Hoe gaan we om met schermtijd

Zo’n schermpje is op jonge leeftijd al aantrekkelijk. Maar hoe gaan we om met deze tijd op de schermpjes?

Vrogger

Het is iets van deze tijd. In mijn tijd (jaja, oma vertelt) moest je inbellen als je wilde internetten. Ik moest toestemming vragen aan mijn ouders en mocht maximaal een uur per dag op MSN. Dat is tegenwoordig wel anders. Het blijkt vrij normaal te zijn om in groep 7 en 8 al een mobiel te hebben en op de sociale media te zitten en zodra je kunt lopen kun je ook al een telefoon ontgrendelen. Blijkbaar hoort het bij de tijd. En moeten we onze kinderen leren om hier op een gezonde manier mee om te gaan.

Ook in dit huis speelt het ‘schermpjesprobleem’. Natuurlijk houdt mijn kleuter van 5 van buiten spelen, lekker bouwen, tekenen en knutselen maar als het kan zit hij toch ook heel graag achter het vierkante schermpje. En ik geef hem gelijk. Ik zit ook graag naar mijn vierkante schermpje te kijken. Maar wij vinden als ouders andere dingen toch ook heel erg belangrijk. Daarom zijn wat basisregels en tips misschien wel handig:

Schermpjestips

1. Maak afspraken

Persoonlijk ben ik voorstander van het overleggen met je kind. Samen afspraken maken over het schermpje. Spreek bepaalde tijden af wanneer de kinderen op het schermpje mogen. Of geef ze een maximum per dag en laat ze zelf de tijden indelen. Dat laatste moeten ze natuurlijk wel de leeftijd voor hebben. Maar vind ik zelf een mooie manier om kinderen verantwoordelijkheid te leren.

2. De schermpjes uit het zicht

Stel, je wilt gezonder leven. Dan loop je ook niet de hele dag met een reep chocola in je broekzak. Zo werkt dat natuurlijk met alles. Dus overdag ligt die tablet in een la. Uit het zicht dan denken we er ook niet aan.

3. Spelen is leuk!

Als je de hele dag niks te doen hebt dan grijp je natuurlijk ook sneller naar die telefoon of tablet. Dat merk ik bij mijzelf ook. Weten de kinderen goed wat ze kunnen doen als het geen schermtijd is? Moeten ze een beetje uitgedaagd worden? Ik heb blogs vol met tips. Zin om een knikkerbaan te maken, leef je uit met Duplo of ga lekker knutselen.

4. Papa en mama doen mee

Je kunt je kinderen wel regels opleggen maar misschien kun je zelf als ouder ook mee doen. Ik probeer ’s middags de telefoon in de la te leggen en echt even tijd vrij te maken voor de jongens. Als ik wil dat de jongens niet de hele dag op de tablet zitten dan moet ik het zelf ook niet doen.

5. Leer je kind over het scherm

Veilig internetten is wel minstens zo belangrijk. Spreek met kinderen af wat ze kijken. Wat kunnen ze doen als ze iets zien wat niet oké is? Zijn ze al ouder en mogen ze appen of op Tiktok? Wat deel je dan wel of niet? In hoeverre kijk jij als ouder mee?

In het kanaal er mee!

Die schermpjes wil je soms het liefst wel helemaal kwijt. Hoe vaak mijn vader wel niet schreeuwde dat binnenkort die computer in het kanaal belandde haha. Toch is het aan ons ouders om onze kinderen te leren hoe je op een juiste en veilige manier met deze apparaten omgaat. Verbieden is in mijn ogen geen optie. Zo leren ze het nooit en wordt het alleen maar aantrekkelijker. Maar beperken en onze kinderen leren hoe het wel moet? Daar zit een grote uitdaging in. Ik kan alleen maar zeggen: Succes 😉

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.