Overprikkelde kinderen kennen we allemaal. Maar heel veel grote mensen hebben er ook nog last van. Ik vertel je hoe ik snel overprikkeld ben als volwassene, en hoe ik probeer hier mee om te gaan.
Disclaimer: Dit is mijn persoonlijke verhaal. Ik ben geen arts of therapeut. Ik vertel je over mijn ervaring in mijn leven waarin ik snel overprikkeld ben als volwassene. Ben je ziek? Ga naar een arts.
Hoe voelt overprikkeld zijn?
Heel mijn leven weet ik van mijzelf dat ik wat minder kan hebben dan anderen. Terwijl andere moeders rustig in het weekend hele dagen eropuit gaan heb ik het weekend echt nodig om bij te komen. Een ijsje halen of een rondje kinderboerderij is al genoeg. Sinds kort ben ik me er weer bewust van en probeer ik er bewust iets aan te doen. Overprikkeld zijn voelt namelijk niet fijn. En hoe langer het duurt hoe erger de klachten worden.
Het begint bij mij met een lichte hoofdpijn. mijn hoofd begint wat drukker te worden, ik kan niet zo helder meer nadenken. Als mensen tegen mij praten moet ik echt heel goed mijn best doen om gesprek mee te krijgen. Ik heb ontzettend de neiging om alleen te zijn. En eigenlijk moet ik dat op dit moment ook doen. Het nadeel is dat dat als werkende moeder gewoon niet altijd kan. Duty Calls en ja, dan moet je soms over je grenzen gaan.
Als ik dan nog steeds overprikkeld ben en niet de rust krijg dan worden mijn klachten eigenlijk alleen maar erger. Ik begin oppervlakkig te ademen en mijn schouders voelen gespannen. Naast dat begint mijn hoofd overal stress in te zien. Ik denk aan alles wat ik nog moet doen, ik begin alles te analyseren en voelt het echt als een stuiterend hoofd. Op het laatst krijg ik last van trekkende spieren. Begint mijn ooglid opeens te trillen. Ik krijg hartkloppingen en als ik dan ook nog een kort lontje krijg dan kun je mij beter naar huis sturen. Dan functioneer ik voor geen enkele meter meer.
Als ik op dat laatste punt ben dan ben ik wel ontzettend ver gegaan. Dan heb ik of een feestje of verjaardag gehad, ben ik naar een pretpark geweest of is het een combinatie van een lange periode van stress waarbij ik dan lang geen rust heb gehad.
Waardoor raak ik overprikkeld?
Sinds kort weet ik dat ik overprikkeld raak van zo ongeveer alles. En dat is gewoon helemaal niet handig. Ik heb al eens verteld dat ik ontzettend gevoelig ben voor geluid. Dat is dan ook gelijk de ergste van ze allemaal. Maar ik kan ook best overprikkeld raken van drukke plekken of drukke activiteiten als een feestje, een pretpark of eten in een restaurant. Dit heb ik mijn hele leven al, maar ben me er sinds een tijdje bewust van.
En zolang ik tussen alles door maar genoeg rust krijg, dan is er niet eens zo heel veel aan de hand. Maar ik merk vooral dat sinds ik mijn tweede kind heb die balans best wel een beetje weg is. Zodra ik thuis komt van mijn werk staan mijn lieve ventjes al klaar om zich over te geven aan hun moeder. Probeer een peuter maar eens uit te leggen dat mama even een momentje voor haarzelf nodig heeft. Dat gaat hem gewoonweg niet worden.
Oorzaken van overprikkeling
Als ik het er met mijn man erover heb dan zegt hij dat hij af en toe ook wel eens overprikkeld is. Zo’n keer per maand ongeveer. Ik kan daar alleen maar stikjaloers op zijn. Ik denk dat er tijden zijn geweest dat ik bijna continu overprikkeld was. Ik voel elke dag wel overprikkeling. Soms is het van korte duur en door soms even een serie te kijken, of me terug trekken is dan voldoende om me weer goed te voelen. Soms moet ik echt zorgen dat ik genoeg rust inplan om de balans weer terug te vinden. Maar ja, ik ben wel elke dag overprikkeld.
Zonder gelijk in labeltjes te praten kan ik wel vertellen dat sommige zintuigen van mij extra gevoelig zijn. Het is net alsof sommige dingen in mijn hoofd veel harder binnenkomen. Ik denk dat ik gewoon een overactief brein heb of zo. Zelfs in rust is mijn hoofd druk. Dus als met dat drukke hoofd ook nog op een drukke plek ben. Dan ben ik na een tijdje echt wel leeg en knalt mijn hoofd zowat uit elkaar. Rust opzoeken is het enige wat voor mij werkt.
Soms helpt het om via de huisarts een onderzoek aan te vragen zodat je weet wat je hebt. Sommige mensen willen dit liever niet. Zolang je zelf maar een leven kunt creëren waarbij je het fijn hebt, is daar niks mis mee.
Wat helpt tegen overprikkeling?
Ik kan alleen maar voor mijzelf praten. Er zijn mensen die het heel fijn vinden dat wanneer ze overprikkeld zijn om naar muziek te luisteren, of om met iemand te knuffelen. Hier dus echt niet. Het liefst leef ik in stilte, met niemand om mij heen. Hooguit met het geluid van vogeltjes op de achtergrond, of met het zachte geluid van een serie. Het liefst doe ik iets wat mijn hoofd een beetje afleid van de overprikkeling maar wat niet gelijk zorgt voor nieuwe prikkelingen. En ik weet inmiddels dat deze dingen voor mij werken:
- Alleen in de tuin wat aanrommelen
- Wandelen in de natuur
- Serie kijken
- Met plantjes bezig zijn
- Lezen
- Douchen
- Dingetjes ontwerpen voor de blog
Overprikkeld zijn als moeder
Overprikkeld zijn als moeder vind ik wel de grootste uitdaging tot nu toe. Met 1 kindje kun je enigszins nog wat sturen. Vooral als dat kindje een vrij rustig karakter heeft. Maar met 2 kun je het wel vergeten. Hoe overprikkeld jij ook bent, er is altijd wel iemand die jouw aandacht nodig heeft. En dat mag, daar zijn het kinderen voor. Maar dat betekent wel dat ik meer overprikkeld ben dan ooit. Ik moet soms in oplossingen denken om toch af en toe een beetje rust te pakken. Dus met oordopjes en de Ipad als noodmiddel lukt het om mijn hoofd rustig te maken en kom ik vaak de dag wel door. Maar het is wel elke dag een zoek naar een balans. Ik heb de stille hoop dat als mijn jongste iets ouder is dat sommige dingen net iets makkelijker mogen gaan.
Checklist: Heb jij last van een overprikkelend brein?