Je kind stiekem meer groente laten eten

pannenkoeken-verborgen-groente

Laten we eerlijk zijn. Er zijn kinderen die met liefde hun bord broccoli leeg eten en er zijn kinderen zoals die van mij. Die er niks van willen weten. Toch heb ik wat trucjes om hem stiekem groenten te laten eten.

stieke-groente-eten

een trommeltje tomaat

Ja natuurlijk weet ik wel dat het beter is om gewoon hele groente te geven. En ik weet dat er ook kinderen zijn die dat doen. Als juf zie ik ze met mijn eigen ogen. Die kleintjes die met veel smaak hun komkommertjes en snoeptomaatjes eten. Ik zit er dan ook met volle verbazing naar te kijken. En geloof me. Ik heb alles al geprobeerd. Stiekem groente in het eten stoppen lijkt de enige manier hier in huis. Het is niet ideaal maar voor nu oké. En heel vaak is het gewoon een fase. Dus maak er het beste van en duimen dat het over gaat. En voor al die andere kinderen en ouders die ook niet weten hoe ze er wat vitamientjes in moeten stoppen, hier mijn tips.

6 x groente verstoppen

Pannenkoeken

Mijn favoriet is de pannenkoek met verstopte groente. Zo af en toe bak ik een aantal pannenkoeken voor in de vriezer. Handig voor als we een keertje iets eten wat de kleuter echt niet lust. Wat hij niet weet is dat er een lading groente door heen gepureerd zit. Ik probeer altijd te kiezen voor een groente waarbij de kleur van de pannenkoek niet anders wordt. Bloemkool of courgette is zo’n groente. Al moet ik zeggen dat Gijs eigenlijk altijd wel de pannenkoek eet zolang hij maar niet ziet dat ik het maak haha.

Gepureerde maaltjes

De Italianen zullen zich waarschijnlijk doodschamen zodra je aankomt met spaghetti en gepureerde groentesaus maar het helpt wel. Maak de saus bomvol met tomaten, paprika en courgette. Even de staafmixer er door en er is niks te zien. Soepen zijn natuurlijk ook ideaal om groenten te verstoppen. Tomatensoep en pompoensoep zijn vaak wel een succes aangezien ze van zichzelf al een zachte smaak hebben.

Smoothies

Toen Gijs een peuter was deed ik dit constant. Ik maakte elke dag een smoothie met fruit en groente. Ik had een lading met herbruikbare fruitzakjes. Ideaal die dingen! Je kunt ze zelfs invriezen. Hoe dan ook, ik pureerde elke dag ongeveer 3/4 deel fruit en 1/4 deel groente. Ik koos altijd voor een zachte groente die ik dan kookte en pureerde. Zo heeft hij wel een paar jaar een aantal keer per week een smoothie gehad.

Producten met groente

Je kunt natuurlijk zelf van alles maken, wat ik zelf ook gewoon heel leuk vind. Maar soms is het handig dat er gewoon iets te koop is waar al verstopte groenten in zitten:

  • Pizzabodems met bloemkool of courgette.
  • Wortelwraps of bietenwraps
  • Bloemkoolrijst
  • Courgettespaghetti
  • Groentefrietjes
  • Groenteburger
  • Lasagne van groentebladen

Groente drinken

Ik heb een hele tijd stiekem een scheutje wortelsap door het drinken van Gijs gedaan. Zolang hij het niet weet drinkt hij het op. Er bestaan zelfs kant en klare pakjes drinken met groente. Who knew!

It’s in the name

Dit valt misschien niet onder het verstoppen van groente maar is wel een goede tip. Die boontjes lijken namelijk wel heel erg op groene patatjes, en die wortels? Zijn dat niet gewoon oranje patatjes?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

1 Comment

  1. Lasagne is ook zo’n maaltijd waar je een hoop groenten in kunt verstoppen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.