Een kitten kan best wat tijd nodig hebben om te wennen in je huis. Er zijn immers een heleboel nieuwe geuren, geluiden en indrukken. Spannend! En dat is zo zielig om naar te kijken… wat kun je als baasje nu doen om je kat te helpen zich thuis te voelen? De onderstaande tips kun je in ieder geval proberen.
Eigen plekje
Katten zijn vrij zelfstandige dieren. Dat betekent ook dat ze het fijn vinden om een plekje voor zichzelf te hebben. Eigenlijk op ieder moment, maar zeker als ze nog aan het wennen zijn aan een nieuwe woning. Plaats de kitten daarom niet meteen in de woonkamer, maar wijs liever een rustige kamer aan om te kunnen aarden. Je slaapkamer bijvoorbeeld! Hier zet je meteen alles neer wat je kat nodig heeft. In de ene hoek plaats je dus een voer- en drinkbakje. In de andere hoek juist de kattenbak. Goed om te weten: zet het eten en drinken, en de kattenbak dus nooit direct naast elkaar. Laat je kat hier rustig zijn gang gaan. Maar ga wel regelmatig kijken! Heb je het gevoel dat je kat rustig is en klaar is om meer van het huis te ontdekken? Dan zet je de deur op een kier. Laat het diertje zelf bepalen om wel of niet de kamer uit te stappen. Waarschijnlijk heeft dat wat tijd nodig. En dan, heel voorzichtig, zet je kat een eerste stapje. Klaar om de verdere omgeving te verkennen.
Kat kalmeren
Doe er alles aan om de kat te kalmeren. Je wilt immers dat het diertje zo min mogelijk stress ervaart. Pas wel op dat je gepaste afstand houdt. Hoe graag jij de kat ook op schoot wilt hebben en wilt aaien, het diertje is daar misschien nog niet klaar voor. Probeer natuurlijk wel voorzichtig of je kat geaaid wil worden. Ga op de grond zitten en praat tegen het diertje. Steek je hand en wijsvinger uit. Komt de kat ernaartoe? Dan kun je vaak wel kort een aai geven. Maar neem daarna ook weer bewust een stukje afstand, om de kat niet te overprikkelen. Wat ook helpt om een kitten te kalmeren? Feliway, wat het synthetisch gereproduceerde feel-good feromoon F3 verspreidt door de kamer. Daarmee voelt je kitten zich veiliger en meer geborgen in de nieuwe omgeving.
Afleiding
Wat je kat ook helpt, is lekker veel afleiding. De eerste dag of paar dagen is je kat er misschien nog niet aan toe om te spelen. Maar dit lukt steeds wat beter. En spelen is een perfecte manier van afleiding en ontspanning. Haal bijvoorbeeld een speelhengel in huis, met een neppe vogel aan het uiteinde. Daar kan je kat helemaal mee los gaan. Het maakt je kat ook wat meer vermoeid, zodat het diertje beter kan slapen. Je kunt het speelgoed ook inzetten als tool om je kat ongemerkt de kamer uit te krijgen. Heb je de deur al een paar keer op een kiertje gezet, maar durft de kat er toch niet uit te komen? Tijdens het spelen lukt dat dan misschien wel, als je zelf langzaam steeds een stukje naar achteren loopt. Een andere manier om je kat hiervoor af te leiden, is met liquid snacks. Geef je kat steeds een stukje van zo’n snack, terwijl je langzaamaan naar een andere kamer toe loopt. Zo is het ineens een stuk minder spannend voor de kat!
Goed uitrusten
Als je kat goed uitgerust is, durft hij ook sneller meer. Richt daarom een relaxed plekje in voor het slapen. Kun je een kussentje of dekentje meenemen bij het nestje of uit het asiel? Dat is zeker een aanrader, want dit is een vertrouwde geur voor je kat. Hier kan je kat heerlijk op loungen of slapen. Katten slapen trouwens de hele dag door, dus niet per se in de nacht. Val je kat daarom niet (steeds) lastig als deze fijn ligt te slapen, wat een belangrijke afsluitende tip is.
Het is fijn om een kat in huis te hebben. Uiteindelijk in ieder geval. Geef het tijd, want een kitten moet echt wennen aan een nieuw thuis. De bovenstaande tips helpen je daar zeker in. Heb jij iets nieuws geleerd?