Altijd ziek in de vakantie? Zo komt het

Ja hoor, het is vakantie en wie ligt daar weer met griep op de bank? Klinkt dat herkenbaar? Ben jij ook altijd ziek in de vakantie? Ik vertel je hoe het komt.

Ja hoor, weer ziek in de vakantie

Je kunt er de klok op gelijk zetten. Je komt tot rust, en je bent weer ziek. In mijn burn- out heb ik heel veel uitgezocht over gezondheid in combinatie met stress en bleek dat als je altijd ziek bent in de vakantie, dat niet zonder reden is.

Altijd druk?

Drukke baan, druk leven, het goed willen doen voor iedereen. Zit ik een beetje in de juiste richting? Ben je altijd ziek in de vakantie dan vraag je normaal gesproken waarschijnlijk veel van jezelf. Bij stress komen verschillende hormonen kijken. Zoals het hormoon cortisol en adrenaline. Deze hormonen zorgen er voor dat je op scherp staat en dat de energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit snel beschikbaar komt om deze reactie op stress goed te kunnen uitvoeren. Superhandig natuurlijk als er opeens stress is door bijvoorbeeld gevaar.

Altijd ziek in de vakantie

Rust je na een drukke periode uit en word je dus ziek dan komt dat doordat die hoge cortisol- en adrenalinewaarden opeens naar beneden gaan. Je lichaam moet er van herstellen en je immuunsysteem ligt plat. Dan word je dus ziek. Negeer je dit voor een lange tijd? Dan krijg je dus een burn-out. Deze hormonen zijn dan helemaal op de hobbel en dit kan soms jaren duren voordat je bent hersteld.

Wat kan ik doen?

Maar er is dus een oplossing. Je moet dus zorgen dat je stresshormonen niet zo ontiegelijk hoog worden. En dat betekent dus dat je meer balans moet zoeken in je leven. Kort gezegd: Zorg voor minder stress! En hoe je dit moet doen? Dat is aan jou.

De kennis in dit artikel is afkomstig van doktoren en specialisten. Ben je ziek, ga naar de huisarts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.