Het liefst heb ik alleen maar gezelligheid op mijn blog, maar zo werkt het echt leven helaas niet altijd. Daarom toch af en toe een artikel die je even doet nadenken. Namens Monuta deze gastblog, want wat moet je doen als je partner overlijdt?
Wat te doen als je partner overlijdt?
Als je partner overlijdt, lijkt het misschien wel of je wereld instort. Hij/zij was de belangrijkste persoon in je leven. Zo veel toekomstplannen die jullie samen hadden vallen ineens in duigen. Misschien heb je ook kinderen, en ben je ineens alleenstaande ouder. Naast praktische zaken komt er een heel emotioneel proces kijken bij rouwverwerking. Ook hiervoor heeft Monuta tips.
Luister naar je eigen gevoel
Het allerbelangrijkste in deze periode is dat je je niet laat haasten door anderen. Ja, het dagelijkse leven zal weer opgepakt moeten worden. De kinderen moeten naar school, de boodschappen gedaan, je baan wacht. Afleiding van je verdriet zal zeker welkom zijn. Maar rouw heeft ook tijd nodig. Bouw de dagelijkse bezigheden langzaam op en neem genoeg tijd voor jezelf, om te ontspannen en stil te staan bij je verlies. Neem je emoties en eventuele fysieke klachten n.a.v. je verlies serieus.
Rituelen
Voor veel mensen helpt het om bepaalde rituelen in het leven te roepen. Het is belangrijk om dit een positieve insteek te geven. Eet bijvoorbeeld een taartje op de dag waarop je partner jarig zou zijn geweest. Proost als zijn/haar favoriete voetbalteam wint. Als jij (en de kinderen) behoefte hebben om het verlies van deze persoon vorm te geven op een bepaalde manier, doe dat dan vooral.
Een belangrijk ritueel dat bijdraagt aan rouwverwerking is ook het opruimen van spullen. Begin daar vlot aan. Het kan moeilijk zijn om spullen van de overledene direct weg te gooien. Doe het dan in stapjes. Stop de spullen in dozen om later uit te zoeken. Natuurlijk kun je bepaalde dingen bewaren, maar voor rouwverwerking moeten wel dingen veranderen, zodat je het uiteindelijk los kunt laten.
Zoek contact met lotgenoten
Het kan prettig zijn om je gevoelens te delen met lotgenoten. In een groep of online. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt begrijpen je emoties en uitdagingen. Hierdoor voel je je minder alleen. Als je liever schrijft dan praat, kan het ook helpen om een dagboek bij te houden en zo op te schrijven wat vandaag goed ging en minder goed. Zo zie je op een gegeven moment ook dat niet elke dag even donker is en zie je op een gegeven moment ook weer wat lichtpuntjes.
Maak uitvaartwensen bespreekbaar
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: maak je uitvaart bespreekbaar. Het lijkt misschien allemaal nog ver weg, en hopelijk is dat ook zo. Maar wanneer je partner overlijdt kunnen de emoties en praktische zaken je totaal overrompelen. Ga er samen eens voor zitten en denk na over wat je zou willen. Ook als je niet bij Monuta verzekerd bent, kun je op de website gratis je uitvaartwensen vastleggen. Je kunt zelfs vrijblijvend met een uitvaartverzorger spreken over de mogelijkheden. Door dit samen te doen geef je elkaar een veilig en gerust gevoel. Je wilt in het geval dat dit jullie overkomt immers niet met onverwachte vragen blijven zitten. Je kunt je wensen hier overigens altijd nog eenvoudig aanpassen.