Voor sommige kinderen is Sinterklaas echt te veel van het goede. Benieuwd hoe Sinterklaas leuk blijft voor gevoelige kinderen?
Sinterklaas is eng!
Ik was zelf zo’n kind. Ontzettend bang voor Sinterklaas en (zwarte, gekleurde, paarse, vul in naar wens) Piet. Doodsbenauwd was ik. Als ik ook foto’s zie van die periode zie ik mezelf alleen maar zitten met angst in de ogen. Ik was weken lang hyper de pieper. Mijn moeder had met Sinterklaas afgesproken dat de schoenen gezet zouden worden in de bijkeuken. Daar kon namelijk de deur op slot richting het huis. Mama had ook met Sint afgesproken dat hij nooit in huis zou komen. Ik was als de dood dat Piet bij mij in de slaapkamer kwam. Voor al die gevoelige kindjes speciaal voor jullie een lijst met tips uit eigen ervaring en ervaring uit de Facebookgroep.
Een leuke Sinterklaas voor gevoelige kinderen
1. Ga niet mee in de gekte
Op elke zender is er wel een Sinterklaasverhaal met allerlei avonturen. Heel leuk en spannend maar misschien wel een beetje te spannend. Dat geldt voor alles eigenlijk. Staat in de Sinterklaasperiode jullie gezin helemaal op de kop? Of probeer je zoveel mogelijk het ritme er in te houden.
2. Blijf lekker thuis
Je kunt natuurlijk naar de stad gaan voor de intocht maar misschien is de intocht in het dorp al wel spannend genoeg. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker voor de tv Sinterklaas verwelkomen. Pepernootjes er bij, gezellig toch?
3. Schoen zetten in de schuur?
Als je kindje slecht slaapt door de spanning van schoen zetten kun je natuurlijk de schoen zetten in de schuur. Misschien voelt dat net iets veiliger. Ik hoorde een andere tip die ik ook erg goed vond. Overdag was uit het niets de schoen gevuld. Niks geen stress van schoen zetten of komt Sint wel vannacht mijn schoen vullen maar een leuke verrassing als jullie thuis komen van de opvang of school.
4. Vertel je kind wat er gaat gebeuren
Dat kan al heel makkelijk door bijvoorbeeld een aftelkalender te printen. Teken schoentjes op de dagen dat er schoen gezet mag worden en je zult zien dat voor veel kindjes dit al heel veel steun geeft. Maar heeft je kindje baat bij meer houvast? Vertel dan bijvoorbeeld precies hoe pakjesavond er uit gaat zien. Eerst gaan we eten, dan heeft Sinterklaas verteld dat hij de zak met cadeautjes gaat brengen, dan gaan we de cadeaus uitpakken en mag je er mee spelen.
5. Vertel de waarheid
Als je kind echt last heeft van de Sinterklaasperiode is het soms het beste om gewoon open kaart te spelen. Je kunt de waarheid in het midden laten of je kunt precies vertellen hoe het zit. Dat is natuurlijk aan jullie.
6. Houd het klein
Wat is er mis met een gezellige spelletjesmiddag met een aantal cadeaus? Je hoeft niet naar de intocht, je hoeft niet naar het pietenhuis, je hoeft niet elke week 2 keer de schoen te zetten. Het is helemaal aan jullie. Kijk gewoon wat goed is voor jullie en jullie kind.