Met gedroogde bloemen kun je alle kanten op. Knutsel bijvoorbeeld een mooie boekenlegger van droogbloemen. Leuk als cadeau, of voor jezelf.
Drogen van bloemen
Bloemen drogen is een eeuwenoude techniek om iets te kunnen bewaren. Je haalt het vocht er uit en daardoor blijft het langer houdbaar. Dat kan op verschillende manieren:
- Hang de bloemen ondersteboven op een droge plek. Zelf hang ik het bosje uit de zon, onder de overkapping. Zorg dat je overtollig blad verwijderd en dat je de bloemen in bosjes bij elkaar hangt, bijvoorbeeld met een stuk touw of elastiek. Laat de bloemen zo’n 1 of 2 maanden hangen.
- Droog de bloemen tussen een tijdschrift, boek of bloemenpers. Leg bloemen tussen vloeipapier en zorg dat het goed plat ligt. Zo’n maand later zijn de bloemen droog genoeg om te gebruiken.
- Droog de bloemen in de magnetron. Er bestaan speciale persen voor de magnetron. Maar je kunt ook bloemen drogen in de magnetron met een zwaar bord.
- Ook in de oven kun je bloemen drogen. Op 95 graden kun je binnen een uur de bloemen uit de tuin droog krijgen. Deze manier is wel het meest kwetsbaar. Het kan te snel gaan en je bloemen zullen verschrompelen. Ga je kruiden drogen om te bewaren en verwerken dan is dit wel een goede en snelle manier .
Welke bloemen drogen mooi?
Droog je bloemen in een bloemenpers dan kun je vrijwel alle bloemen wel kiezen. Ga je de bloemen aan de lucht drogen dan kies je bloemen die van zichzelf al minder vocht dragen. Dit zijn vaak bloemen met een beetje harde stelen die vaak goed tegen de zon kunnen:
- Zonnebloemen
- Lavendel
- Korenbloemen
- Papaver
- Eucalyptus
- Rozen
- Pampas
- Grassen
- Lampionplant
- Distels
Leestip: Droogbloemen in een lijst
Boekenlegger van droogbloemen knutselen
Niet alleen is dit een prachtig cadeau voor jezelf. Maar maak een boekenlegger voor Moederdag of neem de mooiste bloemen mee als aandenken van een vakantie. Een boekenlegger van droogbloemen knutselen kan daarbij een persoonlijk cadeau van waarde worden.
Nodig:
- Bloemen om te drogen.
- Een manier om te drogen. Ik gebruikte mijn bloemenpers voor in de magnetron.
- Lamineerspullen. Je kunt het eventueel ook met bijvoorbeeld ‘Mod Podge’ inlijmen. Dit zorgt voor een beschermend laagje.
- Achtergrondpapier om de bloemen op te plakken. De afbeeldingen hieronder kun je eventueel daarvoor gebruiken.
Zo moet het:
- Pluk en droog de bloemen. Het ligt geheel aan de manier van drogen wanneer je verder kunt naar de volgende stap.
- Knip of snijd het achtergrondpapier op maat.
- Leg de bloemen op de juiste plek. Je zou met een heel klein beetje lijm de bloemen op zijn plek kunnen houden. Maar gebruik zeker niet te veel. door het lamineren wordt het helemaal platgedrukt en daardoor kan de lijm uitlopen.
- Lamineer de boekenlegger.
- Verwijder overtollig folie.