na een week kon ik al kleine stukjes wandelen en na 3 weken was ik eigenlijk al helemaal weer hersteld. En natuurlijk is dat bij iedereen anders. Sommige mensen herstellen veel sneller van een keizersnede en sommige mensen veel langzamer van een natuurlijke bevalling. Maar dit is wel hoe ik het heb ervaren.

Als ik het weer moest doen dan wist ik het wel. Ik zou sowieso gaan voor een natuurlijke bevalling. Ondanks dat het veel spannender is, is het herstel en de ervaring gewoon veel beter. En ik ben blij dat ik die keus heb mogen maken. Maar voor nu? Nog lang geen derde kindje 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.