Zo haal je het auto theorie-examen

Moet je voor je auto theorie-examen? Een spannende en serieuze taak. Maak je niet te druk want met deze tips haal je vast en zeker je theorie examen. Ik vertel je hoe zo’n examen gaat en hoe je er het best voor kunt leren.

Het auto theorie-examen

Voordat je praktijkexamen mag doen, doe je theorie-examen bij het CBR. Dit mag tegenwoordig vanaf 16 jaar. Je moet het examen zelf online aanvragen. Je kunt zelf een afspraak inplannen op een dag en tijd die het best schikt. Het standaard theorie-examen kost rond de € 33,-. Wil je het examen afnemen met extra tijd, in het Engels of met een tolk dan betaal je al snel meer. Alle tarieven vind je hier.

Hoe gaat een auto theorie-examen?

Het auto theorie-examen wordt afgenomen bij het CBR examencentra voor examens Auto Theorie. Deze centra zijn gevestigd over heel Nederland. Je maakt van te voren zelf een afspraak online en zorgt dat je genoeg kennis hebt over het theorie gedeelte van het auto examen. Is het zo ver? Neem dan naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. Ben je aan de beurt bij het examen dan mag je plaats nemen achter een touch screen in een speciaal ingericht lokaal. Voorheen werden de vragen klassikaal afgenomen. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Je krijgt je eigen vragen op je eigen touch screen. Het theorie-examen auto duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt zelf weten hoe lang je over een vraag doet, maar je hebt wel een tijdslimiet. Ook kan je terug naar eerdere vragen om de vraag nog een keer te bekijken of het antwoord te wijzigen. Als je klaar bent met het maken van het theorie-examen krijg je direct de uitslag in beeld te zien. Ook verschijnen kort de verkeerd beantwoorde vragen op je touchscreen. Ben je gezakt? Maak dan zeker gebruik van deze optie.

De 3 onderdelen

Onderdeel 1: Gevaarherkenning

Dit onderdeel gaat over het herkennen van gevaar en bepalen wat je moet doen. Je krijgt in totaal 25 fotovragen en aan jou is het om te bepalen in hoeverre je het best kunt remmen, gas moet loslaten of niets moet doen.

Onderdeel 2: Kennis

In dit onderdeel moet je laten zien dat je feiten of regels kunt herkennen en benoemen. Oftewel heb je genoeg kennis in huis? Van wetgeving tot voertuigkennis, je moet alle kennis in huis hebben.

Onderdeel 3: Inzicht

In dit onderdeel moet je laten zien dat je regels kunt toepassen en een juiste gedragsbeslissing kunt nemen. In hoeverre heb je inzicht in het verkeer? Kun je inschatten in hoeverre anderen zich in het verkeer gedragen? En hoe reageer jij daar dan op?

Hoe leer je voor een examen?

  1. Begin ruim van te voren met oefenen. Dit examen is geen examen waarbij je met een beetje geluk wel gaat slagen. Dit test komt erg nauw en is veeleisend. Het is dus noodzaak om te oefenen en het liefst op tijd.
  2. Oefen op de manier die bij jou past. Je kunt ‘old school’ gaan studeren uit boeken terwijl andere mensen veel meer baat hebben bij het kijken van tientallen filmpjes op Youtube waarbij bijvoorbeeld de regels worden uitgelegd. Vaak bieden rijscholen ook cursussen aan. Soms zelfs binnen 1 dag. Deze cursussen zijn niet bij iedereen geliefd, er wordt in 1 ochtend heel veel stof aangeboden, je kunt je afvragen of dit een fijne manier is om te leren. Dat is natuurlijk aan jou.
  3. Doe online oefen examens. Tegenwoordig bestaan er allerlei sites waar je theorie examen gratis kunt oefenen. Door dit soort examens te oefenen krijg je een idee op welke manier de vragen worden gesteld. Je ziet gelijk of je op de goede weg zit met leren en op in welke onderdelen je je toch nog iets meer moet verdiepen.

Gezakt?

Ben je gezakt? Ontzettend vervelend voor je natuurlijk! Je kunt na de uitslag je fout gegeven antwoorden bekijken. Ook al wil je thuis het liefst onder een dekentje kruipen, neem even de tijd om de antwoorden te bekijken en te leren van je gemaakte fouten. Ook krijg je de uitslag van je examen ook via e-mail. In de e-mail lees je op welke onderwerpen je extra moet letten bij het leren voor je volgende theorie-examen. Wacht zeker niet te lang met een herexamen. De stof zit vaak nog vers in je geheugen.

Geslaagd?

Gefeliciteerd! De uitslag is vanaf nu anderhalf jaar geldig. Veel succes met het praktijk-examen.

Bron: CBR.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.