Samen opvoeden, hoe gaat dat bij ons?

Samen een kind opvoeden is soms best ingewikkeld. Ook wij verschillen regelmatig van mening.

Samen opvoeden

Als zwangere ben je de perfecte ouder. Samen met je partner heb je al helemaal bedacht hoe je je perfecte kind gaat opvoeden. Hij eet uiteraard altijd zijn bord leeg, is nooit vervelend en slaapt goed. Dat dat in de praktijk soms een beetje anders gaat daar kom je pas achter als de kinderen er zijn. Zo kwamen wij erachter dat Jan en ik niet altijd qua opvoeden op 1 lijn liggen. Vele discussies hebben we al gevoerd. Toch lukt het ons om samen 1 team te vormen.

Praten, praten en praten

Als ik iets heb geleerd in onze tijd als papa en mama dan is het wel dat je veel moet praten om goed op 1 lijn te zitten. Voor wie mij al heel erg lang volgt weet dat Gijs echt ontzettend slecht eet. Úren hebben we het erover gehad hoe we dat samen aan gaan pakken. Niet dat we altijd een goede oplossing hadden hoor maar zo konden we wel naar Gijs toe duidelijk zijn. En hij wist dat papa en mama hetzelfde zouden zeggen. Net zoals consequent zijn. Bij stout gedrag pakken we het op dezelfde manier aan. We waarschuwen 1 keer en dan moet hij op de trap. Dit doen we allebei op dezelfde manier. En als Gijs van mij geen snoepje mag, mag dat van Jan ook niet. Zo proberen we altijd als 1 team te reageren.

Hoe doen we dat?

Wat bij ons totaal niet werkt is praten wanneer er één van ons druk is, moe is, geïrriteerd is of er totaal geen zin in heeft. Dan is het beter om het dilemma even aan de kant te schuiven en er een goed moment voor te vinden. We proberen nooit te discussiëren waar de kinderen bij zijn. En dat is soms lastig hoor maar dat proberen we echt. Meestal als de kleintjes op bed liggen proberen we een momentje te vinden om het er over te hebben. Luisteren naar de ander en vertellen waarom je iets op een bepaalde manier wil doen. En meestal lukt het ons dan om tot een goede oplossing te komen. Maar het blijft een lastig iets.

Anders maar toch samen

Laat ik nu niet net doen alsof we zulke perfecte ouders zijn. Wij hebben ook echt wel onze verschillen qua opvoeding. Zo vindt Jan het heel belangrijk dat Gijs in zijn eigen bed slaapt terwijl ik al snel voor een goede nachtrust kies en Gijs tussen ons in laat liggen. Ik vind voorlezen belangrijk, dit doe ik dan vaker. En zo vullen we elkaar meestal goed aan. Soms ben ik net iets zachter in mijn aanpak dan mijn man is. Maar dat mag ook toch? We hoeven niet precies dezelfde opvoeders te zijn. Als je maar samen overlegt en als 1 team gaat staan. Ben je een alleenstaande ouder? Dan gaat dat natuurlijk lastig. Wist je dat je met vragen altijd terecht kunt bij het Consultatie-bureau? Ze denken graag met je mee. Waar verschillen jullie in bij de opvoeding?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.