Kids, Tips

peuterbed of 1-persoonsbed, wat kies je?

Ik zit echt een met een dilemma. Mijn peuter is toe aan een groter bed. Hij groeit zijn ledikantje uit. Maar waar kies je voor? Ga je voor een peuterbed of 1-persoonsbed. Ik ging zelf op onderzoek uit.

 

peuterbed-of-1persoonsbed

peuterbed of 1-persoonsbed

Gijs ontgroeit zijn ledikantje echt. Mag ook wel een keer, hij is al bijna 2 en een half. Hij sliep er gewoon nog zo lekker in dat ik het niet nodig vond om al zo vroeg hem in een ander bedje te laten slapen. Als ik dan zie dat sommige ouders bij nog geen 1 jaar hun kind al in een groot kind doen dan vind ik dat zelf wel heel erg vroeg. Iedereen zal daar wel zijn eigen reden voor hebben maar ik vind het zelf nogal vroeg ๐Ÿ™‚ Ondanks dat Gijs er qua lengte nog prima in kan slapen is zo’n ledikantje gewoon niet meer voor grote peuters. Nee, Gijs is groot! Hij is toe aan een groter bed. Maar wat kies je dan? Ga je voor een peuterbed of 1-persoonsbed.

 

Leestip: 4 redenen waarom voorlezen belangrijk is

 

Peuterbed

Een peuterbed heeft de afmeting van 150 cm bij 75 cm en is dus een stukje kleiner dan een 1-persoonsbed. Een peuterbed is dus net iets knusser en minder groot dan een 1-persoonsbed.

Voordelen peuterbed
 • Het kind ligt nog iets meer geborgen dan in een 1-persoonsbed
 • Neemt minder ruimte in beslag dan een 1-persoonsbed
 • Voor kinderen die wat gevoelig zijn voor veranderingen kan dit een goede tussenoplossing zijn.
 • Bed heeft lagere instap dan een 1-persoonsbed.
 • De meeste peuterbedden hebben verhoogde zijden zodat het kleintje er niet uit kan vallen.
Nadelen peuterbed
 • Voor sommige kinderen overbodig, ze slapen ook prima in een 1-persoonsbed. Wordt daarom ook wel gezien als geldverspilling.

 

https://prf.hn/click/camref:1011l339V/destination:https%3A%2F%2Fwww.wehkamp.nl%2FZoeken%2FArtikelDetail.aspx%3FArtikelNummer%3D952281%26MaatCode%3D0000%26Ntt%3Dpeuterbed%26PI%3D0%26PrI%3D8%26Nrpp%3D96%26View%3DGrid%26NavState%3D%26Ns%3D

 

1-persoonsbed

Een 1-persoonsbed is 200 cm bij 75 cm. Dat kan voor zo’n klein peutertje best groot zijn. Wel ben je in 1 keer klaar met een bed en kan je kind tot zijn tienertijd of langer gebruik maken van het bed.

Voordelen 1-persoonsbed
 • Je hoeft maar 1 keer een bed aan te schaffen.
Nadelen 1-persoonsbed
 • Voor sommige peuters is zo’n bed te groot.
 • Het gebeurt regelmatig dat peutertjes er in het begin uitvallen.
 • Sommige peuters missen het geborgen gevoel en slapen niet heel goed.

 

 

https://prf.hn/click/camref:1011l339V/destination:https%3A%2F%2Fwww.wehkamp.nl%2Fwonen-slapen%2Fbedden%2Fkinderbedden%2Fwhkmps-own-bedbank-dani%2FC28_8H2_HCY_523826%2F%3FMaatCode%3D0000%26PI%3D0%26PrI%3D93%26Nrpp%3D96%26Blocks%3D0%26Ns%3DM%26NavState%3D%252f_%252fN-1xnr

 

Conclusie: 

Een peuterbed of 1-persoonsbed heeft allebei voor en nadelen. Om eerlijk te zijn ben ik er nog niet uit hoor. Een peuterbed trekt me op het moment meer maar ik vind het ook zonde om zo’n duur bedje aan te schaffen terwijl het eigenlijk overbodig is. Van mijn nieuwe buurvrouw mag ik het peuterbedje overkopen, ik denk dat ik dat maar doe ๐Ÿ˜‰

 

6 thoughts on “peuterbed of 1-persoonsbed, wat kies je?

 1. Helemaal eens met je voor en nadelen. Wij hebben onze kinderen ook zo lang in een ledikant laten slapen. En wij kozen voor beide kinderen voor een tweedehands peuterbedje. Inmiddels heeft onze oudste zoon een groot bed en is dat peuterbedje voor hetzelfde geld weer verkocht. Wij vonden een peuterbedje op deze manier ideaal. Als ik het nieuw zou moeten kopen zou ik het ook zonde vinden van het geld. Dus ideaal als je het kan overnemen van de buurvrouw!

 2. We hebben voor Kjelt gelijk een eenpersoonsbed gekocht. Ja, in het begin dacht ik wel: goh wat is het een groot bed voor zo’n klein mannetje maar hij is reuze blij met zijn bed en hij voelt zich heel trots ๐Ÿ˜€ ik vond het zonde van het geld om eerst een peuterbed te kopen

 3. Wij hebben voor de oudste een nieuw peuterbed gekocht en bij de jongste tweedehands. Wel een schoon, nieuw matras.
  Vond het een vies idee dat ze op een gebruikt matras ligt. Het matras rook ook niet fris dus keus was snel gemaakt. De oudste is 6 en slaap nog steeds in peuterbed.
  Ze zijn allebei met 2.5 jaar uit ledikant gegaan en waren er ook aan toe. Vrijwel nooit terug hoeven leggen omdat ze er 10x uitkwamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.