Een kind opvoeden met een man in de horeca, hoe is dat?

Mijn man, de papa van Gijs werkt in de horeca als kok. Dat betekent altijd ’s avonds werken, in het weekend werken en alle feestdagen werken. Met mijn werk als juf is dat geen handige combi. Hoe is het om een kind op te voeden met een man in de horeca? Zijn er voordelen en nadelen? En een paar volgers vertellen hoe ze het thuis aanpakken.

 

 

De situatie

Het zit dus zo. Ik ben juf en mijn werktijden zijn nagenoeg perfect. Ik werk 3 dagen van 08.00 – 15.00 en nog een halve dag. Soms heb ik een vergadering of moet ik wat extra blijven. Maar in principe heb ik qua werktijden echt niks te klagen. Maar ik heb een man in de horeca, hij is kok en dat zit dus een beetje anders. Hij is op de maandag en dinsdag vrij en vertrekt de rest van de dagen rond 13.00 van huis om ’s avonds laat weer terug te komen. Oftewel dat matcht voor geen meter!

 

Sandra: Mijn man werkt Off-shore, meestal 4 weken weg en 4 weken thuis. Ik ben dus in principe een half jaar per jaar alleen met 2 kinderen . Ik red het tot nu toe prima. 4 weken geleden is onze 2e zoon geboren dus nu op zoek naar een nieuw ritme in mijn eentje met de 2 jongens. Gelukkig hebben we lieve opa’s en oma’s die veel klaar staan en een hele flexibele opvang 👍🏻 Als mijn man thuis is, is dat ook 24/7 dus dat scheelt ook al weer.

Ryanne: Mijn man is zelfstandig ondernemer, werkt 80/90uur per week….als hij thuis is is het meegenomen maar ga er altijd vanuit dat hij er niet is…dat bespaart frustratie.

 

Een man in de horeca

nadelen

Zo’n man in de horeca heeft veel nadelen. Zo is hij dus ’s avonds nooit in huis waardoor ik het spitsuur: eten koken, opruimen, badderen en naar bed alleen moet doen. En weet je? Dat is soms best pittig hoor. Vooral als ik een hele dag heb gewerkt. Ook de weekenden ben ik grotendeels alleen. Gijs en ik komen altijd met z’n tweetjes opdraven bij een verjaardag of feestje. Ook op bepaalde feestdagen zoals Kerst, Moederdag en Pasen ben ik vaak alleen. We genieten vaak van een groot uitgebreid ontbijt wat we als gezin kunnen doorbrengen maar daarna moet Jan toch echt werken.

 

Frouckje: Mijn man werkt als officier op zee, 3 maanden van huis weg, 3 maanden thuis. De periode zonder hem zijn pittig. Voor onze kinderen vang ik zijn gemis op, alsof ik twee ouders tegelijk moet zijn  Veel plannen, hulp vragen of accepteren (dat ik niet altijd alles maar alleen kan). Maar als hij thuis is, is hij ook 3 maanden thuis. Fulltime de tijd om papa te zijn, alles mee te maken en te doen met de kinderen. Weinig moeders die na de geboorte 10 weken fulltime papa in huis hebben (ok, daarna moet je het dan ook met een kleine baby 13 weken alleen doen…).

 

Nicole: Mijn man is gradermachinist maar doet ook vele andere werkzaamheden in de wegenbouw. Hij is sowieso maandag t/m vrijdag aan het werk. Soms een keer een weekend erbij en af en toe ’s nachts. Zijn tijden zijn nooit hetzelfde. Meestal is hij al vroeg weg (rond de klok van 5 uur) en de tijd van thuiskomen is altijd weer een verrassing. De ene keer is het rond 17-18 uur maar soms ook wel 22 uur (ja, ook als hij vroeg begonnen is). Het is soms lastig iets te plannen omdat zijn werktijden zo variëren. Maar zo lang hij plezier in zijn werk heeft, plan ik het huishouden, de (allerbeste) oppas en alle overige activiteiten er wel om heen. 😊

 

Voordelen

Uiteraard zijn er voordelen aan een man in de horeca. Zo ben ik elke avond alleen thuis en om eerlijk te zijn vind ik dat echt heerlijk! Ik hou van alleen zijn en van netflixen. Als Jan vakantie heeft dan kriebelt het mij gewoon ’s avonds .. Haha erg hè! Ook hoeven we Gijs ’s morgens nooit wakker te maken omdat Jan toch laat moet werken. Hij kan gewoon heerlijk blijven liggen. Ook hoeft Gijs in principe maar 6 uur per week opvang te hebben. Vooral als baby vond ik het heel fijn, ik hou er zelf niet zo van om een kleine baby veel naar de opvang te moeten brengen.

 

Silvia: Mijn man is elektromonteur en werkt in principe van 7.30 tot 16.15. Meestal werkt hij in de avond nog over, soms in het weekend. En eens in de vier weken storingsdienst de hele week, dus dan kan hij plots weg moeten, ook in de nacht. De voordelen zijn dat doordat mijn man veel uren maakt, ik momenteel voor de kinderen zorg. Nadelen is voornamelijk dat papa veel weg is, maar wel altijd met eten en naar bed brengen er voor ze is, en veel in het weekend. Wij vinden het heerlijk zo!

 

Melanie: Mijn man is actuaris bij een grote zorgverzekeraar. Hij werkt officieel 40 uur per week waarvan meestal 2 en soms 3 dagen op kantoor. Die dagen is hij meestal weg van 7.00 tot 16.30. Andere dagen werkt hij vanuit huis en dan start hij vaak al wel om 6.30 en stopt rond 17 uur. Voordeel is natuurlijk dat hij veel thuis is en zijn baas veel vrijheid geeft. Hij brengt dochter vaak naar school en kan bij bijzondere momenten zijn. Nadeel is dat het vaak niet even duidelijk voor onze dochter is waar haar vader is en wanneer hij thuis of op kantoor is. Ook het principe van thuis werken is hem niet storen is soms nog best wel lastig.

 

Leestip: Boodschappen doen bij de Lidl

 

Natuurlijk is onze situatie geen perfecte situatie maar laten we wel realistisch zijn, het is niet anders. En een man in de horeca is echt niet het einde van de wereld. Het geld zou toch ook binnen moeten komen. En hij heeft een papa en een mama die heel veel van hem houden. Liefde genoeg hier 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.