Alles wat je moet weten over inbakeren

Inbakeren

Wist je dat sommige baby’s heel veel baat hebben bij inbakeren? Maar hoe moet het? Wat koop je en zijn er zijn er ook momenten dat je het beter niet kunt doen? Ik zette alles wat je over inbakeren moet weten voor je op een rijtje.

 

Inbakeren

 

Wat is inbakeren?

Inbakeren is het in doeken wikkelen van de baby. Het hele lichaam wordt ingewikkeld, van de voetjes tot de schouders. Op deze manier wordt de baby beperkt in het bewegen. Tegenwoordig heb je ook inbakerzakjes. Die zijn vaak makkelijk in gebruik maar qua prijs iets duurder. Ik kom hier later op terug.

 

Geschiedenis 

Het inbakeren is een oeroude traditie. In die tijd waren er nog geen kant en klare slaapzakjes maar werden de baby’s ingebakerd met lakens en een soort zwachtels. Vroeger werd gedacht dat het goed was om baby’s in te bakeren om de bij de geboorte opgelopen kneuzingen te laten genezen. De baby’s werden heel strak ingebakerd en ook het hoofdje werd niet vergeten. Het duurde gelukkig niet lang voordat ze doorhadden dat dit de groei belemmerde. Halverwege jaren 90 heeft het inbakeren weer een come-back gemaakt. Inbakeren wordt nu voornamelijk gebruikt bij huilbaby’s en baby’s die slecht slapen.

 

Wanneer inbakeren?

Inbakeren kan helpen als je een baby hebt dat erg onrustig en bewegelijk is. Kleintjes hebben nog niet altijd controle over hun armpjes en beentjes en kunnen zichzelf onbewust wakker houden. Ook voor baby’s die snel overprikkeld zijn kan het rust bieden. Huilbaby’s worden ook vaak ingebakerd. Niet altijd met succes maar voor sommige baby’s geeft het rust.

 

Leestip: Waarom co-sleeping?

 

Wat moet je aanschaffen?

Er zijn meerdere manieren van inbakeren. Ik vertel je over een paar bekende manieren:

 


* Puckababy piep (affiliate link)

Het voordeel van dit inbakerzakje is dat het makkelijk te gebruiken is. Je ritst het zakje snel dicht en de baby zit geborgen in het zakje. Je kindje zit niet heel strak in het zakje. Deze inbakerzakken zijn mooi qua design maar zijn niet goedkoop. Adviesprijs is € 39.95 via bol.com.

 

 


* SwaddleMe inbakerdoek (affiliate link)

Ook deze inbakerslaapzak is makkelijk in gebruik en werkt met klittenband.Voordeel is ook dat de adviesprijs iets lager ligt dan bij vergelijkbare slaapzakken, namelijk € 17.95

 

 

 

 

 


 

* Pacco Piccolo (affiliate link)

Pacco Piccolo - Inbakerdoek 4 tot 7 kg - wit

Dit inbakerslaapzakje werkt net zo makkelijk als de bovenstaande doeken. Met klittenband is je kindje makkelijk in te bakeren. Volgens inbakeren.nl is dit de meest bekende inbakerslaapzak. In dit zakje zit de baby iets strakker. Wel is dit slaapzakje in vergelijking iets duurder. Adviesprijs is € 49.95.

 

 

 

 

 

 

 

 


* Love to dream – Swaddle up (affiliate link)

In vergelijking met de andere zakjes kunnen baby’s hun armpjes omhoog houden, bewegen, op hun vingertjes sabbelen. De slaapzak heeft 1 rits en zit niet zo strak als andere slaapzakjes. Het kindje heeft iets meer bewegingsvrijheid. Adviesprijs is € 34.95.

 


Lulujo swaddle bamboo (affiliate link)

Dit is de ‘gewone’ inbakerdoek. Je kunt deze doek in allerlei designs en merken kopen. Dat is ook gelijk het voordeel. Je hebt geen speciaal zakje nodig maar kunt meerdere doeken ook voor meerdere dingen gebruiken. Deze doeken zijn ook ideaal als handdoekje of lakentje. Nadeel is dan ook gelijk dat je wel goed moet weten hoe jij je kindje in moet bakeren. Het onjuist inbakeren van je kindje kan erg gevaarlijk zijn. In dit filmpje wordt uitgebreid uitgelegd hoe je dit op een veilige manier doet.

 

 


Zijn er ook gevaren?

Er zijn zeker gevaren bij het inbakeren. Baker je pasgeboren baby nooit in en zorg altijd dat je op de goede manier gaat inbakeren. Laat je goed informeren. Ook moet je bij de volgende situaties oppassen. Overleg met de huisarts of inbakeren in deze situaties een goed idee is:

  • Koorts/verhoging
  • Na vaccinaties
  • Bij een verhoogde kans op heupproblemen
  • Kinderen die veel spugen
  • Bij kinderen met eczeem
  • Kinderen met luchtwegproblemen
  • Bij kindjes die te vroeg geboren zijn

 

Deed ik aan inbakeren? 

Ja, absoluut. Gijs sliep erg slecht. Natuurlijk is dat voor baby’s vrij normaal maar ik zag dat hij zichzelf steeds wakker sloeg. Ik weet niet meer wie mij inbakeren adviseerde maar rond de leeftijd van 10 weken ben ik daarmee begonnen. Van slechte slaper gingen we naar steengoede slaper. Ik schrok er zelfs van hoe goed dat zakje werkte. Ik gebruikte zelf de Puckababy . Dit is ook de inbakerzak die ik zelf iedereen aan kan raden en ook zal gebruiken bij een eventueel volgend kindje. Eerst heb ik als proef één via marktplaats gekocht. Gewoon om uit te proberen. Ze zijn nieuw namelijk niet goedkoop. En aangezien ik niet wist of het zou werken durfde ik het niet aan om gelijk een nieuwe te kopen. Na een paar goede nachten was ik verkocht. De week er na had ik 2 nieuwe slaapzakjes in huis en ook de opvolger Puckababy mini had ik later in huis. Ik kan het iedereen aanraden!

 

inbakeren puckababy

 

Hoe afbouwen?

Zodra je kindje begint met omrollen is het niet meer veilig om in te bakeren. Het is dan dus tijd om af te bouwen. Begin overdag met het slapen zonder inbakeren. Gaat dit goed? Probeer het dan ook eens ’s nachts. Veel zakjes bevatten ritsjes aan de zijkant voor de armen. Je kunt op deze manier langzaam proberen de armen alvast te laten wennen aan het slapen zonder inbakeren. Gaat dit goed dan kun je het ook eens proberen zonder zakje. Bij Gijs heb ik het ook op deze manier gedaan en voordat hij goed kon omrollen sliep hij zonder problemen zonder het slaapzakje.

 

Bronnen:

www.inbakeren.nl

www.ncj.nl

www.babybytes.nl

 

Had jouw kindje baat bij inbakeren?

 

 

 

1 Comment

  1. Ik heb deze blogbijdrage over inbakeren doorgestuurd aan mijn zus omdat zij een huilbaby heeft. Het meisje heeft wel enige baat bij manuele therapie. De ouders zijn niettemin op zoek naar alle mogelijkheden aangezien het een behoorlijke druk op hun dagelijks leven betekent. Goed om te weten dat er zulke mooie inbaker-attributen verkrijgbaar zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.