Ben je van plan om een woning te gaan kopen? Dat is een hele mooie stap! De hoge huizenprijzen en lage rentes hebben het de afgelopen tijd niet makkelijk gemaakt om een huis te kopen. Dat zul je vast al gemerkt hebben. Om je een beetje te helpen, geven we je in dit artikel wat informatie die handig van pas kan komen. We leggen je namelijk uit welke kosten er komen kijken bij het kopen van een huis. Lees dus snel verder!
Rente
De rente die je betaalt over je hypotheek is misschien wel de grootste kostenpost die komt kijken bij de aanschaf van een woning. Omdat de aanschafprijs van een woning vaak hoog is en de looptijd van een hypotheek vaak lang is, kunnen de rentekosten behoorlijk oplopen. Gelukkig kun je de rente voor eigenwoningschuld als aftrekpost opvoeren bij de aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft de rente dus niet volledig zelf te betalen.
Wil je weten hoeveel je op dit moment ongeveer kwijt zult zijn aan rente? Check dan online de actuele hypotheekrentes.
Kosten koper
Naast rente betaal je bij de aanschaf van een woning ook kosten koper. Met deze term wordt gedoeld op de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Hoeveel is kosten koper? Gemiddeld liggen deze kosten op zo’n 4% tot 6% van de aankoopsom van de woning, maar ze kunnen hoger of lager uitvallen. Bij vrijstelling van overdrachtsbelasting zijn de kosten koper bijvoorbeeld laag, maar bij de aanschaf van een woning waar je zelf niet in gaat wonen, vallen de kosten koper door de hogere overdrachtsbelasting juist hoger uit.
Overdrachtsbelasting
Het eerste onderdeel van de kosten koper is de overdrachtsbelasting. Dit is een belasting die betaald moet worden wanneer een woning van de ene eigenaar overgedragen wordt aan een andere eigenaar. Over het algemeen bedraagt deze belasting 2% van de aankoopsom van de woning. Koop je een woning als belegger, dus ben je niet van plan om er zelf in te gaan wonen, dan betaal je 10,4% aan overdrachtsbelasting. Koop je een nieuwbouwwoning, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Dat geldt ook als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent en een eerste woning van onder de € 510.000 koopt.
Notariskosten
Het tweede onderdeel van de kosten koper zijn de notariskosten. Dat zijn de kosten die de notaris rekent voor het opstellen van de hypotheekakte, het opstellen van de overdrachtsakte en het registreren van de hypothecaire inschrijving in het Kadaster. Over het algemeen rekent een notaris hier zo’n € 1.000 voor.
Overige kosten
De bovenstaande kosten komen, naast de aanschafprijs, kijken bij de aanschaf van een huis. Let wel op dat er naast de genoemde kosten nog andere kosten een rol kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen die je moet afsluiten, kosten voor je verhuizing, taxatiekosten, advieskosten voor de hypotheek, enzovoort. Bovenstaande lijst kan je dus enigszins op weg helpen, maar doe vooral zelf ook goed je huiswerk!
